Döntött az Európai Bíróság: Pablo Escobar neve nem lehet védjegy az Európai Unióban

2024. 04. 18., 14:10

A Pablo Escobar név nem lajstromozható uniós védjegyként, mivel ez a név a kábítószer-kereskedelemmel és a terrorizmussal hozható összefüggésbe – döntött friss ítéletében az Európai Bíróság.

Az ügy

2021. szeptember 30-án a Puerto Ricóban székhellyel rendelkező Escobar Inc. kérelmet nyújtott be az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatalához (EUIPO) a „Pablo Escobar” megjelölés uniós védjegyként történő lajstromozása iránt, áruk és szolgáltatások széles körére vonatkozóan.

Az 1949. december 1-jén született és 1993. december 2-án elhunyt Pablo Escobar kolumbiai állampolgárságú személy a feltételezések szerint drogbáró és terrorista volt, aki megalapította a Medellín kartellt (Kolumbia) és annak egyedüli vezetője volt – emlékeztet a Bíróság közleménye.

Az EUIPO a védjegybejelentést azzal az indokkal utasította el, hogy a védjegy ellentétes a közrenddel és az elfogadott erkölcsi elvekkel. Az Escobar Inc. keresetet nyújtott be e határozat ellen az Európai Unió Törvényszékéhez.

Az ítélet

A Bíróság helybenhagyja a Pablo Escobar védjegy lajstromozásának elutasítását. A Bíróság szerint az EUIPO helyesen állapította meg, hogy a „józanul vélekedő spanyolok” Pablo Escobar nevét inkább a kábítószer-kereskedelemmel és a kábítószer-kereskedelemmel összefüggő terrorizmussal, valamint az ezekből eredő bűncselekményekkel és szenvedéssel azonosítják, mint Escobarnak a kolumbiai szegények érdekében tett esetleges jótetteivel.

A Bíróság ítélete kitér arra is, hogy Pablo Escobar ártatlanság vélelméhez való alapvető joga nem sérült, mivel – annak ellenére, hogy büntető perben soha nem ítélték el – Spanyolországban nyilvánosan a szervezett bűnözés szimbólumának tekintik, aki számos bűncselekményért felelős.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS