Potenciális munkaerő-tartalék: 300 ezren várnak a „mozgósításra”

2024. 04. 16., 15:10

A munkaerő-tartaléknak a korábbinál nagyobb része van jelen a munkaerőpiacon aktív munkakeresőként, és jelent érdemi kínálatot a munkáltatók számára.

A hivatalos meghatározás szerint egy adott időpontban „munkanélküli az, aki a kikérdezés hetében nem dolgozott, és nincs is olyan munkája, amelytől csak átmenetileg vagy a gyermekgondozási ellátás igénybevétele esetén tartósan volt távol, a kikérdezést megelőző négy hét folyamán aktívan keresett munkát, és két héten belül munkába tudna állni, ha találna megfelelő állást”. A munkanélküliek, az alulfoglalkoztatottak, a dolgozni szándékozó, de munkát aktívan nem kereső, vagy a rendelkezésre állás kritériumát nem teljesítő inaktívak együtt adják a potenciális munkaerő-tartalékot.

Az ő létszámuk hazánkban 2023-ban átlagosan 300 ezer fő volt, 15 ezerrel több, mint 2022-ben – olvasható a KSH „Helyzetkép, 2023 – Munkaerőpiac” című kiadványában. 2023. IV. negyedévében az egyes kategóriák létszáma a következőképpen alakult:
– alulfoglalkoztatott: 30,7 ezer
– munkanélküli: 219,8 ezer
– inaktív, keres munkát, de nem tud munkába állni: 7,1 ezer
– Inaktív, szeretne dolgozni, de nem keresett munkát. 58,2 ezer

A növekedést elsősorban a munkanélküliek létszámának emelkedése okozta, azoknak a száma viszont csökkent, akik szeretnének dolgozni, de nem tettek lépéseket azért, hogy munkát találjanak. A munkaerő-tartaléknak tehát a korábbinál nagyobb része van jelen a munkaerőpiacon aktív munkakeresőként, és jelent érdemi kínálatot a munkáltatók számára – írják a statisztikai hivatal szakértői.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS