Ha költségvetési hiányról van szó, Magyarország rendkívül jól teljesít

2024. 04. 22., 12:10

GDP-arányosan csak Olaszország „ért el” a magyarországinál nagyobb költségvetési hiányt 2023-ban az Európai Unió tagállamai közül.

Négy EU-tagállam ért el költségvetési többletet 2023-ban: a kormány bevételei Cipruson és Dániában a GDP 3,1 százalékával, Írországban 1,7 százalékával, Portugáliában 1,2 százalékával haladták meg a kiadások összegét – derül ki az Eurostat összesítéséből. A többi tagállam deficittel zárta az évet. A legnagyobb, 7,4 százalékos GDP-arányos hiány az olasz kormány „érdeme”, Magyarország 6,7 százalékkal volt a második legrosszabb gazdálkodó, a harmadik legnagyobb pedig a 6,6 százalékos romániai deficit.

A költségvetési deficit Magyarországon 2020-ban, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is meghaladta a GDP 6 százalékát (az adatok rendre: mínusz 7,6 százalék, mínusz 7,2 százalék, mínusz 6,2 százalék, mínusz 6,7 százalék). Erre a „bravúrra” csak Olaszország és Románia volt képes. A tagállamok költségvetéseiből számított „uniós deficit” 2020-ban 6,7 százalékos volt, 2021-ben 4,7, 2022-ben 3,4, 2023-ban pedig 3,5 százalékos.


A hiányt természetesen hitelből kellett pótolni, amit az államadósság jelentős növekedése mutat: a magyar államadósság 2020 végén 38 393 milliárd forint volt, 2023 végén viszont már 55 134 milliárd forint, ami 44 százalékos növekedést jelent. GDP-arányosan ez a mutató ugyanakkor csökkent: 79,3 százalékról 73,5 százalékra. (GDP-arányosan az uniós adósságráta is mérséklődött, 90,0 százalékról 81,7 százalékra.)

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 15:40:00
Az ingatlan.com májusi adatai, valamint az aktuális hazai ingatlanpiaci trendek alapján a money.hu összegyűjtötte, hol lehet érdemes most nyaralót vásárolni, és hogyan finanszírozható akár hitelből is egy balatoni víkendház.
2024-05-29 15:10:00
2024 I. negyedévének végén 56 ezer forint volt a normál használatú személygépkocsik kötelező gépjármű-felelősségbiztosításának átlagos éves díja, ez az összeg az előző negyedévi átlagot 7 százalékkal, az egy évvel korábbinál 11 százalékkal haladja meg – tájékoztatott a jegybank.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS