Már csak két magánnyugdíjpénztár maradt

2024. 04. 20., 12:10

Beolvadás beolvadást követ a megmaradt magánnyugdíjpénztáraknál, amelyek a több mint ötvenezer kitartó pénztártag csaknem 300 milliárd forintos vagyonát kezelik. Áprilistól már csak három működik, júliustól pedig kétszereplősre olvad a piac, mivel a legnagyobb vagyonú és létszámú Horizont beolvasztja a Szövetséget – írja a Bank360.hu.

A hosszú éveken át négy szereplős magánnyugdíjpénztári piac hamarosan két szereplőssé válik. Április 1-jén ugyanis beolvadt a Budapest Magánnyugdíjpénztárba az MKB Nyugdíjpénztár magán ágazata, július 1-től pedig a Szövetség Magánnyugdíjpénztár (korábbi Allianz) olvad össze a Horizonttal.

Az MBH Gondoskodás Nyugdíjpénztár (korábban MKB) a tavaly decemberi küldöttközgyűlésen döntött a beolvadásról. A lépés logikus volt, hiszen az MBH csoportnak a Budapest Bank és az MKB Bank révén két magánnyugdíjpénztára is volt. A pénztárak rövid és hosszú távú fenntarthatósága és a mérethatékonysági előnyök miatt is célszerű volt egyesíteni ezeket.

Hasonló okokból döntött a Szövetség Nyugdíjpénztár küldöttközgyűlése is a Horizontba történő beolvadás mellett. A Horizont ráadásul jelenleg az egyetlen olyan magánnyugdíjpénztár, amely járadékot is szolgáltat, ezért a nyugdíjba vonuló tagoknak nem kell átlépniük, ha ilyen szolgáltatást szeretnének igénybe venni.

A Szövetségnek 8700 tagja van jelenleg és hozzávetőlegesen 50 milliárd forintnyi vagyont kezel. A tagok egy része éves tagdíjat fizet, egy másik része pedig havonta rendezi a kötelező befizetéseket. A tagoknak nincs semmiféle teendőjük az összeolvadás kapcsán, de a Horizontba is ugyanúgy fizetniük kell majd a tagdíjakat annak érdekében, hogy meglegyen tartósan a 70 százalékos tagdíjfizetési arány. Ha ugyanis az nincs meg, akkor a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elrendeli a pénztár végelszámolását.

A Horizont a legnagyobb szereplő a magyarországi magán-nyugdíjpénztári piacon. 34 ezer tagja van jelenleg és 159 milliárd forintot kezel. A beolvadás után a taglétszám 42 ezer fölé emelkedik majd, a kezelt vagyon pedig bőven meghaladhatja a 200 milliárd forintot.

Az MBH Gondoskodás Magánnyugdíjpénztár kezelt vagyona 2023 harmadik negyedévének végén 21 milliárd forintot tett ki, taglétszáma pedig a 3400 fő volt. Az idén áprilistól beolvadt Budapest Magánnyugdíjpénztárnak több mint 6 ezer tagja volt és mintegy 42 milliárd forint vagyont kezelt 2023. december 1-jén.

Az idén az önkéntes nyugdíjpénztárak mellett a magánnyugdíjpénztári alapok is szép hozamot értek el az első negyedévben. A legkockázatosabb növekedési alapok árfolyama emelkedett a legnagyobb mértékben, 2,7-5,1 százalék között. Ezek a legnagyobb alapok a magánkasszáknál, és jó hír, hogy az első három hónapban tapasztalt áremelkedés ütemét túlszárnyalta a teljesítményük. A közepes kockázatú kiegyensúlyozott alapok ennél szerényebb hozamot értek el, de kivétel nélkül pluszban vannak, csak a klasszikus alapok közül találni egyet, amely enyhe mínuszban van három hónap után.

Az önkéntes pénztárak mellett még két, nyugdíjcélú megtakarítási formát támogat az állam adókedvezménnyel is. Az egészségbiztosítási befizetésekre az szja-ból maximum évi 130 ezer forint adójóváírást lehet igényelni, a nyugdíj-előtakarékossági számlára (NYESZ) utalt pénzekből pedig maximum évi 100 ezret. Az önkéntes pénztáraknál ez az összeg 150 ezer. A nyugdíjcélú megtakarítások utáni adójóváírások együttes összege legfeljebb évi 280 ezer forint lehet. A tavalyi befizetések alapján járó összegeket a már hozzáférhető 2023-as adóbevallás-tervezetek ellenőrzésével, jóváhagyásával, illetve módosításával, kiegészítésével lehet megkapni – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 28., 10:10
A szerződés alapvető jellemzője, hogy a felek egybehangzó akaratát fejezi ki. Mi a helyzet akkor, hogy az egyik szerződő felet tévedésbe ejtették, és emiatt döntött a szerződéskötés mellett? A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-29 09:00:27
Nehéz elvonatkoztatnom a csehszlovák múltamtól – még bőven szocializmus volt, mikor először kóstoltam Komáromban mogorva nagyapám mellett álldogálva a majonézes halsalátát, vagyis a treskát.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS