Ledolgozták hatalmas veszteségüket a nyugdíjpénztárak

2023. 08. 04., 10:40

Nagyon hamar magukhoz tértek a tavalyi sokkból a nyugdíjpénztárak, amelyek a nyár közepére ismét csúcson járnak, a vagyonportfóliók értékei visszakapaszkodtak a 2021 novemberében elért rekordokig. A kockázatosabb alapok némelyike még le van maradva egy kicsit, de a legtöbb pénztártag már visszanyerhette a válságban elszenvedett bukását – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Néhány kockázatos portfólió kivételével a nyugdíjpénztárak kinőtték az orosz-ukrán háborús válságot. A naponta közzétett árfolyamadatok alapján ugyanis a legtöbb vagyonportfólió ismét történelmi csúcson van, visszatért, sőt el is hagyta a 2021 novemberében felállított korábbi rekordot.

Ez azért is komoly teljesítmény, mert az önkéntes nyugdíjpénztárak 2022-ben átlagosan mínusz 6,80 százalékos – záró vagyonnal súlyozott – nettó hozamot értek el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatója alapján. Igaz, a tavalyi utolsó negyedév már jobban sikerült, ennek köszönhető, hogy végül a 73 pénztári portfólióból 12 pozitív hozammal zártra az esztendőt. Összességében széles skálán, 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok, és elsősorban az alacsonyabb kockázatvállalású portfóliók teljesítettek jobban.

Ez a trend azóta is folytatódott, az idén a pénztári portfóliók már kivétel nélkül pluszban járnak, sőt több közülük az inflációval is felveszi a versenyt. Az állampapírpiaci hozamok csökkenése és ezzel az árfolyamok emelkedése, valamint a tőzsdéken bekövetkezett kedvező változások minden portfóliónak jót tettek, de különösen sokat nyertek az alacsonyabb kockázatú alapok. 

Történelmi csúcson az árfolyamok

A tőzsdeindexek még mindig nem érték el a történelmi csúcspontjukat, a New York-i S&P 500 például 5,5 százalékkal van még a 2021 novemberi csaknem 4800 pontos maximumától. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe is 2021 novemberében állította be az 56 200 pont fölötti csúcsot, és bár az elmúlt hónapokban rendületlenül emelkedett, még mindig 4,4 százalékkal ez alatt van. A legalacsonyabb kockázatú nyugdíjalapok azonban nem tartanak részvényeket, és már most bőven két számjegyű pluszban járnak a 2021 novemberi korábbi történelmi csúcsokhoz képest. Ezek jellemzően a legbiztonságosabb eszközökben, kizárólag rövid futamidejű állampapírokban, bankbetétekben tartják a pénz. A valamivel nagyobb kockázatot vállaló, hosszabb állampapírokat is tartó klasszikus alapok is jellemzően legalább 5 százalékot rávertek már a korábbi csúcsra. 

A legtöbb pénztártag megtakarítása a közepes kockázatú kiegyensúlyozott portfóliókban van. Megnyugtató hír lehet a számukra is, hogy ezek az alapok is történelmi csúcsra jutottak az elmúlt hetekben. Az Aranykor, a Pannónia, az MBH (korábban MKB) Nyugdíjpénztár, az OTP és a Honvéd Nyugdíjpénztár portfóliói is megdöntötték a korábbi rekordjukat. Ez azoknak jó hír, akik túl vannak már a 10 éves pénztári tagságon, ezért felvehetik adó- és járulékmentesen a hozamokat. Ők sokkal több pénzt kaphatnak most, mint egy évvel ezelőtt. 

Jönnek fel a kockázatos alapok is

A válságban a kockázatos, sok részvény tartó alapok árfolyama esett a legnagyobbat. Ezek között is van olyan, amelyik kinőtte már a háború vagy az idén tavaszi amerikai-svájci bankválság során keletkezett bukást. Az Aranykor, az Erste, a Budapest, az MBH, a Honvéd vagy az Allianz alapjai például ezek közé tartoznak. Az OTP, az Alfa (korábban Aegon) és a Pannónia sok részvényt tartó portfóliói is jócskán ledolgoztak az elmúlt évek veszteségéből, de a történelmi csúcstól kissé még elmarad az árfolyamuk. 

A tagokat az vigasztalhatja, hogy a magas részvényarányt tartó portfóliók általában hosszabb távon jobban teljesítenek, mert amilyen gyorsan csökken, olyan gyorsan emelkedik az árfolyamuk. A tavalyi gyászos év után az idén mindenesetre kifejezetten jól alakulnak a hozamok a szektorban, az első félévben több portfólió teljesítménye felülmúlta az inflációt.

Reálhozam még nincs, de csúcson az árfolyam

A magánnyugdíjpénztáraknál még jobb a helyzet. Egy-két portfólió van csak minimális lemaradásban a korábbi történelmi rekordot jelentő 2021 november eleji árfolyamtól, a többi pénztári alap túljutott ezen a szinten. A klasszikus alapok teljesítettek a legjobban, ezek árfolyama 15–20 százalékkal is emelkedett azóta. A nyugdíj előtt állóknak ez jó hír, hiszen az idősebb pénztártagok megtakarítását ezekben a portfóliókban tartják – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. 

2021 novemberéhez képest persze újabb reálhozam nem képződött egyetlen nyugdíjalapban sem, hiszen azóta csaknem 32 százalékos inflációt mért a KSH. Az idei év elején tapasztalt helyzet viszont, miszerint a 2021 végéig képződött milliós nagyságrendű reálhozamokat teljesen elvitte az árfolyamok esése és az infláció, kezd megfordulni. Bár az árak még mindig gyors ütemben nőnek, a portfóliók árfolyama is emelkedik, így a tagság ismét reménykedhet abban, hogy ha egyszer visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe, komolyabb összegű kifizetés ütheti a markát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-08 10:10:00
A hazai kkv-szektor a 2020-ban kezdődő válságot követően 2022-ben is küzdött külső finanszírozási forrásokért. Gazdaságserkentés céljával a Magyar Állam támogatott finanszírozási formákkal bővítette a hazai idegen források kínálatát, míg egyes piaci szereplők kreatív, a hazai gyakorlatban szokatlan tőkeemelési stratégiákkal álltak elő. Az utóbbiak közül mutat be néhányat az RSM Hungary.
2023-12-07 18:10:00
Az állatok szállítás közbeni jólétére vonatkozó uniós szabályok 20 év óta eddigi legnagyobb reformjára, a kedvtelésből tartott állatként tenyésztett, tartott és forgalmazott kutyák és macskák jólétére és nyomonkövethetőségére vonatkozóan pedig új uniós szabályokra tett javaslatot az Európai Bizottság.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS