Ledolgozták hatalmas veszteségüket a nyugdíjpénztárak

2023. 08. 04., 10:40

Nagyon hamar magukhoz tértek a tavalyi sokkból a nyugdíjpénztárak, amelyek a nyár közepére ismét csúcson járnak, a vagyonportfóliók értékei visszakapaszkodtak a 2021 novemberében elért rekordokig. A kockázatosabb alapok némelyike még le van maradva egy kicsit, de a legtöbb pénztártag már visszanyerhette a válságban elszenvedett bukását – derül ki a Bank360.hu elemzéséből.

Néhány kockázatos portfólió kivételével a nyugdíjpénztárak kinőtték az orosz-ukrán háborús válságot. A naponta közzétett árfolyamadatok alapján ugyanis a legtöbb vagyonportfólió ismét történelmi csúcson van, visszatért, sőt el is hagyta a 2021 novemberében felállított korábbi rekordot.

Ez azért is komoly teljesítmény, mert az önkéntes nyugdíjpénztárak 2022-ben átlagosan mínusz 6,80 százalékos – záró vagyonnal súlyozott – nettó hozamot értek el a Magyar Nemzeti Bank (MNB) tájékoztatója alapján. Igaz, a tavalyi utolsó negyedév már jobban sikerült, ennek köszönhető, hogy végül a 73 pénztári portfólióból 12 pozitív hozammal zártra az esztendőt. Összességében széles skálán, 8,5 és mínusz 14,5 százalék között szóródtak az éves nettó hozamok, és elsősorban az alacsonyabb kockázatvállalású portfóliók teljesítettek jobban.

Ez a trend azóta is folytatódott, az idén a pénztári portfóliók már kivétel nélkül pluszban járnak, sőt több közülük az inflációval is felveszi a versenyt. Az állampapírpiaci hozamok csökkenése és ezzel az árfolyamok emelkedése, valamint a tőzsdéken bekövetkezett kedvező változások minden portfóliónak jót tettek, de különösen sokat nyertek az alacsonyabb kockázatú alapok. 

Történelmi csúcson az árfolyamok

A tőzsdeindexek még mindig nem érték el a történelmi csúcspontjukat, a New York-i S&P 500 például 5,5 százalékkal van még a 2021 novemberi csaknem 4800 pontos maximumától. A Budapesti Értéktőzsde BUX indexe is 2021 novemberében állította be az 56 200 pont fölötti csúcsot, és bár az elmúlt hónapokban rendületlenül emelkedett, még mindig 4,4 százalékkal ez alatt van. A legalacsonyabb kockázatú nyugdíjalapok azonban nem tartanak részvényeket, és már most bőven két számjegyű pluszban járnak a 2021 novemberi korábbi történelmi csúcsokhoz képest. Ezek jellemzően a legbiztonságosabb eszközökben, kizárólag rövid futamidejű állampapírokban, bankbetétekben tartják a pénz. A valamivel nagyobb kockázatot vállaló, hosszabb állampapírokat is tartó klasszikus alapok is jellemzően legalább 5 százalékot rávertek már a korábbi csúcsra. 

A legtöbb pénztártag megtakarítása a közepes kockázatú kiegyensúlyozott portfóliókban van. Megnyugtató hír lehet a számukra is, hogy ezek az alapok is történelmi csúcsra jutottak az elmúlt hetekben. Az Aranykor, a Pannónia, az MBH (korábban MKB) Nyugdíjpénztár, az OTP és a Honvéd Nyugdíjpénztár portfóliói is megdöntötték a korábbi rekordjukat. Ez azoknak jó hír, akik túl vannak már a 10 éves pénztári tagságon, ezért felvehetik adó- és járulékmentesen a hozamokat. Ők sokkal több pénzt kaphatnak most, mint egy évvel ezelőtt. 

Jönnek fel a kockázatos alapok is

A válságban a kockázatos, sok részvény tartó alapok árfolyama esett a legnagyobbat. Ezek között is van olyan, amelyik kinőtte már a háború vagy az idén tavaszi amerikai-svájci bankválság során keletkezett bukást. Az Aranykor, az Erste, a Budapest, az MBH, a Honvéd vagy az Allianz alapjai például ezek közé tartoznak. Az OTP, az Alfa (korábban Aegon) és a Pannónia sok részvényt tartó portfóliói is jócskán ledolgoztak az elmúlt évek veszteségéből, de a történelmi csúcstól kissé még elmarad az árfolyamuk. 

A tagokat az vigasztalhatja, hogy a magas részvényarányt tartó portfóliók általában hosszabb távon jobban teljesítenek, mert amilyen gyorsan csökken, olyan gyorsan emelkedik az árfolyamuk. A tavalyi gyászos év után az idén mindenesetre kifejezetten jól alakulnak a hozamok a szektorban, az első félévben több portfólió teljesítménye felülmúlta az inflációt.

Reálhozam még nincs, de csúcson az árfolyam

A magánnyugdíjpénztáraknál még jobb a helyzet. Egy-két portfólió van csak minimális lemaradásban a korábbi történelmi rekordot jelentő 2021 november eleji árfolyamtól, a többi pénztári alap túljutott ezen a szinten. A klasszikus alapok teljesítettek a legjobban, ezek árfolyama 15–20 százalékkal is emelkedett azóta. A nyugdíj előtt állóknak ez jó hír, hiszen az idősebb pénztártagok megtakarítását ezekben a portfóliókban tartják – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője. 

2021 novemberéhez képest persze újabb reálhozam nem képződött egyetlen nyugdíjalapban sem, hiszen azóta csaknem 32 százalékos inflációt mért a KSH. Az idei év elején tapasztalt helyzet viszont, miszerint a 2021 végéig képződött milliós nagyságrendű reálhozamokat teljesen elvitte az árfolyamok esése és az infláció, kezd megfordulni. Bár az árak még mindig gyors ütemben nőnek, a portfóliók árfolyama is emelkedik, így a tagság ismét reménykedhet abban, hogy ha egyszer visszalépne az állami nyugdíjrendszerbe, komolyabb összegű kifizetés ütheti a markát.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS