Kedd éjfélig még felmondhatók a lakásbiztosítások

2024. 04. 02., 13:10

Az idén április 2-ig tart a lakásbiztosítások márciusi szabad felmondásának először megnyílt lehetősége. Ha ma még beérkezik a felmondásunk a biztosítóhoz, akkor köthetünk új szerződést évfordulón kívül is. Van azonban néhány fontos szabály, amit be kell tartani, hogy kedvezőbb konstrukcióra válthassunk – hívják fel a figyelmet a Bank360.hu lakásbiztosítási szakértői.

Egy 2023 kormányrendelet alapján 2024-től a lakáscélú ingatlant érintő, határozatlan időre kötött vagyonbiztosítási szerződést az ügyfelek minden év márciusában – március 31-ig a biztosítóhoz beérkezően – költségmentesen felmondhatják a rendes felmondás szabályai alapján. Ezzel a lehetőséggel az idén első alkalommal élhetünk, ráadásul a húsvéti ünnepek miatt még nem maradtunk le róla április 2-án sem. A kapkodás azonban rossza döntéshez is vezethet, ezért a Bank360.hu szakértői összefoglalták mire kell figyelnünk a felmondásnál, az ajánlatok összehasonlításánál, és az új szerződés megkötésénél.

Meddig lehet felmondani a lakásbiztosítást az idén?

A lakásbiztosítások felmondásának a biztosítóhoz való beérkezési határideje a jogszabály alapján március 31., de mivel ez 2024-ben vasárnapra esett, és az ünnepnapnak számító húsvéthétfő követte, ezért az idén április 2-án, keddig van lehetősége az ügyfeleknek arra, hogy a felmondást eljuttassák a biztosítójukhoz. A felmondást tehát még ma le kell adni személyesen a biztosító ügyfélszolgálatára, vagy online be kell küldeni a biztosítónak. Postán már ne adjuk fel a felmondást, mert nem fog beérkezni határidőre.

Hogyan küldjük el online a felmondást?

Ha e-mailben küldjük a felmondást, akkor azt fokozott biztonságú elektronikus aláírással  vagy állami e-dokumentum hitelesítéssel (AVDH) ellátott dokumentumban tegyük meg (az AVDH hitelesítést itt intézhetjük el). Ezek hiányában papíron aláírt, beszkennelt formában küldjük el a felmondást. Vannak biztosítók, amelyeknél külön felmondási felületet is találunk, ebben az esetben érdemes ezt használni. Mindenképpen nézzük meg, hogy a biztosítónk milyen feltételeket ad meg a beküldésre és a felmondás tartalmára.

Mit tartalmazzon a felmondás?

A lakásbiztosítás felmondásában legyen benne a biztosító neve, a szerződésszám, a szerződő személyes adatai, a biztosított ingatlan adatai, a felmondás márciusi dátuma és a szerződő aláírása. Célszerű beleírni, hogy a márciusi felmondás lehetőségével az ügyfél a 25/2023. (II. 1.) Korm. rendeletben foglalt szabályok alapján él.

Mire figyeljünk még a felmondás előtt?

Mindenképpen ellenőrizzük, hogy díjrendezett-e a lakásbiztosításunk, mert csak hátralékmentes szerződést tudunk felmondani a rendes felmondás szabályai szerint. Nézzük meg azt is, hogy a biztosításunkban nincs-e valamilyen tartamkedvezmény, azaz nem kaptunk-e díjengedményt több év vállalásával. Az ilyen szerződéseket is felmondhatjuk ugyan, de a kapott díjkedvezményt visszafizettetheti a biztosító, és az is lehet, hogy így már vesztünk az egyébként olcsóbb új biztosítással.

Lehet-e új szerződést kötni április 2-át követően?

Az április 2-i határidő a felmondás beérkezésére vonatkozik csak. Új szerződést ezt követően is köthetünk bármikor, de ezt természetesen a felmondással egyidejűleg is megtehetjük. A felmondott szerződésünk még 30 napig él. Az új szerződést érdemes úgy megkötni, hogy az alapján az ingatlanunk a régi szerződés lejártát követő naptól legyen biztosítva, mert így nem fizetünk fölösleges. Erre abban az esetben is figyeljünk, ha a felmondás után akár hetekkel később kötünk új szerződést, ahogyan arra is, hogy ne legyen olyan időszak, amikor a lakásra nincs érvényes biztosításunk.

Fel lehet-e mondani most csak a lakásban lévő ingóságokra kötött szerződést?

Albérlők és társasházi lakástulajdonosok esetében gyakori, hogy a társasház vagy a lakáskiadó biztosításán túl az ingóságaikra külön vagyonbiztosítást kötnek. Ennek a felmondására is mód van az eddig leírt szabályok betartásával a márciusi kampányban.

Fel lehet-e mondani a lakáshitelekhez kötelezően kötött lakásbiztosításokat?

A jelzáloghitelek folyósítási feltételeként előírt hitelfedezeti lakásbiztosításokat is fel lehet mondani a mostani kampányban. A váltásról, az új szerződésről azonban értesíteni kell a bankot, és a hitel adatait fel kell vezettetni az új biztosításra. Ilyen szerződésnél különösen figyeljünk arra, hogy ne legyen olyan időszak, amikor az ingatlan nincs biztosítva.

Hogyan lehet összehasonlítani a lakásbiztosítási ajánlatokat?

Mindenképpen érdemes meggyőződni arról, hogy a meglévő lakásbiztosításunknál találunk-e számunkra megfelelőbbet. Ezt legegyszerűbben lakásbiztosítás kalkulátorral tudjuk megtenni a lakásunk paraméterei és az igényeink megadásával. Az összehasonlításnál nézzük meg a szerződésünkben lévő és az ingatlan paraméterei alapján a kalkulátor által adott biztosítási összeget, valamint az ingóságokra kínált összeget. Ha ezt alacsonynak ítéljük, emelhetünk is rajta. A lakásunk és igényeink alapján speciálisabb károk és szolgáltatások figyelembevételével is tudunk kalkulálni. A felmondási döntés előtt mindenképpen érdemes összehasonlítani az ajánlatokat. Ha a meglévő biztosításunk megtartása mellett döntünk, akkor is módunk van a biztosítási összegek és más paraméterek módosítására, azaz a szerződés aktualizálására.

Megköthetjük-e az új szerződésünket online?

A biztosítást megköthetjük a biztosítóval vagy az alkusszal személyesen, de online is, akár az összehasonlító kalkulációt követően. A mostani váltási kampányban több biztosító is jelentős kedvezményt ad online kötés esetén, a piacvezető Alfa például egészen 50 százalékig elmegy ilyen esetben.

Hogyan mondhatjuk fel a lakásbiztosításunkat április 2-a után?

A lakásbiztosítás felmondásának eddigi módjai ezután is megmaradnak. Ez alapján felmondhatjuk a szerződést évfordulóra (most kötött biztosítás esetében már ennek a dátuma határozza meg az évfordulót), a minősített fogyasztóbarát otthonbiztosítás esetében több biztosítónál éven belül is van erre mód. Jövő márciusban pedig újra megnyílik a szabad felmondás lehetősége, akár az idei kampányban kötött új szerződésekre is. Természetesen akkor is felmondhatja az ügyfél a szerződést, ha például eladja a biztosított ingatlant (ezt hívják érdekmúlásnak).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS