Beindult az akciózás a szocho elől menekülők pénzéért

2023. 06. 14., 10:51

Júliustól jön az új sarc a megtakarításokra. Az utolsó hetekre a bankok és a biztosítók elkezdték az akciózást a szocho elől menekülő pénzekért. A Bank360.hu összegyűjtötte a legvonzóbb, két számjegyű kamatot kínáló ajánlataikat.

Júliustól az szja szerinti kamatjövedelmek után is meg kell fizetni a 13 százalékos szociális hozzájárulási adót (szocho), ezért az utolsó hetekben a bankok, biztosítók elkezdték az ehhez kapcsolódó akcióikat. Mivel maga a rendelet május 31-én jelent meg, így annyi idejük nem maradt a pénzügyi cégeknek, hogy teljesen új termékekkel rukkoljanak elő – hiszen például egy új befektetési alap vagy biztosítás engedélyeztetése a Magyar Nemzeti Banknál ennyi idő alatt nem zajlik le –, de amijük volt, azt kitették a kirakatba a szocho elől menekülő kamatvadászoknak.

Emiatt nincsenek is olyan nagy akciók, mint 2006 nyarán, a kamatadó bevezetése előtt, amikor a teljes lakossági pénzügyi vagyon 10 százaléka megmozdult. Igaz, akkor nem is kellett egy olyan konkurenssel, az állammal versenyezni, amelyik 28 százalékos előnyt ad az állampapírjainak – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A legnagyobb bankok továbbra sem ültek fel az akciósbetét-vonatra, legalábbis a lakossági ügyfeleknek szóló ajánlatok többnyire nulla körüli kamatokról szólnak. Néhány hitelintézet, a Gránit, a Magnet, a Polgári Bank, a Cetelem, az Oberbank és a Duna Takarék versenyez a lekötött betéti ajánlatokat kereső ügyfelekért, a csúcskamatok náluk 10-11 százalék körül vannak egyéves vagy annál rövidebb időre.

A Gránit Bank most a mindenkori jegybanki alapkamatnál 2,0 százalékkal alacsonyabb, jelenleg évi 11,0 százalékos változó kamatozású 12 hónapos betétet kínál. Újdonság, hogy a lejárat előtti feltörés esetén az időarányos kamat nem vész el, az aktuális kondíciók alapján az eltelt naptári napokra járó időarányos betéti kamat 50 százalékát (vagyis most 5,5 százalékot) kifizet a bank. A Magnet Banknál a 3 hónapos lekötésre jár 11 százalékos kamat időarányosan, 12 hónapos lekötésre pedig fix 10,85 százalék.

A nagybankok inkább a kincstárral versenyeznek

A nagybankok közül egyedül az OTP ad viszonylag magas betéti kamatot egy speciális helyzetben. A kisebb bankokkal nem versenyez, de az állammal, illetve az államkincstárral már igen. Ennek köszönhető az a 9 százalékos betéti ajánlat, amely kifejezetten azoknak az ügyfeleknek szól, akik eddig Egyéves Magyar Állampapírban tartották a pénzüket. A lejárt befektetésekből származó forrásokat a bank hajlandó az államhoz hasonló kamattal lekötni.

Más befektetéseknél a kamatok fizetését az államra bízzák, a jutalékokból viszont a bankok is engednek, hogy megtartsák az ügyfelek megtakarítását. Az állampapírok vételi jutalékát egyre több bank lenullázza, az OTP Bank a számlavezetést is ingyenessé tette a Prémium Magyar Állampapírok (PMÁP) esetében, a Gránit Bank értékpapírszámláin pedig a PMÁP mellett a Bónusz Magyar Állampapír (BMÁP) és a Magyar Állampapír Plusz (MÁP+) is ingyenesen tartható.

Betét helyett kötvényt ajánlanak a nagybankok

Az állampapír mellett a banki kötvény a másik értékpapír, amely a nagybankok akciós ajánlataiban szerepel. Ilyen konstrukcióval jött ki nemrég az MBH Bank, amely forintos és eurós kötvényekkel is a piacra lépett a lakossági ügyfelek számára. Az előbbi futamidőtől függően 11-12 százalékos, az utóbbi 3,5 százalékos kamatot fizet. Az OTP-nél is több futamidőre jegyezhető kötvény 10,5-12 százalékos fix kamattal.

Az Ersténél háromféle kötvénynek jár le a jegyzése június végéig, ezek között van forintban, dollárban és euróban denominált hitelpapír is, utóbbi kettő azoknak, akik devizában takarékoskodnának. Mivel jelenleg viszonylag erős a forint, megérheti a megtakarítások egy részét átváltani, és devizában fialtatni tovább. A banki kötvényeket választóknak is június végéig maradt idejük arra, hogy megússzák a szocho fizetését a befektetésük hozama után – hívja fel a figyelmet a Bank360.hu.

A biztosítók is készülnek

A szocho-kötelezettség bizonyos életbiztosításokat is érinteni fog. Vannak olyan biztosítók, amelyek semmilyen akcióval nem készülnek ennek ellenére sem, mivel az összes életbiztosításuknál az ajánlott megtakarítási tartam minimum 10 év, amit, ha betart az ügyfél, nem kell sem kamatadót, sem szochót fizetnie. A Generali és az Allianz is így vélekedik.

A jogszabály szerint egy rendszeres díjas megtakarítási életbiztosítás akkor válik szocho-mentessé, ha a szerződéskötés és a kifizetés között legalább 10 év eltelt, egyszeri díjas életbiztosításnál öt év a várakozási idő.

Az NN és a Groupama e-mailben kereste meg az ügyfeleit, hogy felhívja a figyelmüket arra: június végéig még kedvezményes adózási feltételekkel köthetők meg a rövidebb lejáratú biztosítások. Az adókedvezmény ígéretén túl magasabb bónuszokkal is kecsegtetnek többen, köztük a Groupama és a CIG Pannónia is.

A rendszeresen kisebb összeget megtakarítóknak érdemes lehet megfogadni a biztosítók ajánlatát, más rendszeres megtakarítási formáknál ugyanis a szocho-fizetés nem biztos, hogy elkerülhető. Aki például befektetési alapokat vásárol, annak fel kell készülnie arra, hogy a június 30. utáni megbízásainál a hozamot a korábbinál is nagyobb mértékben megcsapolja majd az állam. A K&H arra is felhívja a figyelmet a honlapján, hogy a nem aznap, hanem 1-2-3, esetleg több nap múlva teljesülő tranzakcióknál nem kerülhető el a szocho megfizetése, ha teljesülés átcsúszik júliusra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.
2024-04-19 20:10:18
A 2023-2027. közötti időszakra vonatkozó, magyar Közös Agrárpolitika Stratégiai Tervvel összefüggő információk megújult formában új honlapon, a kap.gov.hu oldalon érhetőek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.