Olcsóbbak lesznek a legdrágább hitelek – Nagyot csökken a THM-plafon

2024. 05. 23., 10:10

Fél év alatt több mint 4 százalékkal csökkentette az alapkamatot a jegybank, aminek hatására júliustól ennyivel lesz alacsonyabb a kötelező maximális teljes hiteldíj mutató a személyi kölcsönöknél, folyószámlahiteleknél, áruhiteleknél és hitelkártyáknál. A lakáskölcsönök önkéntes THM-plafonját azonban ez nem befolyásolja, ott már az is eredmény lenne, ha megtartanák a bankok a jelenlegit – olvasható a Bank360.hu elemzésében.

Törvényi kötelezettség alapján a hitelező pénzintézetek nem nyújthatnak olyan kölcsönt a fogyasztóknak, amelynek teljes hiteldíj mutatója (THM) hiteltípustól függően meghaladja a jegybanki alapkamat 24 vagy 39 százalékponttal növelt mértékét. Ez az érték jelenleg a személyi kölcsönöknél 35,5 százalék a 2023. december 1-jén érvényben lévő jegybanki alapkamat alapján.

A THM-plafon félévente változhat, így a Magyar Nemzeti Bank elmúlt hat hónapban végrehajtott kamatcsökkentései júliustól fogják éreztetni a hatásukat. Tavaly december eleje óta az alapkamat 11,50 százalékról 7,25 százalékra esett.

Ez alapján 2024 második félévében a személyi kölcsönöknél a THM maximuma 31,25 százalék lehet a 2024. június 1-jén várhatóan érvényes jegybanki alapkamat szerint, amely addig már aligha változik. A jelenlegi piaci ajánlatok alapján a bankok nem mennek el a felső határig, a többségnél jelenleg 20 százalék alatti THM-mel lehet személyi kölcsönt felvenni, de találni 20-30 százaléknál magasabb díjjal kínált hiteleket is, főként a kisebb összegű kölcsönök között.

Vége az 50 százalék közelében kamatozó hitelkártya tartozásoknak

Hitelkártyák, folyószámlahitelek, áruhitelek és kézizálog fedezete mellett nyújtott kölcsönök esetén a teljes hiteldíj mutató magasabb lehet, de nem haladhatja meg a jegybanki alapkamat 39 százalékponttal növelt mértékét. Ezeknél a hiteltípusoknál jelenleg 50,5 százalék a maximum THM.

Júliustól ez a plafon 46,25 százalékra csökken, vagyis a jelenleg a törvényi maximum közelében hitelező pénzügyi szolgáltatóknak lejjebb kell menniük a kamatokkal. A legmagasabb költségekre általában a hitelkártyáknál és a záloghiteleknél számíthatunk, és ezek között találni is olyanokat, amelyek a jelenlegi THM-plafon közelében vannak, tehát legkésőbb júliustól mindenképpen csökkennek.

A személyi kölcsönöknél ugyan a ténylegesen alkalmazott THM-ek elmaradnak a törvényi plafontól, azonban az igénylők így is jóval magasabb hiteldíjakkal találkoznak, mint két éve, amikor még a 10 százalék alatti ajánlatok sem voltak ritkák a piacon, ma pedig még csak elvétve találhatunk olyan kölcsönt, ahol a THM nem haladja meg a 14 százalékot.

A jelenlegi és a júliustól érvényes maximum közötti különbséget figyelembe véve egymillió forintos, 60 hónapra felvett személyi kölcsön esetén több mint 160 ezer forint a különbség a teljes visszafizetendő összegben. Ennyivel lenne olcsóbb júliustól egy maximum THM-es hitel. A jelenlegi 35,5 százalékos THM-mel számolva a havi törlesztőrészlet közel 36 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig 2,15 millió forint körül van. A júliustól élő új, 31,25 százalékos maximummal kalkulálva a havi törlesztőrészlet 33 ezer forint, a teljes visszafizetendő összeg pedig közel 1,99 millió forint.

Ehhez képest a Bank360.hu hitelkalkulátora szerint jelenleg találhatunk ilyen összegű személyi kölcsönt 14 százalékos THM-mel is, 23 ezer forintos törlesztőrészlettel. A teljes visszafizetendő összeg ebben az esetben 1,37 millió forint, ami több mint 600 ezer forinttal kedvezőbb, mint a megengedett maximum esetén.

A maximum THM-től nem csökken a lakáshitelek kamatplafonja

A bankok ugyan tavaly október óta alkalmaznak egy THM-plafonként működő kamatplafont  a lakossági lakáscélú jelzáloghiteleknél is, ez azonban független a törvény által előírt maximum THM-től. A kormány kérése alapján az új lakáshitelekre alkalmazott önkéntes THM-plafon 2024. januártól legfeljebb 7,3 százalék, ez azonban nem lesz alacsonyabb a jegybanki kamatcsökkentésektől, sőt a bankok már azt feszegetik, hogy meddig lehet tartani ezt a hosszú távú referenciahozamok növekedése után.

Alacsonyabb lakáshitel-kamatokra tehát jó ideig nem számíthatnak az igénylők, akik annak is örülhetnek, ha a bankok nem drágítanak a jelzáloghiteleiken, amire már volt példa májusban. Ebben a piaci helyzetben kérte meg Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter a bankokat szerdán, hogy a hozamemelkedés ellenére tartsák fenn a jelenlegi önkéntes THM-plafont június 30-ig.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS