Már 45 milliárd forint személyi kölcsönt vettek fel a magyarok

2023. 11. 03., 15:19

A lakáshitelek és a babaváró támogatás felvétele csak enyhén emelkedik a nagy visszaesés után, a személyi kölcsönöket viszont továbbra is keresik. A kártyahitelek összege látványosan nő, ha törlesztési problémákkal szembesülnek az ügyfelek, még több személyi kölcsönt vehetnek fel hitelkiváltásra – olvasható a Bank360.hu elemzésében.

Csak minimális mértékben csökkentek szeptemberben a hitelkamatok a Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint, a lakosság pedig a magas kamatok dacára továbbra is nettó hitelfelvelő maradt. Bár a hitelpiac sokat lassult tavalyhoz képest, az év első két hónapját leszámítva minden hónapban több kölcsönt vettek fel a háztartások, mint amennyit visszafizettek. A kilencedik hónap végére 10 062,9 milliárd forintos történelmi csúcson járt a háztartások hitelállománya. Ez az összeg 10 ezer milliárd fölött látszik stabilizálódni.

A Bank360.hu friss adatok alapján készült elemzése szerint személyi kölcsönök mennek a legjobban. Szeptemberben a szerződéses összeg megközelítette a 45 milliárd forintot, amire utoljára a Covid-járvány előtt volt példa. Az átlagos hitelösszegek növekedtek, az átlagos érték meghaladta a 2,1 millió forintot, a szerződések száma pedig valamivel 21 ezer fölött alakult.

Szeptember az iskolakezdés miatt erős hónap szokott lenni a fogyasztási hitelek piacán. Ilyenkor a folyószámlahitelek volumene is megugrik. Most szeptemberben a szerződéses összeg 309 milliárd forint közelében volt, ami négyéves rekord, és ennek csaknem a fele kamatozó hitelkártyakövetelés volt.

Aggasztóan alakulnak a hitelkártya-egyenlegek

Herman Bernadett, a Bank360.hu vezető szakértője szerint a kamatozó hitelkártyakövetelések mennyisége ijesztő ütemben növekszik, ami azért probléma, mert a hitelkártyák száma a statisztikák szerint nem emelkedik, vagyis az ügyfelek egyre nehezebben fizetik vissza a kamatmentes perióduson belül a tartozásaikat. Ugyanakkor a kártyahitelek kamata magas, a THM-ek sokszor 50 százalék környéként alakulnak. Akinek sok a kamatozó hitelkártyatartozása, annak célszerű lehet kiváltani a hitelét egy lényegesen olcsóbb személyi kölcsönre.

Utóbbiak átlagos kamata szeptemberben 18,92 százalékos volt, vagyis csak minimális mértékben csökkent augusztus óta (akkor 18,95 százalékos volt). Pedig a bankok forrásköltségei ennél jóval nagyobb mértékben mérséklődhettek a hivatalos bankközi kamatláb-adatok (BUBOR, BIRS) alapján. A lekötött betétek átlagos kamata is sokkal gyorsabban csökkent, mint a személyi kölcsönöké, az augusztusi 10,95-ről 10,47 százalékosra esett vissza.

Stagnál a lakáshitel és a babaváró

A lakáshitelek piaca továbbra is lanyha, szeptemberben 48,7 milliárd forint volt a szerződéses összeg, ami az idén az egyik legmagasabb érték, de a tavaly szeptemberinek csupán a kétharmada. A szerződések száma is alacsony maradt, alig érte el a 4500-at. A kamatok valamelyest csökkentek, az átlagos lakáshitelkamat a kilencedik hónapban 9,16 százalék volt, ez az érték októberben a kamatplafon bevezetése miatt várhatóan érdemben mérséklődik majd.

A babaváró hitelek piaca is stabilizálódott az idén nyáron, és szeptemberben sem történt ezek a téren változás. Havonta 2500-2600 szerződést kötnek a bankok, a teljes szerződéses állomány pedig valamivel 25 milliárd forint fölött alakult, vagyis még mindig a maximális 10 millió forint körül van az átlagos hitelösszeg. Egyelőre csak kismértékű növekedés tapasztalható ennél a hiteltípusnál azóta, hogy bejelentették a jövőre hatályba lépő szigorításokat.

Elképzelhető viszont, hogy az év vége felé megrohamozzák a bankokat azok a házaspárok, amelyeknél a feleség elmúlt 30 éves. Jövőre ugyanis ők már csak akkor kaphatják meg a támogatott hitelt, ha a feleség igazolja, hogy várandós.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS