A kamatplafon sem hozta meg a kedvet a lakáshitelekhez

2023. 12. 04., 16:10

Egyelőre nem hozta el a remélt fellendülést a lakáshitelek piacán a kamatplafon bevezetése, októberben még a szeptemberinél is kevesebb szerződést kötöttek az igénylők. Tették ezt annak ellenére, hogy a kamatmaximalizálástól olcsóbbá válták a lakáscélú jelzáloghitelek. Ugyanez nem mondható el azonban a személyi kölcsönökről, amelyek viszont drágán is tartják magukat – derül ki a Bank360.hu gyorselemzéséből.

Nem jelent meg több igénylő a bankokban az október 9-től bevezetett önkéntes lakáshitel kamatplafon ellenére sem. Hiába csökkentették a bankok a Gazdaságfejlesztési Minisztérium kérését teljesítve legfeljebb 8,5 százalékra a lakáscélú jelzáloghitelek teljes hiteldíj mutatóját (THM), az adósok októberben még a szeptemberinél is kevesebb szerződést kötöttek.

A Magyar Nemzeti Bank friss adatai alapján a háztartásoknak nyújtott lakáshitelek szerződéses összege októberben 51,40 milliárd forint volt, ami közel azonos a szeptemberi 51,48 milliárd forinttal. Ebből az állami kamattámogatással igénybe vett hitelösszeg közel 12 milliárd forintot tett ki, ami 23 százalékot jelent. Az igénylők összesen 4431 szerződést kötöttek, ami a 97 százaléka a szeptemberi 4548-nak. Az egy főre jutó, átlagosan felvett lakáshitel összege 11,6 millió forint.

Az 51,40 milliárd forint több mint háromnegyedét, 77 százalékot használt lakás vásárlására fordították az igénylők, új lakásra pedig 9 százalék vett fel lakáskölcsönt. A fennmaradó körülbelül 6,5 milliárd forintot építésre, bővítésre, felújításra vagy más célra fordították.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS