Innovatív építkezéssel egész városokat le lehet hűteni

Innovatív építkezéssel egész városokat le lehet hűteni
2024. 01. 15., 13:10

Olyan új stratégiákat mutattak be a hőség leküzdésére, amelyek 4,5 fokkal enyhítik, akár egy szubtrópusi város hőmérsékletét is. Ez több mint harmadával csökkentené a hűtés energiafogyasztását. És nem: még több park önmagában nem megoldás, de a megfelelő építkezés mindenképpen az.

Egyre több olyan település van világszerte, ahol a nyári hőség elviselhetetlen, vagy szó szerint életveszélyes. A perzselő sivatagi hőség ellen nem ész nélkül ültetett zöld övezetekkel, hanem megfelelő építkezéssel lehet a leghatékonyabban harcolni. Ehhez fejlett hűtési technológiák és fényvisszaverő anyagok megfelelő alkalmazása kell – mutatnak rá a Nature Citiesben közzétett tanulmányukban az UNSW Sydney kutatói.

Az ausztrál tudósok egy olyan átfogó stratégiát írnak le, amivel akár 4,5°C-kal lehűthető, például Rijád, a világ egyik legforróbb városa.

Szaúd-Arábia fővárosa nyáron 50°C-ot meghaladó hővel küzd, amit tovább súlyosbít az éghajlatváltozás és a gyors urbanizáció. Mattheos Santamouris professzor, a Sydney-i Egyetem, a Lawrence Berkeley Nemzeti Laboratórium, a Kalkuttai Egyetem és az Athéni Egyetem közös kutatása alapján készült tanulmány vezető szerzője hangsúlyozza: a város korlátozott zöldfelületei, valamint hatalmas mesterséges felületei hozzájárulnak a hő megkötéséhez és felerősítik a hőszigethatást. A járművek kibocsátásaiból és az ipari tevékenységekből származó hő tovább fokozza a hőséget, ami nem csak az energiaigényt növeli, hanem a közegészségügyi kockázatokat is.

Az UNSW Sydney Rijádi Királyi Bizottsággal közösen végzett kutatása során Al Masiaf városrészre alkalmaztak nagyszabású hűtési és energetikai szimulációit, amihez 3323 épület energiateljesítményét vették számításba és nyolc különböző hőcsökkentési forgatókönyvet vezettek le. Az optimális stratégiák azonosítása után arra jutottak, hogy háztetőkbe ágyazott fényvisszaverő építőanyagok használatával és az öntözött fák számának jelentős növelésével jelentős hűtőhatás érhető el.

Az eredmények megerősítették, hogy a legmodernebb hűtési technológiák kombinálásával teljesen új lehetőségek rejlenek a városi hőmérséklet és energiafogyasztás csökkentésében, ami a környezeti fenntarthatóság és az életminőség javításában szintén komoly szerepet játszik.

A tanulmány ugyanakkor óvva int a városi hűtési technikák olyan ész nélküli alkalmazásától, mint a nem öntözött zöldfelületek telepítése, ami éppen ellenkező hatást válthat ki. Santamouris szerint az optimális hűtési technológiák és az utólag felszeret energetikai megoldások – például a jobb nyílászárók, a szigetelések vagy a napelemek – kombinációja akár 35 százalékkal is csökkentheti egy város hűtési igényét, ami jelentős visszaesést jelent az energiaszükségletben és az ahhoz kapcsolódó költségekben.

A kutatók a rijádi kormányzattal együttműködve személyekre lebontott hőcsökkentési tervet dolgoznak ki, ami a világ legnagyobb ilyen jellegű stratégiája lehet. A professzor arra számít, hogy ezek a fejlett hőcsökkentő technológiák hosszú távú egészségügyi, fenntarthatósági és gazdasági előnyökkel járnak. Mivel a városok világszerte küzdenek a hőség okozta kihívásokkal, ez a kutatás reménysugárral szolgál, bemutatva az innovatív technológiákban rejlő lehetőségeket, egy élhetőbb és fenntarthatóbb városi környezet megteremtésére.

Gábor János

Főoldali kép: lifeforstock - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS