Új szilárd anyag forradalmasíthatja a lítium-ion akkumulátor technológiáját

Új szilárd anyag forradalmasíthatja a lítium-ion akkumulátor technológiáját
2024. 02. 16., 13:10

Felfedeztek egy olyan szilárd anyagot, ami nem mérgező, bőségesen előforduló földi elemekből készült és figyelemre méltó lítiumion-vezetőképességet ígér, így készen áll arra, hogy felváltsa a folyékony elektrolitokat a lítium-ion akkumulátorok belsejében.

Jelentősen átalakíthatja a létfontosságú energiatároló alkalmazásokban és elektromos járművekben alkalmazott lítium-ion akkumulátor jövőjét a Liverpooli Egyetem kutatói által felfedezett új szilárd anyag, ami úgy képes gyors lítium-ion-vezetésre, hogy közben a jelenlegi cellák anyagaihoz képest jóval fenntarthatóbb és hozzáférhetőbb. A tudósok a Science tudományos folyóiratban osztották meg az erről szóló tanulmányt, ami arról árulkodik, hogy nem csak megfejtették az új matéria szerkezetét, hanem sikeresen le is tesztelték akkumulátorokban. Az eredmény a fenti előnyökön kívül arra is rámutatott, hogy az újgenerációs szilárdtest-akkumulátor biztonságosabbá válhat, sőt, több energiát tárolhat, mint ma elérhető rokonai.

Forradalmi szilárdtest-elektrolit a fenntarthatóbb akkumulátorokért

Az anyagtudomány egyik legfontosabb célkitűzése az innovatív anyagok stratégiai fejlesztése és feltárása, amelyek a sürgető globális szükségletek és a Nettó Zéró kezdeményezések megvalósítására irányulnak. Ez a törekvés sokoldalú megközelítést igényel, amely a legmodernebb kutatási módszereket és interdiszciplináris együttműködéseket fogja össze. A kutatók a számítási és kísérleti módszereket ötvöző, együttműködésen alapuló megközelítést alkalmazva áttörést értek el olyan szilárd anyag felfedezésében, amely kivételesen magas lítium-ion-vezetőképességgel rendelkezik, megkérdőjelezve a folyékony elektrolitok dominanciáját.

Ez az innovatív anyag, amelyet egyedülálló szerkezet jellemez, eltérést jelent a hagyományos technológiáktól. A felfedezési folyamatot a mesterséges intelligencia által vezérelt számítási modellek és a kémiai szakértelem szinergiája irányította.

„Ez a kutatás egy olyan anyag tervezését és felfedezését mutatja be, amely egyszerre új és funkcionális. A szerkezete megváltoztatja az eddigi elképzeléseket arról, hogy hogyan néz ki egy nagy teljesítményű szilárdtest-elektrolit” – mutatott rá a kutatásban résztvevő Matt Rosseinsky professzor.

Anyaginnováció

A közelmúltbeli jelentések és a médiában megjelent hírek kiemelik a mesterséges intelligencia eszközeinek felhasználását az új anyagok kutatásában. Ezek az eszközök azonban gyakran egymástól függetlenül működnek, és potenciálisan ismert anyagokat másolnak különböző formákban. Ennek ellenére az új felfedezés aláhúzza a szakértő által irányított mesterséges intelligencia és a számítógépes rendszerek hatékonyságát az anyagfelfedezés bonyolult kihívásának kezelésében.

A kutatók azt állítják, hogy az összetétel és a szerkezet értelmes eltéréseinek felismerésével és a tulajdonságokra gyakorolt hatásuk megértésen keresztül történő értékelésével a megközelítésük megkönnyíti a valóban innovatív, egyedi jellemzőkkel rendelkező anyagok azonosítását. A módszer alkalmazásával további szilárd anyagok után kutatnak, amelyek felválthatják az egyre nehezebben hozzáférhető, fenntarthatatlan és drága összetevőket, amelyek jelenleg szolgálnak elektrolitként a lítium-ion akkumulátorokban.

Gábor János

Főoldali kép: frimufilms - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-05-22 10:50:14
Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!
2024-05-22 10:30:59
Michelin-csillagos ételek menzai áron, gasztro-béke Kína és Tajvan között, latin hangulat az Őrségből, japán-magyar rántotthús rokonság, erdélyi ízek, kockásabroszos legendák, tepertő, malacfül, labneh és remek vegán fogások.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS