Jön a szocho, erős a forint: kapuzárás előtt ezek most a legjobb devizás ajánlatok

2023. 06. 28., 10:19

Aki eurót vagy dollárt szeretne befektetni, annak a héten érdemes döntenie a megtakarításáról. A péntekig nem teljesült megbízások kamatjövedelmére ugyanis már kivetik a szochót. Addig azonban még devizás bankbetétbe, kötvénybe és befektetési alapba is tehetik a pénzüket az adó elől menekülők – derül ki a Bank360.hu összeállításából.

Erős a forint, és a héten még a szociális hozzájárulási adó (szocho) is elkerülhető: ez lehet a legjobb időzítés arra, hogy aki devizában szeretné fialtatni a megtakarítását, még megfelelő befektetést válasszon magának.

A bankok betéti ajánlatai, akárcsak a forint lekötéseknél, az euró- és dollárbetéteknél is visszafogottak, az ügyfelek devizájáért sem folyik nagy verseny. A Gránit Bank most rukkolt elő egy akcióval, amelynek keretében dollárbetétre akár évi 4 százalékos, euróra pedig 3 százalékos kamatot fizet az ügyfeleknek. Rövidebb időszakra is le lehet kötni a devizát a banknak, akkor valamivel alacsonyabbak a kamatok.

A Bank of China és az Oberbank kínál még olyan eurós betéteket, amelyeknél 2 százalék fölötti kamat kapható, de a Bank of Chinánál a 2,5 százalékos csúcskamathoz legalább félmillió eurót (körülbelül 185 millió forint) kell ehhez lekötni. Dollárban a K&H-nak, a Bank of Chinának és a KDB Banknak vannak viszonylag vonzó, 3 százalék fölötti betéti ajánlatai.

Ha egy magyar befektető inkább valamelyik környező, már eurót használó országba akarja lekötni a pénzét, akkor hasonló kamatokkal találkozik a Bank360.hu összesítése szerint. A K&H-t is tulajdonló KBC szlovák leánya például 3 százalékos kamatot fizet most az euróbetétre egy évre, de több, magyar érdekeltséget is működtető csoport itteni leánybankja jóval szűkmarkúbb. Jellemző, hogy a befektetésekkel kombinált lekötött betétekre valamivel magasabb betétet adnak a szlovák bankok. Egy betétösszehasonlító oldal szerint Ausztriában is 3 százalék körül tetőznek az eurós betéti kamatok.

Azt viszont érdemes figyelembe venni, hogy külföldön gyakran csak személyesen lehet bankszámlát nyitni, az is megtörténhet, hogy csak egyes fiókokban fogadnak külföldi állampolgárokat, a kiutazásnak pedig költsége lehet. Magyarországon viszont több bank lehetővé teszi akár az online bankszámlanyitást magyar állampolgárok számára.

Devizás kötvényt is lehet jegyezni

Az értékpapírokban gondolkodó ügyfelek választhatnak banki kötvényeket is euró vagy dollár alapon. Az Erste Bank ilyen termékekkel akciózik most a kamatokra kirótt szocho bevezetése előtti napokban. A hitelintézet eurós kötvénye évi fix 2,9 százalékos kamatot fizet, a dollárkötvény 4,5 százalékosat, mindkét hitelpapír futamideje két év.

Az állam által kibocsátott eurós lakossági állampapírt is érdemes megfontolni. Ennek a futamideje 3 év, a kamatozása változó, a három hónapos euriborhoz (európai bankközi kamatláb) igazodik. Jelenleg 3,572 százalékos kamatot fizet az Euró Magyar Állampapír (EMÁP). A kamatok minden évben március, június, szeptember és december hónapban változnak, a hónapok 23. napján. Az állampapír egyelőre jó befektetésnek tűnik, mivel az euribor emelkedik, emellett a betétekkel és a kötvényekkel ellentétben 13 százalékos szochót sem vetnek ki júliustól a kamatára.

A befektetési alap is megfontolandó

A Befektetési Alapkezelők Magyarországi Szövetségének (Bamosz) adatai szerint mintegy 160 eurós és csaknem 100 dollárban denominált befektetési alap van Magyarországon, ezek egy része persze intézményi vagy zártkörű alap, de sokat elérnek a lakossági ügyfelek is. Az alapokkal kapcsolatban fontos tudnivaló, hogy az új befektetéseknél az ingatlanalapok hozamára nem vetik ki júliustól a szochót, és ezekből is vannak eurós sorozatok. A nagy ingatlanalap-kezelők mindegyikének van eurós ingatlanalapja, köztük az Erstének, az OTP-nek, a Diófának és a Raiffeisennek is. Dolláros ingatlanalapok is elérhetők több alapkezelőnél.

Nagyon népszerűek a kisbefektetők körében a devizás kötvény és pénzpiaci alapok, ezek jellemzően fejlett piaci kötvényekbe fektetnek be. A magasabb kockázatot és ezért cserébe esetleg magasabb hozamot váró ügyfelek számára pedig számos vegyes, abszolút hozamú vagy részvényalap is elérhető eurós és dolláros változatokban. Ezek az alapok viszont már nem csupán a kötvény- és részvénypiac, esetleg az árupiac és más eszközök kockázatait futják, de devizakockázatos is, hiszen a dolláros, eurós befektetéseiket általában nem fedezik le. Vagyis bármilyen hozamot érnek el az egyes devizanemekben, ha erősödik a forint, akkor az árfolyamváltozáson bukhat is a befektető - hívja fel a figyelmet a Bank360.hu. Ha viszont gyengül, akkor már önmagában ezen is nyerhet.

Így kerülhető még el a szocho

Aki július 1-je után fektetné be a pénzét, és nem állampapírban vagy ingatlanalapban gondolkozik, is elkerülheti a szochót. Mivel a szochót most a kamatjövedelemként adózó befektetési hozamokra terjesztették ki, a kamatadómentes megtakarítások alapvetően kiesnek a szocho hatálya alól. A tartós befektetési számlán (tbsz), nyugdíj-előtakarékossági számlán (nyesz) tartott értékpapírok, befektetések hozama továbbra is szocho mentes maradhat, ha a befektető kivárja a szükséges időt.

Ugyanígy szocho mentesek maradhatnak az életbiztosítások is: a rendszeres díjasok tíz, az egyszeri díjasok öt év után. A nyugdíj-, illetve egészségpénztári befizetések hozamára sem vetik ki a kiterjesztett közterhet.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-14 22:30:00
A Napenergia Plusz program folytatása mellett még az idén pályázatot írnak ki azok számára, akik a korábbi elszámolás mellett telepítettek napelemet, ám kiestek a tízéves szaldós időszakból – jelentette be az energiaügyi miniszter.
2024-04-13 13:10:00
Már nem az energia- vagy az alapanyagárak jelentik a fő nehézséget a hazai családi vállalatok számára. Az egyelőre még mérsékelten növekvő bevétel-várakozások mellett a magas infláció és a növekvő bérek kifizetése jelent egyre nagyobb kihívást – erről számoltak be a cégek a K&H családi vállalatok klub alkalmával.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.
2024. 03. 04., 13:25
epizód: 2024 / 5   |   hossz: 25:08
A home office elterjedésével és a munkához való viszonyunk változásával átalakult a hozzáállásunk az öltözködéshez, pedig a „business look” törvényei állandók, ahogy a kapcsolatépítésben betöltött szerepe is. Frank Patrícia stylist, stílus- és színtanácsadó szerint bár a formális öltözködés megőrizte a jelentőségét jó néhány – például pénzügyi és jogi – területen, a kreatívabb üzletágakban mostanra inkább egyfajta laza elegancia érvényesül. Ebben az esetben sem mindegy viszont, hogy milyen hatást váltunk ki a potenciális partnerünkből vagy munkáltatónkból a kritikusan fontos első hét másodpercben. Nagy üzletek és karrierek torpanhatnak meg, egyébként jól betartható, csak éppen nem túl közismert megjelenési szabályok figyelmen kívül hagyása miatt. Te ne kövesd el ugyanezt a hibát – Frank Patrícia itt segít!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS