Egyetlen betéti kamat maradt 10 százalék felett

2023. 10. 24., 10:22

A jegybanki kamatvágások hatására a magasabb kamatokat kínáló kevés banki betéti ajánlat is olvadozni kezdett. Mostanra egyetlen maradt 10 százalék felett, és találni még néhányat 8-9 százalék körül. A piac furcsaságait jól mutatja, hogy vannak olyan pénzintézetek, amelyek a devizabetétre is jóval magasabb kamatot adnak, mint a bankok többsége a forintra. A Bank360.hu körképében megnézte, hogy a kedden várható újabb jegybanki vágás előtt hol lehet a legmagasabb betéti kamatokat elcsípni.

A 9 éves futamidejű inflációkövető PMÁP kivételével az elmúlt időszakban jelentősen csökkentek a lakosság számára is elérhető állampapírok hozamai, amelyek jelenleg 8 és 9 százalék között mozognak. Ennyit vagy valamivel többet már a legmagasabb banki betéti ajánlatok is kínálnak. Ebből ugyan esetükben az állampapírokkal ellentétben jellemzően lejön a kamatadó és a szociális hozzájárulási adó is, de még így is közelebb kerültek valamivel az állami versenytársakhoz.

Aki a további kamatcsökkentések előtt keres magának betétlekötési lehetőséget, az négy banknál talál 8-11 százalék közötti ajánlatokat. A Gránit Banknál a KamatMax Plusz betét jelenleg 11 százalékos kamatot kínál. A betétlekötési idő ennél a 13 hónap. Ez furcsának tűnhet, de ezzel a Gránit kicselezi a szochót, mert azt csak maximum 12 hónapos lekötésig kell fizetni a kamat után. Ennek a konstrukciónak a jegybanki alapkamathoz kötött a kamatozása, tehát az MNB következő lépése már érinti a hozamát. A KamatMax betét 6 hónapos betétlekötést vállalva 9 százalékos kamatot ad. A kamat ennél fix, a leköthető összeg 20 millió forintig terjedhet. A Gránitnak ezen felül még 3 hónapos lekötésekre van 8 százalék feletti ajánlata.

A Cetelem a legmagasabb, 9 százalékos kamatot a két évre lekötött betétekre adja, erre sem kell szochót fizetni. Az egyéves lekötések esetén 8 százalék a kamat, de akkor is 7 százalékkal lehet számolni, ha nem kötjük le a pénzt, ennyit ugyanis a látra is ad a Cetelem. A Magnet Bank3 hónapos lekötésre kínálja a legmagasabb, 9,10 százalékos kamatot, 6 hónapra ez az érték 8,30, 12 hónapra pedig 7,02 százalék fix kamatozás mellett. Az Oberbanklegkedvezőbb betétje azok számára elérhető, akik legalább 8 millió forintot lekötnek. Ebben az esetben 1 hónapos lekötésnél még 9 százalék a kamat, ami 12 hónapos lekötésig fokozatosan 7,75 százalékra csökken. A TOP betétet ugyan elegendő 100 ezer forinttal indítani, de itt már a legjobb ajánlat is csak 7,25 százalék., 12 hónapra pedig 6,5 százalékig süllyed a kamat.

A nagybankok továbbra sem szálltak be a betétekért folyó versenybe, jellemzően nulla körüli kamatot adnak alapesetben lekötésre is. Az OTP Banknak van két, 7 százalékos ajánlata 6 hónapos lekötésre, de ezeket speciális esetben és vállalásokkal lehet igénybe venni.

A nagybankok betétgyűjtési érdektelensége miatt alakult ki az a furcsa helyzet, hogy még a devizabetétesek is találhatnak magasabb kamatokat, mint amekkorákat a legtöbb helyen a forintbetétre adnak. A bankoknál általában euróban és dollárban tudunk megtakarítani, de van, ahol több deviza közül is választhatunk. Néhány kivételtől eltekintve érdemi kamatot ezekre a betétekre sem kínálnak. A kivételeket azok között találjuk, ahol a forintra is magasabb kamatot adnak – derül ki a Bank360.hu összegzéséből.

A Gránit 12 hónapos lekötés esetén euróbetétre 3,25 százalékos kamatot kínál, dollárra 4 százalékot. Hat hónapra pedig 2,25 és 3,50 százalékot. A MagNet euró betétje 3 hónapra 1,70, 6 hónapra 2 százalékot nyújt. Az Oberbanknál az euró megtakarításra egyéves lekötése esetén 2,75 százalék a kamat. Két évre 2, három évre pedig 1,50 százalékos kamat érhető el.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS