A nagy Babakötvény-biznisz: így válnak milliomossá a gyerekek

2024. 05. 14., 10:10

Fél év alatt 90 milliárd forinttal nőtt a Babakötvények állománya, mivel a befektetők tízezrével nyitották a Start-számlákat ehhez, hogy kihasználhassák a 20 százaléknál is magasabb kamatot. Volt olyan időszak, hogy két hét alatt tízmilliárdokat tettek Babakötvénybe, számlánként átlagosan 80 ezer forint befizetés érkezett, ami a szokásos tízszerese – derül ki a Bank360.hu írásából.

Hatalmas Babakötvény-biznisz bontakozott ki tavaly év végén, amikor az Államadósság Kezelő Központ (ÁKK) lezárta a 2033/I jelzésű Prémium Magyar Állampapír (PMÁP) jegyzését. Ez volt az utolsó olyan inflációt követő kamatozású lakossági állampapír, amely a 2022-es és 2023-as rekord infláció fölötti kamatot fizet a befektetőknek.

Aki csak tehette, vitte a pénzét a Babakötvénybe, amely minden évben 3 százalékponttal fizet magasabb kamatot az inflációnál. Így az idén már 20,6 százalékos kamatot kapnak a gyerekek, akiknek a nevére vették ezeket. Összesen nagyjából 90 milliárd forinttal nőtt ennek az állampapírnak az állománya fél év alatt. Ebben a kamatok is benne vannak, de a növekmény nagy része friss befizetés.

A szülők bármikor nyithatnak Kincstári Start értékpapírszámlát a gyereküknek, erre vásárolhatnak a Babakötvényből. A kamatokkal sem kell foglalkozniuk, kamatfizetés után ugyanis a kincstár automatikusan befekteti a pénzt ugyanabba a Babakötvény-sorozatba, amelyben a gyerek többi megtakarítása volt. Bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyet venni.

Az adott évi befizetésekre ráadásul az állam 10 százalék, legfeljebb évi 12 ezer forint támogatást is ad. A befektetés biztos, jól kamatozik, az egyetlen „hibája” csak az, hogy pénz nem a szülőé, hanem a gyereké, aki 18 éves koráig nem kaphatja meg ezt az összeget. Másfelől viszont, bár Babakötvénynek hívják, akár tinédzser gyereknek is lehet Start-számlát nyitni, és arra ilyen értékpapírt venni.

Milliomossá tett gyerekek

Ez sok módosabb családot kevéssé aggasztott 2023 végén és 2024 elején. Ennek egyik jele, hogy amikor tavaly decemberben elindult a teljesen online kincstári számlanyitás, az egyik legnépszerűbb termék a Start-számla lett. Az azóta megnyitott nem egészen 45 ezer kincstári értékpapírszámlából a Magyar Államkincstár tájékoztatása szerint 44 százalék, vagyis 19 805 volt a Start-számla.

Ezekkel együtt a kincstárnál ma már 364 ezer Start-számlát vezetnek, amelyeken 331 milliárd forint van, vagyis egy-egy gyereknek átlagosan több mint 900 ezer forintnyi megtakarítása gyűlt össze. Sejthető persze, hogy hatalmas különbségek vannak a gyerekek egyenlegei között, lehetnek köztük sokszoros milliomosok, és olyanok is, akiknek csak néhány tízezer forintjuk van.

A Bank360.hu beszélt szülőkkel, akik több tízmillió forintot helyeztek el a középiskolás gyerekük Start-számláján, voltak, akik még szabad felhasználású jelzáloghitelt is felvettek, és abból vásároltak Babakötvényt. Nem is csoda, hiszen a gyerek csúcskamattal fialó pénzét a számlanyitás után három évvel már ki lehet venni, ha betöltötte a 18-at.

Így például egy 15 éves gyerekkel extra kamatozású állampapírt lehet vásárolni akár három éves futamidőre. A roham odáig fajult, hogy februárban bezárták ezt a kiskaput, és évi 1,2 millió forintban korlátozták a Babakötvénybe befizethető összeget.

Dőlt a pénz a Babakötvénybe

Jól mutatja, milyen ütemben nőtt a Babakötvény-állomány tavaly év végén és az idei év elején, hogy 2022 végén Babakötvényben még csak nem egészen 200 milliárd forint volt. Ez az állomány tavaly október végére 240 milliárdra hízott, majd amikor november végén lezárták a 2033/I PMÁP értékesítését, hirtelen megugrott és már 270 milliárd forint fölé nőtt. A 2032/S sorozatba akkor egy kéthetes periódusban több mint 21 milliárd forintot fizettek be, miközben átlagosan nagyjából 1,5-1,6 milliárdot szoktak betenni ennyi idő alatt.

A kereslet ezután folyamatosan erős maradt, majd a következő nagy roham akkor volt, amikor bejelentették az évi 1,2 milliós befizetési korlátot. Ekkor az összes Babakötvény-sorozatba rengeteg pénz került, és hirtelen 28 milliárd forinttal nőtt az állomány, amely február közepére már megközelítette a 318 milliárdot.

Nem kötelező 18 évesen kivenni, ha jól fizet

A Babakötvény további előnye, hogy a 2014 előtt született gyerekeknek a 2032/S sorozatot vásárolhatják meg a szülők, és ez az állampapír nem jár le csak 2032 decemberében, 8 és fél év múlva. Hiába tölti be a gyerek a 18. évét korábban, nem muszáj az állampapírt visszaváltania, megtarthatja a lejáratig, és addig fizeti is majd az infláció plusz 3 százalékos kamatot az állam. (A fiatalabb gyerekek mindig olyan sorozatot kapnak, amely 18-19 éves korukban lejár majd, az idén született babák pénzét például egy 2043-ban lejáró kötvénybe lehet befektetni.)

Az államkincstár nem adott ki adatot arról, hány 16-18 éves gyereknek van most Start értékpapírszámlája, de nyilvánvaló, hogy ha nincs égető szükség a pénzre, akkor a most érettségiző fiataloknak érdemes megtartaniuk a Babakötvényt az idén és még jövőre is, a 2032/S kötvény kamatfordulója ugyanis decemberben lesz, így 2025 decemberéig fizeti majd a 20,6 százalékos csúcskamatot – hívja fel a figyelmet Herman Bernadett, a Bank360.hu szakértője.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 06. 24., 09:37
Az árukézbesítő óriás radikális lépése fenntarthatósági szempontból kétszeres előnnyel jár, hiszen egyrészt a nem lebomló, műanyag légpárnák felhasználását 95 százalékkal csökkentette, másrészt olyan papír töltőanyaggal helyettesítette őket, ami egyszerre újrahasznosított és újrafelhasználható.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS