2024. január 31. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 31., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

2,5 százalékkal nőtt 2023-ban a vendégéjszakák száma

2023. decemberben 13 százalékkal, az év egészében 2,5 százalékkal nőtt éves összevetésben a turisztikai szálláshelyeken töltött vendégéjszakák száma – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

A vállalati hitelezés felfuttatását ösztönözné a Magyar Bankszövetség

A felhíváshoz a kereskedelmi bankok saját elhatározásukból, önkéntesen, a saját üzletpolitikai céljaik alapján csatlakozhatnak.

KAVOSZ: az AVHGA csökkenti a garanciadíjait

Az Agrár-Vállalkozási Hitelgarancia Alapítvány jelentősen csökkenti az agrárhitelekhez adott garanciadíjait a Széchenyi Kártya Programban, így az agrárium vállalkozásai is olcsóbban jutnak a program hiteleihez – jelentette be Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója.

Negyedéves összevetésben stagnált, éves szinten nőtt a GDP az Európai Unióban 2023 végén

Az előző negyedévhez képest nem változott, éves összevetésben 0,2 százalékkal nőtt a GDP az Európai Unióban 2023 utolsó három hónapjában.

Még bonyolultabb és szebb lesz a legnagyobb küllők nélküli óriáskerék

Nem elég, hogy eleve ez lett volna az első és legnagyobb óriáskerék, ami küllők nélkül működik, a tervezők még nagyobbat álmodtak, és úgy döntöttek, dupla gyűrűt építenek belőle. A mérnöki csoda az otthonára jellemző innováció és hagyománytisztelet összefonódását jelképezi.

Új nemzetközi pályázat kkv-k és startupok számára

2024-ben is megrendezi kkv-k és startupok számára a Global Awards című versenyt a Szellemi Tulajdon Világszervezete (WIPO).

30 nappal elhalasztható lesz a CBAM jelentések benyújtása

Az Európai Bizottság 2024. január 29-ei közleménye alapján a gazdálkodóknak lehetőségük lesz kérni a CBAM jelentések benyújtási határidejének 30 nappal történő meghosszabbítását – hívja fel a figyelmet a PwC Magyarország.

Hogyan változott a gáz és áramdíj elévülése?

A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Csökkentek a lakbérek 2023 végén

2023 decemberében az előző hónaphoz képest csökkentek a lakbérek: országosan 0,2, Budapesten 0,7 százalékkal lettek alacsonyabbak, éves összevetésben ugyanakkor országosan 13, Budapesten 12 százalékos emelkedést regisztrált a statisztikai hivatal és az ingatlan.com.

Átadták Kiskunhalason az új naperőművet

A 48 megawatt teljesítményű naperőmű 23 milliárd forintból épült meg, amelyet teljes egészében a beruházó Phlegon Csoport fedezett.

Elindította digitális biztosításközvetítő rendszerét a Hungarikum Alkusz

A biztosításipiac.hu minden évben automatikusan megversenyezteti a felhasználók platformon kezelt biztosításait.

EY: kevesebb nőt neveztek ki igazgatósági tagnak tavaly

Egyre közeledik a határidő, hogy a bankok, biztosítók, vagyonkezelők és fintech cégek elérjék az EU által meghatározott női kvótákat az igazgatóságokban.

Dr. Gál Gábor: Kettős szerepben vagyok fogorvosként és vállalkozóként

Szerencsésnek tartja magát, hogy jó időben, jó helyen indította el fogorvosi magánpraxisát – még 1995-ben. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége Tolna Vármegyei Szervezete 2023-ban Országos Év Vállalkozója Díjjal tüntette ki dr. Gál Gábort, az Alisca Dent Kft. tulajdonosát.

29 márka mutatkozott be a budapesti divathéten

A pályájuk elején járó tervezők teltházas divatbemutatók keretében mutatkoztak be a Szépművészeti Múzeumban.

3,3 millió tavalyi éves e-matrica érvényessége jár le január 31-én

2022-ben 235 ezer, 2023-ban pedig mintegy 300 ezer éves – országos és vármegyei – autópálya-matricát vásároltak január utolsó három napján.

Prologis Research: 7 tényező, ami idén meghatározza az ellátási láncok alakulását

Kína és a mesterséges intelligencia előretörését, valamint a kamatlábak csökkenését prognosztizálják 2024-re.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS