Hogyan változott a gáz és áramdíj elévülése?

2024. 01. 30., 10:10

A követelések elévülési ideje általában 5 év. Léteznek azonban olyan igények, amelyek elévülési ideje az általánosnál rövidebb. Ebbe a körbe tartoztak hosszú ideig a felhasználó és a szolgálató közötti gáz, valamint a villamosenergia szolgáltatásra vonatkozó szerződésből eredő követelések is. Nemrég azonban változott a jogszabály. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Az elévülésről általában

Az elévülés azt jelenti, hogy az elévült követelés bírósági úton nem érvényesíthető, nem kényszeríthető ki a követelés teljesítése. Az elévült követelés tehát nem szűnt meg. A követelés kötelezettje önkéntesen továbbra is teljesíthet.

Az elévülés a követelés esedékessé válásakor kezdődik. Például, ha a kölcsönszerződés szerint a kölcsönösszeget 2024. február 1-ig kell visszafizetni, akkor a kölcsön visszafizetése iránti igény elévülése február 2. napján kezdődik.

Az elévülést főszabály szerint sem a bíróság, sem más hatóság nem veszi figyelembe hivatalból. A követelés elévülésére a kötelezettnek kell hivatkoznia. Ha ezt elmulasztja, az elévült követelést is behajthatják rajta. Ez alól a szabály alól jogszabály kivételt tehet. Ilyen például a munkajogi igény, amelynek elévülését a bíróság hivatalból vizsgálja és veszi figyelembe.

Az elévülés a követelést nem szünteti meg, hanem csak a bírósági úton való érvényesíthetőségét zárja ki. Ha elévült követelést teljesítünk, akkor azt nem követelhetjük vissza, hiszen a tartozás nem szűnt meg.

A gáz és áramdíj elévülése korábban

A követelések elévülési ideje főszabály szerint 5 év. Azonban léteznek olyan igények, amelyekre a jogszabályok rövidebb elévülési időt határoznak meg. 2023. szeptember 1. előtt ebbe a körbe tartoztak a felhasználókkal kötött földgáz, ill. villamosenergia szolgáltatással kapcsolatos szerződések.

2023. augusztus 31. napjáig a földgázellátásról szóló törvény szerint a felhasználóval kötött földgáz-kereskedelmi szerződésből, valamint elosztóhálózat-használati szerződésből eredő polgári jogi igények 3 év alatt évülnek el. Szintén 3 éves elévülési időt tartalmazott a villamos energiáról szóló törvény a hálózathasználati szerződésből, és a felhasználóval kötött villamosenergia-vásárlási szerződésből eredő polgári jogi igények tekintetében. Így a felhasználók gáz és áramdíj fizetési kötelezettségeire is a 3 éves elévülési idő volt irányadó.

Hogyan változott a gáz és áramdíj elévülése?

Fontos változás, hogy 2023. szeptember 1. napjától az említett törvények módosultak. Ez a módosítás azonban nem a felhasználóknak kedvez. 2023. szeptemberétől a jogszabályok már nem tartalmazzák a rövidebb, 3 éves elévülési időre vonatkozó előírásokat. Ez azt jelenti, hogy 2023. szeptember 1. napjától a földgázzal és villamosenergia szolgáltatásokkal kapcsolatos szerződésekből származó igényekre az általános, 5 éves elévülési idő vonatkozik. Ebbe beletartozik a szolgáltatók gáz és áramdíj követelése is. Vagyis ekkortól a korábbi 3 éves elévülési idő 5 évre módosult.

Mi a helyzet a korábban indult elévülésekkel?

Mi történik azon gáz, ill. áramdíj követelésekkel, amelyek elévülési ideje már folyamatban volt 2023. szeptember 1-jén? Meghosszabbodik-e ezen követelések elévülési ideje is?

A törvénymódosítás rendezte ezt a helyzetet. A módosítás előtt megkezdődött elévülésre még a korábbi, 3 éves elévülési időt kell alkalmazni. Tehát, ha a gáz vagy áramdíjra vonatkozó fizetési kötelezettség 2023. szeptember 1-jét megelőzően esedékessé vált, akkor ezekre a 3 éves elévülési idő érvényes. A szeptember 1-jén vagy ezt követően esetékessé vált tartozások pedig már 5 év alatt évülnek el.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS