Még bonyolultabb és szebb lesz a legnagyobb küllők nélküli óriáskerék

Még bonyolultabb és szebb lesz a legnagyobb küllők nélküli óriáskerék
2024. 01. 30., 15:10

Nem elég, hogy eleve ez lett volna az első és legnagyobb óriáskerék, ami küllők nélkül működik, a tervezők még nagyobbat álmodtak, és úgy döntöttek, dupla gyűrűt építenek belőle. A mérnöki csoda az otthonára jellemző innováció és hagyománytisztelet összefonódását jelképezi.

A világ második legnagyobb óriáskereke, de a maga nemében az első olyan lesz, ami küllők nélkül képes a magasba szállítani az utasait, egyszerre akár 1600-at. A Seoul Twin Eye, avagy Szöuli Iker Szem ráadásul nem is egy, hanem két egybefonódó gyűrű lesz, több tucatnyi, sínpályákon keringő kapszulával. A kapacitása így éppen a kétszerese a legnagyobb európai szerkezet, a London Eye 800 fős befogadó képességének.

A dél-koreai főváros évek óta dolgozik a világrekorder óriáskerék előkészítésén. Kezdetben egy gyűrűt terveztek, Seoul Ring néven, de a projekt átesett egy alapos ráncfelvarráson, miután rájöttek: anélkül képesek megduplázni a kapacitást, hogy elérhetetlen magasságokkal kellene számolniuk. A világ legmagasabb küllők nélküli óriáskereke az UNStudio víziója, ami az Arup és a Heerim Architecture cégekkel együttműködve valósul meg, hogy Szöul ambícióinak és fejlődésének szimbóluma legyen. A projekthelyszín a Sangamdong-gil városrészben fekvő ökológiai park, az ún. World Cup Park.

A Seoul Twin Eye a maga nemében egyedülálló attrakció, de világviszonylatban is döbbenetesen nagy lesz. A küllőkkel rendelkező vetélytársai közül csak egy, a 250 méteres Ain Dubai előzi meg, de a korábbi rekordert, a 167,5 méteres Las Vegas-i High Rollert már maga mögé fogja utasítani, hiszen csak a gyűrűk átmérője 180, a teljes építmény legmagasabb pontja pedig 220 méter lesz - ugyanis a szerkezetet egy 40 méter magas kulturális komplexum tetején állítják fel.

„A város szívében található, küllők nélküli konstrukció Korea határtalan innovációs törekvésére és haladó szellemiségére utal, zökkenőmentesen ötvözve a csúcstechnológiát a stabilitás és a szépség időtlenségével” – fogalmazott Ben van Berkel, az UNStudio alapítója és vezető építésze.

Az egyedülálló Seoul Twin Eye-t nem csak a küllők nélküli kialakítás különbözteti meg a többitől, hanem az is, hogy két egymást keresztező gyűrűt kap, belső és külső sínpályákkal. Ezt az innovatív megközelítést, egyben vizuálisan lenyűgöző esztétikát az égi objektumok időbeli mozgását ábrázoló csillagászati óra, a Honcheonsigye ihlette. A gyűrűkben elhelyezett 64 kapszula egyenként 20-25 embert fog szállítani, így az óriáskeréken egyidejűleg 1400-1600 ember tartózkodhat. Az alatta lévő kulturális komplexumban kiállító-és előadótermek, kiskereskedelmi üzletek, éttermek kapnak majd helyet, és a tervek szerint kapni fog egy saját, egysínes kisvasutat is, ami közvetlenül összekapcsolja a legközelebbi metróállomással.

A Seoul Twin Eye-t az építészeti leleményesség, a kulturális vízió és az emberek számára vonzó terek létrehozása iránti elkötelezettség hívja életre – fogalmaz az UNStudio. Úgy vélik, Szöul készen áll arra, hogy újradefiniálja a város látóhatárát, és arra invitálja lakókat, illetve a turistákat, hogy „új magasságokból tapintsák ki a város szívverését”. Dél-Korea fővárosának szó szerint legnagyobb látványossága várhatóan 2028-ra készül el.

Gábor János

Főoldali kép: UNStudio

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-07-13 13:15:00
A NAV 2023-as évkönyve részletes áttekintést ad az adóhatóság ellenőrzési gyakorlatáról, amelyből a jövőre vonatkozóan is értékes tanulságok szűrhetők le. A legfontosabb tudnivalókat a Deloitte szakértői foglalták össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS