Még bonyolultabb és szebb lesz a legnagyobb küllők nélküli óriáskerék

Még bonyolultabb és szebb lesz a legnagyobb küllők nélküli óriáskerék
2024. 01. 30., 15:10

Nem elég, hogy eleve ez lett volna az első és legnagyobb óriáskerék, ami küllők nélkül működik, a tervezők még nagyobbat álmodtak, és úgy döntöttek, dupla gyűrűt építenek belőle. A mérnöki csoda az otthonára jellemző innováció és hagyománytisztelet összefonódását jelképezi.

A világ második legnagyobb óriáskereke, de a maga nemében az első olyan lesz, ami küllők nélkül képes a magasba szállítani az utasait, egyszerre akár 1600-at. A Seoul Twin Eye, avagy Szöuli Iker Szem ráadásul nem is egy, hanem két egybefonódó gyűrű lesz, több tucatnyi, sínpályákon keringő kapszulával. A kapacitása így éppen a kétszerese a legnagyobb európai szerkezet, a London Eye 800 fős befogadó képességének.

A dél-koreai főváros évek óta dolgozik a világrekorder óriáskerék előkészítésén. Kezdetben egy gyűrűt terveztek, Seoul Ring néven, de a projekt átesett egy alapos ráncfelvarráson, miután rájöttek: anélkül képesek megduplázni a kapacitást, hogy elérhetetlen magasságokkal kellene számolniuk. A világ legmagasabb küllők nélküli óriáskereke az UNStudio víziója, ami az Arup és a Heerim Architecture cégekkel együttműködve valósul meg, hogy Szöul ambícióinak és fejlődésének szimbóluma legyen. A projekthelyszín a Sangamdong-gil városrészben fekvő ökológiai park, az ún. World Cup Park.

A Seoul Twin Eye a maga nemében egyedülálló attrakció, de világviszonylatban is döbbenetesen nagy lesz. A küllőkkel rendelkező vetélytársai közül csak egy, a 250 méteres Ain Dubai előzi meg, de a korábbi rekordert, a 167,5 méteres Las Vegas-i High Rollert már maga mögé fogja utasítani, hiszen csak a gyűrűk átmérője 180, a teljes építmény legmagasabb pontja pedig 220 méter lesz - ugyanis a szerkezetet egy 40 méter magas kulturális komplexum tetején állítják fel.

„A város szívében található, küllők nélküli konstrukció Korea határtalan innovációs törekvésére és haladó szellemiségére utal, zökkenőmentesen ötvözve a csúcstechnológiát a stabilitás és a szépség időtlenségével” – fogalmazott Ben van Berkel, az UNStudio alapítója és vezető építésze.

Az egyedülálló Seoul Twin Eye-t nem csak a küllők nélküli kialakítás különbözteti meg a többitől, hanem az is, hogy két egymást keresztező gyűrűt kap, belső és külső sínpályákkal. Ezt az innovatív megközelítést, egyben vizuálisan lenyűgöző esztétikát az égi objektumok időbeli mozgását ábrázoló csillagászati óra, a Honcheonsigye ihlette. A gyűrűkben elhelyezett 64 kapszula egyenként 20-25 embert fog szállítani, így az óriáskeréken egyidejűleg 1400-1600 ember tartózkodhat. Az alatta lévő kulturális komplexumban kiállító-és előadótermek, kiskereskedelmi üzletek, éttermek kapnak majd helyet, és a tervek szerint kapni fog egy saját, egysínes kisvasutat is, ami közvetlenül összekapcsolja a legközelebbi metróállomással.

A Seoul Twin Eye-t az építészeti leleményesség, a kulturális vízió és az emberek számára vonzó terek létrehozása iránti elkötelezettség hívja életre – fogalmaz az UNStudio. Úgy vélik, Szöul készen áll arra, hogy újradefiniálja a város látóhatárát, és arra invitálja lakókat, illetve a turistákat, hogy „új magasságokból tapintsák ki a város szívverését”. Dél-Korea fővárosának szó szerint legnagyobb látványossága várhatóan 2028-ra készül el.

Gábor János

Főoldali kép: UNStudio

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS