Bemutatkozott a jövő gyári munkása, az Atlas humanoid

Bemutatkozott a jövő gyári munkása, az Atlas humanoid
2024. 02. 06., 15:10

A Boston Dynamics fejleszti azt az önállóan dolgozni képes humanoid robotot, ami egy frissen kiadott videó alapján összetett mozdulatsorokra képes, miközben hatékonyan, gyorsan válogat és pakol autóalkatrészeket. És ez még nyilván csak a kezdet.

Ahogy a helyzet áll, ebben az évben tovább folytatódik az ipari és hétköznapi felhasználásra szánt humanoid robotok felfutása - legalábbis abban az értelemben, hogy egyre fejlettebb képességekkel rendelkező eszközök koncepcióját mutatja be, egyre több gyártó, az Amecától és a Fourier Intelligence-től az 1X Technologiesen, az Agility Roboticsen vagy a Sanctuary AI-n át a Tesláig. És ezek a cég még csak néhány azok közül, amelyek tavaly jeleztek nagy előrelépéseket a humanoid projektjeikben. Érdekes, hogy a mindegyiknél korábban elkezdett Atlas az utóbbi időben nem került a figyelem középpontjába, pedig a fejlesztője az a Boston Dynamics, aminek a Spot nevű négylábú robotja bődületes világsiker - mint kiderült, a sugárzást is annyira jól bírja, hogy fontos eszköze lett a fukusimai atomerőmű romfeltáró és -eltakarító munkáinak.

Az Atlas kapcsán viszonylag hosszú idő után hallatott újra magáról a Boston Dynamics: hétfőn este feltöltöttek a YouTube csatornájukra egy egyperces videót, amin a humanoid munkavégzés közben látható. Mivel a vállalat eddig főleg szórakoztató kisfilmekkel demonstrálta, hogy milyen hatékonyan képes akár tánckoreográfiát is beprogramozni a kétlábú robotnak, érdekes fordulatot jelent az új tartalom komolysága. Az Atlas, ami lényegében a ma fejlesztés alatt álló humanoidok egyik nagy úttörője, olyan ügyesen és pontosan válogatja és pakolja fel a nehéz autóalkatrészeket, akár egy ember.

A humán dolgozótól talán csak a tempója marad el kissé, de ez nem olyan hátrány, amit ne lehetne gyorsan ledolgozni, és ne feledjük: az Atlas az emberrel szemben sosem fárad el!

A Boston Dynamics humanoidja autóipari alkatrészeket mozgat a videón, és a bemutató legnagyobb jelentősége az, hogy a munkát nem egy ember távirányításával végzi (a háttérben csupán megfigyelő technikusok vannak), hanem teljesen önállóan. A humanoid a szenzorai segítségével hajtja végre az összes tárgyfelismerést, majd a végtagjaira szerelt többujjas megfogókkal egy függőleges tárolóból a gyártósorra induló kocsira pakolja az alkatrészeket. A kisfilm azt is bemutatja, hogy az Atlas közben mit „lát”: a fedélzeti kamera képén a megfogott tárgyak digitálisan szkennelt változata látható, magyarán a rendszer pontosan képes azonosítani, hogy milyen eszközt cipel.

 

Ahogy a humanoidok versenye egyre jobban felpörög, az Agility Robotics, az Apptronik, a Figure és mások humanoidjai egyre közelebb kerülnek ahhoz, hogy munkát találjanak a való világban. Az Agility Digit robotját az Amazon és a GXO Logistics is teszteli, raktári feladatok ellátására. A Figure nemrég írt alá szerződést a BMW-vel, hogy megvizsgálja, mire lesznek képesek a humanoidjai az autógyártó dél-karolinai üzemében. A Boston Dynamics csapata pedig úgy döntött, hogy rögtön valós alkalmazásban mutatja be az Atlas képességeit.

A cég úttörő humanoidja korábban tánccal, majd dinamikus parkour mutatványokkal nyűgözte le az internet népét, aztán egy huszárvágással vége lett a bűvészkedésnek, és immáron azt is megmutatta, hogy mennyire hatékony tud lenni a valódi feladatellátásban. Bár a hidraulikus működés kialakítása miatt egyelőre marad fejlesztési platform és nem áll készen arra, hogy a való világban munkába álljon, a bemutató remekül szemlélteti, hogy a humanoidok nem egyszerűen alkalmasak lesznek nehéz manipulációs munkákra, hanem jobbak is lesznek benne, mint az ember. Egyre jobbak.

Gábor János

Főoldali kép: Boston Dynamics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 18., 15:05
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) és az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetsége (ÉVOSZ) a napokban megújította együttműködési szerződését, amelynek célja az erőforrások egyesítése a magyar kis- és középvállalkozások hatékonyabb érdekvédelme, különös tekintettel a stratégiai tervezés és fejlesztések támogatása terén.
2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024. 07. 12., 17:10
Európai Vállalkozásfejlesztési Díjjal (European Enterprise Promotion Awards) ismerték el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) vállalkozástámogató alkalmazását. A VOSZPortnak digitális átállás kategóriában ítélték oda a díjat.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

Több mint 40 éve a család valamennyi szőlőültetvényét fenntartható módon, műtrágyáktól és gyomirtó szerektől mentesen kezeli, 2015 óta pedig kizárólag biogazdálkodást folytat.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS