Európai gyártótól jön a Megtestesült AI – A humanoid otthonokba kerül

Európai gyártótól jön a Megtestesült AI – A humanoid otthonokba kerül
2024. 01. 16., 14:10

Nem ipari felhasználásra szánt humanoid érkezik a piacra egy európai robotikai gyártótól, a 1X Technologiestól, ahol már 20 AI-vezérelt gép tréningje zajlik. A megtestesült AI-nak is nevezett új robot saját tömegének kétszeresét képes megemelni és folyamatosan tanul.

A korábban Halodi Robotics néven működő 1X Technologies AS bejelentette, hogy 100 millió dollárt, vagyis közel 35 milliárd forintot gyűjtött össze a legutóbb meghirdetett befektetői körben, így zavartalanul folytathatja új, általános felhasználásra szánt humanoid robotjának fejlesztését. A norvég vállalat közleménye alapján a cél egy közösségi szolgálatra és kétkezi munkára leginkább alkalmas robot kifejlesztése.

A kétlábú humanoid a mindennapi otthoni segítségnyújtás sokoldalú támogatója lesz, hiszen háztartási feladatok széles skáláját tudja majd elvégezni. Ezt viszonylag biztosra vehetjük, hiszen ugyanarról a gyártóról van szó, ami korábban a való világ szcenárióira meggyőzően reagáló logisztikai robot, az EVE megjelenésével hívta fel magára a figyelmet. Az 1X Technologies az EQT Venturestől és más híres befektetőktől érkező tőkét a második generációs NEO robot piacra juttatására fogja felhasználni.

„Az emberek Leonardo da Vincitől napjaink sci-fi világáig, vagyis több mint 500 évig álmodoztak humanoid robotokról. Kiváltság, hogy a szemünk előtt, valós időben láthatjuk ezeknek a technológiáknak a kialakulását. Az emberi munkaerőhöz csatlakozó androidok hatása - a mi feltételeink szerint - finoman szólva is nagy átalakulást jelent. Meggyőződésünk, hogy az 1X és a NEO android döntő szerepet fog játszani a technológiai és emberi jövő felé vezető úton” – érvelt a befektetés mellett Ted Persson, az EQT Ventures partnere.

„Nagyon örülünk, hogy ezek a vezető befektetők támogatják az 1X küldetését: az intelligens viselkedésű androidok biztonságos alkalmazását, új piacokon. A következő mérföldkő a Megtestesült AI adatgyűjtési stratégiánk skálázása lesz és az, hogy a NEO-t eljuttassuk a fogyasztókhoz” – közölte Bernt Øivind Børnich, az 1X vezérigazgatója.

A legalapvetőbb fizikai különbség az EVE és a NEO modell között az, hogy előbbi kerekeken gurulva egyensúlyoz, míg utóbbi már két lábbal rendelkezik, így képes a munkavégzésre szintkülönségekkel és lépcsőkkel rendelkező belső terekben. Ezt a változás stratégiai jelentőségű, amivel a cég a hatékonyabb manipulációt támogatja, különösen szűk és nem utolsó sorban olyan helyeken, ahol a humanoid emberek között kénytelen biztonságosan mozogni. A lábak lehetővé teszik jelentősebb erőkifejtéssel járó feladatok ellátását, például bútorok mozgatását is.

„Nem csak a járásra összpontosítunk, hanem arra, hogy a humanoid test teljes potenciálját kihasználjuk a gyakorlatias, hatékony manipulációs feladatokra. Ezen túlmenően az ember-robot interakciók biztonságának biztosítása kiemelkedően fontos” – szögezte le Børnich, a The Robot Reportnak adott interjújában. A NEO önállóan fog működni a megtestesült mesterséges intelligenciával, és a legtöbb feladatot önállóan végzi. A fejlett, hosszú távú gondolkodás és tervezés során kezdetben külső, felhőalapú modellekre támaszkodunk, például az OpenAI modelljeire. A felhővel való interakcióhoz elegendő egy szabványos szélessávú internetkapcsolat.

Az 1X műhelyében jelenleg 20 androidot tanítanak be aktív adatgyűjtéssel, és 12 főállású operátorból álló csapat dolgozik a gépi tanulás és a különböző feladatok finomításán. Ehhez a munkához az operátorok nyílt forráskódú mesterséges intelligencia közösségből merítenek inspirációt, de saját modellek képzésére összpontosítanak.

A 165 centiméter magas NEO tömege 30 kilogramm, de ennek több mint kétszeresét, 75 kilogrammot képes megemelni (akár guggolásból) és 20 kilogrammot tartósan cipelni. Nem csak a magassága és az alkata idézi az embert, hanem a kézügyessége és a mozgása is: 4 km/h-val gyalogol és 12 km/h-val fut. „De, ami igazán egyedivé teszi a NEO-t a humanoid robotok között, az az, hogy nem ipari gép. Puha, mint mi, de könnyű, és eredendően biztonságos” – magyarázta Børnich.

Gábor János

Főoldali kép: 1X Technologies

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS