Itt az új, olcsó robotkéz, ami már olyan, mint az emberé

Itt az új, olcsó robotkéz, ami már olyan, mint az emberé
2023. 12. 12., 15:10

Egy közkedvelt ipari kobot megfogó szerszámának készült. Összetett szerkezete és önkenő műanyagai miatt a lehető legsimábban képes utánozni az emberi kéz tulajdonságait.

Az emberi kézmozdulatokat talán minden eddiginél jobban lemintázó, ennek ellenére alacsony áron piacra dobott robotkezet a német igus GmbH fejlesztette ki, ujjas megfogóként, a ReBeL (Robotic Embedded-BLDC, vagyis „kefe nélküli egyenáramú motor”) kollaboratív robothoz. „A ReBeL mostantól számos egyszerű humanoid feladatot képes elvégezni, egy új, olcsó robotkézzel” – közölte a vállalat.

Az automatizálás egyre nagyobb teret hódít a kis- és középvállalkozásoknál, különösen együttműködő robotok vagy kobotok formájában. Ezek kamerák, szívóeszközök és különböző megfogó vagy markoló rendszerek segítségével képesek, például arra, hogy tárgyakat megragadjanak, mozgassanak és válogassanak. A tavaly bemutatott ReBeL kobothoz készült, új megfogót teljes egészében önkenő műanyag borítja, és úgy tervezték, hogy költséghatékonyan, könnyen lehessen integrálni a ReBeL rendszerébe.

A robotkéz a kölni, de Rumfordban amerikai központtal is rendelkező, a Top Workplaces szerint Rhode Island egyik legjobb munkáltatójának számító igus GmbH terméke. A cég automatizálási üzletágának vezetője, Alexander Mühlens szerint, „mivel a ReBeL nagyon könnyű és olcsó a maga 8 kilogramm körüli súlyával és 6899 dolláros (kb. 2,5 millió forintos) árával, gyakran használják humanoid alkalmazásokban”. Éppen ezért számos ügyféligény merült fel egy olyan robotkézzel kapcsolatban, ami plug-and-play módon, egyszerűen csatlakoztatható a ReBeL-hez.

A kompakt robot az új megfogóval már alkalmas összeszerelésre, minőségellenőrzésre és más, a szolgáltatói szektorban végzett feladatokra is – állítja a vállalat közleménye. „Olyan területekre is szánjuk, mint az egyetemi kutatás-fejlesztés, valamint a vendéglátó- és szórakoztatóipar” – fűzte hozzá Mühlens.

A ReBeL emberi kézmozdulatok zavarba ejtően jól utánzó megfogója a termékcsoport áraihoz képest valóban olcsón, 2760 dollárért (kb. 980 ezer forintért) kapható. Az igus közölte: az eszköz minden alkatrészét közvetlenül biztosítja és százszázalékos kompatibilitást garantál a ReBeL-lel rendelkező cégek számára.

Az igus azt állítja, hogy a robotkéz árát pont az önkenő, nagy teljesítményű műanyag alkatrészeknek köszönhetően tudja alacsonyan tartani. A polimerekből készült ízületekben lévő siklócsapágyak nemcsak költséghatékonyak és önkenőek, hanem az egyes ujjak sima és pontos mozgását is biztosítják. Ezt a vállalat 3800 négyzetméteres laboratóriumában végzett tesztek ugyanúgy bizonyították, mint azt, hogy a humanoid kéz meglehetősen hosszú élettartammal rendelkezik.

Gábor János

Főoldali kép: igus

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS