Itt az új, olcsó robotkéz, ami már olyan, mint az emberé

Itt az új, olcsó robotkéz, ami már olyan, mint az emberé
2023. 12. 12., 15:10

Egy közkedvelt ipari kobot megfogó szerszámának készült. Összetett szerkezete és önkenő műanyagai miatt a lehető legsimábban képes utánozni az emberi kéz tulajdonságait.

Az emberi kézmozdulatokat talán minden eddiginél jobban lemintázó, ennek ellenére alacsony áron piacra dobott robotkezet a német igus GmbH fejlesztette ki, ujjas megfogóként, a ReBeL (Robotic Embedded-BLDC, vagyis „kefe nélküli egyenáramú motor”) kollaboratív robothoz. „A ReBeL mostantól számos egyszerű humanoid feladatot képes elvégezni, egy új, olcsó robotkézzel” – közölte a vállalat.

Az automatizálás egyre nagyobb teret hódít a kis- és középvállalkozásoknál, különösen együttműködő robotok vagy kobotok formájában. Ezek kamerák, szívóeszközök és különböző megfogó vagy markoló rendszerek segítségével képesek, például arra, hogy tárgyakat megragadjanak, mozgassanak és válogassanak. A tavaly bemutatott ReBeL kobothoz készült, új megfogót teljes egészében önkenő műanyag borítja, és úgy tervezték, hogy költséghatékonyan, könnyen lehessen integrálni a ReBeL rendszerébe.

A robotkéz a kölni, de Rumfordban amerikai központtal is rendelkező, a Top Workplaces szerint Rhode Island egyik legjobb munkáltatójának számító igus GmbH terméke. A cég automatizálási üzletágának vezetője, Alexander Mühlens szerint, „mivel a ReBeL nagyon könnyű és olcsó a maga 8 kilogramm körüli súlyával és 6899 dolláros (kb. 2,5 millió forintos) árával, gyakran használják humanoid alkalmazásokban”. Éppen ezért számos ügyféligény merült fel egy olyan robotkézzel kapcsolatban, ami plug-and-play módon, egyszerűen csatlakoztatható a ReBeL-hez.

A kompakt robot az új megfogóval már alkalmas összeszerelésre, minőségellenőrzésre és más, a szolgáltatói szektorban végzett feladatokra is – állítja a vállalat közleménye. „Olyan területekre is szánjuk, mint az egyetemi kutatás-fejlesztés, valamint a vendéglátó- és szórakoztatóipar” – fűzte hozzá Mühlens.

A ReBeL emberi kézmozdulatok zavarba ejtően jól utánzó megfogója a termékcsoport áraihoz képest valóban olcsón, 2760 dollárért (kb. 980 ezer forintért) kapható. Az igus közölte: az eszköz minden alkatrészét közvetlenül biztosítja és százszázalékos kompatibilitást garantál a ReBeL-lel rendelkező cégek számára.

Az igus azt állítja, hogy a robotkéz árát pont az önkenő, nagy teljesítményű műanyag alkatrészeknek köszönhetően tudja alacsonyan tartani. A polimerekből készült ízületekben lévő siklócsapágyak nemcsak költséghatékonyak és önkenőek, hanem az egyes ujjak sima és pontos mozgását is biztosítják. Ezt a vállalat 3800 négyzetméteres laboratóriumában végzett tesztek ugyanúgy bizonyították, mint azt, hogy a humanoid kéz meglehetősen hosszú élettartammal rendelkezik.

Gábor János

Főoldali kép: igus

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS