Egyszerre négylábú és humanoid az új svájci robot

Egyszerre négylábú és humanoid az új svájci robot
2023. 12. 07., 14:10

A sokoldalúság netovábbja lett a zürichi Swiss-Mile ANYmal műhelyében készült robot, ami kerekes négylábúként képes mozogni, de két lábra is áll, ha kell, hogy a két mellső lábát karként használja. A svájci robotkutya-humanoid máris megkezdte a kiképzését, gyakorlati feladatokra.

A Swiss-Mile ANYmal egyszerre négylábú és humanoid robotja meglehetősen ügyes: a gyártó videóján az látszik, hogy máris rendkívül hatékonyan gyűjt össze, például dobozokat, amiket aztán automatikusan a szemétbe hajít. De ez csak egy a rengeteg felhasználási lehetőség sorában, amire ez a gép képes lehet, iparban, logisztikában, kereskedelemben egyaránt.

Az elmúlt öt évben a Swiss-Mile kutatásai egy multimodális platform megvalósítására összpontosítottak, amelyet az utolsó mérföldes szállítás és a logisztika kihívásainak megoldására terveztek. A zürichi cég szerint a cél a kiemelkedő sebesség és hatékonyság, a sokoldalúság, illetve a minél nagyobb teherbíró képesség elérése volt.

A Swiss-Mile robotja az ETH Zürich (ETHZ) ANYmal nevű négylábújának tervén alapul: maximális sebessége 22,32 km/h, és jelentős, akár 50 kilogramm hasznos terhet képes cipelni, 83 százalékkal hatékonyabban, mint a kétlábú humanoidok. Hibrid kialakítása GPS-t, LiDAR-t és kamerákat rejt, hogy akár a városi utcákon is önállóan tudjon navigálni és elkerülni az akadályokat. A Swiss-Mile adatai szerint az akkumulátorai kétórás üzemidőt biztosítanak a robot számára.

A kerekek beépítése jelentősen megnövelte a robot sebességét és hatékonyságát, de néhány évvel ezelőtt felfedezték, hogy létezik megoldás a felegyenesedésére is, ami tovább fokozza a mobilitását, így a továbbiakban ezt a koncepciót követték.

„A két lábra állás képessége forradalmasítja a lábakkal rendelkező robotok kategorizálását. Az álló üzemmód nagyobb látómezőt tesz lehetővé, ugyanakkor olyan gyakorlati készségeket is megenged, mint egy lift hívása vagy az ajtónyitás” – állítja honlapján a vállalat.

A közelmúltban a Swiss-Mile kutatói elérték a megerősítéses tanulás ún. „kíváncsiságvezérelt” tanulási formáját, amivel a robot következetes teljesítményre képes, még bonyolult feladatok végrehajtása során is. A szimuláció alatt a robot adott célt kap, például azt, hogy haladjon át egy ajtón, vagy helyezzen el egy csomagot, és ha sikerül neki, bármilyen furcsán is hangzik, „jutalmat kap”. Utóbbi azt jelenti, hogy nem adnak neki útmutatást vagy bátorítást a folyamat során, hanem engedik, hogy önállóan döntsön – írja az IEEE Spectrum.

 

A kutatók szerint a tanulási folyamat finoman alkalmazkodik a képzési környezet apró változásaihoz, elősegítve a különböző megoldások és pályák felfedezését. Ez az érzékenység növeli az innovatív feladatvégzés lehetőségét bonyolult és dinamikus forgatókönyvekben. Az ajtónyitási feladatban például a robot önállóan fedezte fel a kívánt eredményre vezető technikákat, ami növelte a hatékonyságát a valós feladatvégrehajtásban. A csomagmanipulációs aspektus különösen érdekes, mivel a robot a gyakorlás során időnként elejtette a csomagot, de önállóan sajátította el azt a képességet, hogy újra felvegye azt. Következésképpen, amikor a való világban találkozik majd ilyen hibával, rögtön kezelni tudja, hiszen már elsajátította a helyreállításhoz szükséges képességeket.

A csapat most azt tervezi, hogy a robotot érintés által kiváltott meglepetésérzékkel szerelik fel, azzal a céllal, hogy a bemutatott viselkedéshez képest a felfedezés egy finomabb formáját segítsék elő.

Gábor János

Főoldali kép: Swiss-Mile

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-27 19:10:00
A Gazdasági Versenyhivatal kiemelt figyelmet fordít a jelentős számú fogyasztó és vállalkozás érdekeit és piaci helyzetét befolyásoló, nagy technológiai vállalkozások és online platformok piaci magatartásainak vizsgálatára.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS