Tűzszerész AI és robotkutya: bombamerényletek ellen vetik be őket

Tűzszerész AI és robotkutya: bombamerényletek ellen vetik be őket
2023. 11. 21., 15:10

Eddig kiaknázatlan területen használják ki az AI és a nehéz terepeken egyre magabiztosabb robotkutya képességeit. Bombák hatástalanítására képzik ki őket, hogy kockázatmentesen csökkentsék a terrorfenyegetettség szintjét.

Emberélet és testi épség kockáztatása nélkül válhat hatékony tűzszerésszé az AI és a robotkutya. A programot az Egyesült Királyságban indították el, kifejezetten azzal a céllal, hogy a veszélyes küldetésekből kivonják az emberi tényezőt. A jelenleg erre a célra használt robotok jellemzően nem elég képzettek és mozgékonyak ahhoz, hogy bonyolultabb környezetekben is bevethetőek legyenek. Egy fejlettebb eszköz viszont olyan szituációkban is kiválthatja az emberi tényezőt, amelyekben eddig nem lehetett. A feladat egyik legideálisabb jelöltje Spot, a Boston Dynamics fejlett robotkutyája.

A brit kormány 40 programozót bízott meg azzal, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika eszközeivel hozzanak létre hatékony megoldásokat a bombafenyegetettségre. Az állami portálon megjelent közlemény szerint a felkérésre a honvédelmi minisztérium hónap elején szervezett hivatalos eseményén, a Defence AI Centerben (DAIC) került sor. A védelmi kutató-fejlesztő részleget 2021-ben hoztak létre, a mesterséges intelligencia védelmi célú felhasználásának gyorsítására.

A program természetesen számol a Boston Dynamics technolóiáival, hiszen Spotról már régóta hirdetik, hogy vészhelyzetekben komoly segítséget jelenthet a katasztrófavédelem számára. A robot képes életjelek után kutatni, akár olyan környezetekben is, amelyek emberek számára életveszélyesek. Amint arról mi is beszámoltunk: ugyanezek a robotkutyák tárták fel a fukusimai atomerőmű romjainak humán erővel megközelíthetetlen részeit.

A kihívás az, hogy a lehető legkevesebb emberi beavatkozással kell megnövelni a bombafenyegetések elleni küldetések pontosságát. Ebben segíthet a mesterséges intelligencia, és tudják ezt jól a DAIC vezetői is  ezért hívtak meg olyan tehetségeket a „hackathon” rendezvényükre, akik, ha összedolgoznak, jól bevethető rendszereket fejleszthetnek a terrorfenyegetettség csökkentésére.

A hackathonra kiválasztott negyven programozó öt csapatban dolgozott, három napon át, hogy bemutassák, hogyan lehet kihasználni a mesterséges intelligenciával támogatott képességeket. A csapatok az első két napban adott forgatókönyvekre szánt stratégiák kidolgozásán, majd az utolsó napon a programozás finomhangolásán dolgoztak. Miután elkészültek, a brit hadsereg 29-es robbanóanyag-eltávolító és keresőcsoportja (29EOD&S Group), vagyis robbanóanyagokkal foglalkozó taktikai és műszaki szakértők előtt prezentálták az eredményeiket. A munkákat öt kategóriában díjazták: csapatmunka, együttműködés, innováció, gyakorlati alkalmazás, illetve törekvés és összpontosítás.

„Abszolút öröm volt látni a tehetségek elkötelezettségét, hogy olyan bombamentesítő eszközök létrehozására törekedtek, amelyekhez nem kell emberi, személyes jelenlét  mondta Chris Coles, a 29EOD&S Group alezredese. Számos olyan dolognak voltam ma szemtanúja, amelyek feltétlenül megkönnyítik a kutatást és fejlesztést a területünkön.”

„Rendkívül izgalmas volt látni, ahogy a honvédelem, az ipar és az akadémiai szféra együtt dolgozik egy valós felhasználási esetre kidolgozott AI és robotikai megoldáson, különösen egy olyanon, amelynek célja az embereink biztonságának növelése” – fűzte hozz Rachel Singleton, a DAIC vezetője. Bár hivatalosan nem közölték, hogy a demonstrált megoldások közül melyik, mikor és milyen formában kerülhet át a gyakorlatba (katonai felhasználás lévén ennek inkább az ellenkezője lett volna furcsa), nyílt titok, hogy a robotkutyát a jövőben terrorelhárítási célokra is szeretnék bevetni.

Gábor János

Főoldali kép: Boston Dynamics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS