Tűzszerész AI és robotkutya: bombamerényletek ellen vetik be őket

Tűzszerész AI és robotkutya: bombamerényletek ellen vetik be őket
2023. 11. 21., 15:10

Eddig kiaknázatlan területen használják ki az AI és a nehéz terepeken egyre magabiztosabb robotkutya képességeit. Bombák hatástalanítására képzik ki őket, hogy kockázatmentesen csökkentsék a terrorfenyegetettség szintjét.

Emberélet és testi épség kockáztatása nélkül válhat hatékony tűzszerésszé az AI és a robotkutya. A programot az Egyesült Királyságban indították el, kifejezetten azzal a céllal, hogy a veszélyes küldetésekből kivonják az emberi tényezőt. A jelenleg erre a célra használt robotok jellemzően nem elég képzettek és mozgékonyak ahhoz, hogy bonyolultabb környezetekben is bevethetőek legyenek. Egy fejlettebb eszköz viszont olyan szituációkban is kiválthatja az emberi tényezőt, amelyekben eddig nem lehetett. A feladat egyik legideálisabb jelöltje Spot, a Boston Dynamics fejlett robotkutyája.

A brit kormány 40 programozót bízott meg azzal, hogy a mesterséges intelligencia és a robotika eszközeivel hozzanak létre hatékony megoldásokat a bombafenyegetettségre. Az állami portálon megjelent közlemény szerint a felkérésre a honvédelmi minisztérium hónap elején szervezett hivatalos eseményén, a Defence AI Centerben (DAIC) került sor. A védelmi kutató-fejlesztő részleget 2021-ben hoztak létre, a mesterséges intelligencia védelmi célú felhasználásának gyorsítására.

A program természetesen számol a Boston Dynamics technolóiáival, hiszen Spotról már régóta hirdetik, hogy vészhelyzetekben komoly segítséget jelenthet a katasztrófavédelem számára. A robot képes életjelek után kutatni, akár olyan környezetekben is, amelyek emberek számára életveszélyesek. Amint arról mi is beszámoltunk: ugyanezek a robotkutyák tárták fel a fukusimai atomerőmű romjainak humán erővel megközelíthetetlen részeit.

A kihívás az, hogy a lehető legkevesebb emberi beavatkozással kell megnövelni a bombafenyegetések elleni küldetések pontosságát. Ebben segíthet a mesterséges intelligencia, és tudják ezt jól a DAIC vezetői is  ezért hívtak meg olyan tehetségeket a „hackathon” rendezvényükre, akik, ha összedolgoznak, jól bevethető rendszereket fejleszthetnek a terrorfenyegetettség csökkentésére.

A hackathonra kiválasztott negyven programozó öt csapatban dolgozott, három napon át, hogy bemutassák, hogyan lehet kihasználni a mesterséges intelligenciával támogatott képességeket. A csapatok az első két napban adott forgatókönyvekre szánt stratégiák kidolgozásán, majd az utolsó napon a programozás finomhangolásán dolgoztak. Miután elkészültek, a brit hadsereg 29-es robbanóanyag-eltávolító és keresőcsoportja (29EOD&S Group), vagyis robbanóanyagokkal foglalkozó taktikai és műszaki szakértők előtt prezentálták az eredményeiket. A munkákat öt kategóriában díjazták: csapatmunka, együttműködés, innováció, gyakorlati alkalmazás, illetve törekvés és összpontosítás.

„Abszolút öröm volt látni a tehetségek elkötelezettségét, hogy olyan bombamentesítő eszközök létrehozására törekedtek, amelyekhez nem kell emberi, személyes jelenlét  mondta Chris Coles, a 29EOD&S Group alezredese. Számos olyan dolognak voltam ma szemtanúja, amelyek feltétlenül megkönnyítik a kutatást és fejlesztést a területünkön.”

„Rendkívül izgalmas volt látni, ahogy a honvédelem, az ipar és az akadémiai szféra együtt dolgozik egy valós felhasználási esetre kidolgozott AI és robotikai megoldáson, különösen egy olyanon, amelynek célja az embereink biztonságának növelése” – fűzte hozz Rachel Singleton, a DAIC vezetője. Bár hivatalosan nem közölték, hogy a demonstrált megoldások közül melyik, mikor és milyen formában kerülhet át a gyakorlatba (katonai felhasználás lévén ennek inkább az ellenkezője lett volna furcsa), nyílt titok, hogy a robotkutyát a jövőben terrorelhárítási célokra is szeretnék bevetni.

Gábor János

Főoldali kép: Boston Dynamics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-02 15:20:00
A Duna House Cégcsoport havi tranzakciószám becslése szerint 2023 novemberében országosan 8800 lakóingatlan cserélt tulajdonost; a cégcsoport pénzügyi márkája, a Credipass hazai adatai szerint a hónap folyamán 55 milliárd forint szerződéses összegű lakáscélú jelzáloghitel realizálódott.
2023-12-02 11:20:00
2023 III. negyedévében hazánkban a helyközi személyszállítás teljesítménye 8,4 százalékkal nőtt, az áruszállításé 11 százalékkal csökkent az előző év azonos időszakához képest – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS