10 év után robot oldotta meg a Fukusimai atomerőmű átvizsgálását

10 év után robot oldotta meg a Fukusimai atomerőmű átvizsgálását
2023. 11. 07., 17:10

A katasztrófa helyszínén dolgozó csapatot a Boston Dynamics robotkutyája, Spot segíti eljutni olyan zugokba is, amelyek átvizsgálása létkérdés, de emberek valószínűleg nem élnék túl az ottani körülményeket.

A Fukusimai atomerőmű maradványainak felmérésén és jövőjének megtervezésén dolgozó szakemberek robot bevetésével próbálják átvizsgálni a 2011-es reaktorbaleset óta feltáratlan területeket. Ma is vannak olyan helyiségek, amelyek elzáródtak, a szakembereknek pedig fogalmuk sincs, mi várna rájuk a túloldalon. Mivel szóba sem kerülhet, hogy humán erővel tegyenek kísérletet az ismeretlen vagy veszélyes helyszínek átkutatására, Spot, a Boston Dynamics robotikai vállalat büszkesége támogatja a munkát.

A leszerelésen dolgozó csapat 2022-ben kezdte el Spot segítségével gyűjteni az adatokat. A négylábú robot videót készít, sugárdózist mér vagy akár mintát vesz a törmelékből a későbbi laboratóriumi vizsgálatokhoz. És éppen ezért választották a Boston Dynamics termékét: olyan robotra volt szükség, ami nehéz terepen is jól navigál, akár jelentős súlyt képes cipelni, ajtókat nyit ki és zár be, illetve mintavétellel segíti az elemzést – magyarázta Koji Watanabe, a Tokyo Power Technology Atomerőmű-leszerelési Osztályának csoportvezetője.

„[A feladat] egy robot számára is igen magasra teszi a lécet, de Spot egyedülálló képességeinek köszönhetően előnybe került a csapat által használt más eszközökkel, köztük lánctalpas és kerekes robotokkal szemben” – mondta Brad Bonn, a Spot nukleáris programjainak vezetője.

Megfelelő robot nélkül nem is menne

A Fukusimai atomerőmű teljes leszerelése várhatóan több évtizedet vesz igénybe. A helyszín emberi feltárása rendkívül veszélyes és lassú, hiszen csak nagyon magas szintű óvintézkedések mellett (vagy még úgy sem) lehetséges. A munkások nehéz védőfelszerelést viselnek és szigorú korlátozások betartásával is csak nagyon kevés időt tölthetnek a radioaktív területeken.

Az erőmű legrosszabb területeit LD50-es vagy annál magasabb értékkel jelölik, ami azt jelenti, hogy a 30 napos kitettség esetén minden második ember számára halálos lenne a sugárterhelés. Ilyen területekre emberek egyáltalán nem, csak robotok léphetnek be, de még számukra is komoly kihívásokat tartogat a terep. Nem mindegy, milyen mobilitással (lánctalpakkal, kerekekkel vagy lábakon) közlekedik, hiszen az általuk felkavart por és törmelék potenciális sugárfertőzést okozna a kezelőszemélyzet tagjainál.

A helyszíni sugárzás zavarhatja továbbá az elektronikus rendszereket, megakaszthatja a logikai áramkörök működését, vagy egyszerűen fizikai károkat okozhat a rendszerekben. Mielőtt tehát Spot a helyszínre utazott, a Boston Dynamics szélsőséges körülmények között tesztelte, hogy a robot biztosan tolerálja-e a nagy sugárdózist.

Spot meglehetősen összetett feladatokat hajt végre Fukusimában. Használják a katasztrófa okainak és következmények vizsgálatára, a leszerelési műveletek szimulálására és egy leszerelési archívum létrehozása. A robot egy lidar-berendezést használt a pontfelhőadatok gyűjtésére, egy felszerelt kamerát a videókészítésre, illetve robotkart a minták gyűjtésére, akadályok elhárítására és rádió adóvevő-hálózat telepítésére.

Az operátorok biztonságos távolságból irányítják, de Spot autonóm képességei így is nagyon nagy szerepet kapnak: minden lépését önállóan tervezi meg és hajtja végre, így a kezelőknek elég megadni az irányt, amerre haladni szeretnének vele. A karja nagyrészt szintén önállóan nyitja-zárja az ajtókat, ami sokkal gyorsabbá teszi más megfogó karokkal szemben. Elég rámutatni a kilincsre, meg arra, hogy az ajtó melyik oldalán van a zsanér – a többit Spot magától elvégzi. A folyamat összességében akár 10-20-szor gyorsabb, mint más eszközökkel – állapítja meg a The Robot Report.

Bár a terület feltárását Spot segítségével tulajdonképpen elvégezték, a robot szerepet kaphat a későbbi leszerelési munkálatokban is - mutatott rá Bonn. A lidar-szkennelés szerinte a továbbiakban is hasznos lehet, de arra szintén alkalmas, hogy kisebb törmelékdarabokat elmozgatva utat vágjon nagyobb robotok számára, amelyek a nehéz takarítási munkákat végezhetik el a helyszínen.

Gábor János

Főoldali kép: Boston Dynamics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS