Közös AI gyárakban fejleszt robotokat és önvezetést az NVIDIA és a Foxconn

Közös AI gyárakban fejleszt robotokat és önvezetést az NVIDIA és a Foxconn
2023. 10. 20., 14:20

Góliátok fogtak össze olyan mesterséges intelligencia üzemek létesítésére, amelyekben önvezető autózást támogató alkalmazásokat, még generatívabb AI-eszközöket és újgenerációs robotrendszereket fognak fejleszteni.

Összefog az iPhone-ok legnagyobb gyártójaként aposztrofált Foxconn és a világ legnagyobb AI-chipgyártója, az NVIDIA. Az együttműködést közös sajtóközleményben hozták nyilvánosságra. Mint írják, a cél olyan AI-gyáraknak nevezett adatközpontok és alkalmazások széles körének létrehozása és működtetése, amelyek a nyelvi alapú generatív AI-szolgáltatásokon kívül gyártási és ellenőrzési munkafolyamatok digitalizálását, illetve AI-alapú elektromos jármű- és robotikai platformok fejlesztését támogatják.

„Kialakult a gyártás új típusa: az intelligencia gyártása. Az ezt előállító adatközpontok pedig az AI-gyárak. A Foxconn, a világ legnagyobb gyártója rendelkezik kellő szakértelemmel és a méretekkel ahhoz, hogy globálisan építsen AI-gyárakat. Örömmel bővítjük ki velük évtizedes partnerségünket, hogy felgyorsítsuk az AI ipari forradalmát” – vezette le Jensen Huang, az NVIDIA alapító-vezérigazgatója szerdán, a Foxconn éves technológiai bemutatóján, Tajpejben.

Az eseményen kiderült: az AI-gyárak az NVIDIA gyorsított számítási platformjára, valamint a legújabb GPU-kínálatára, köztük a GH200 Grace Hopper Superchipre és az NVIDIA AI Enterprise szoftverre épülnek majd.

„A legfontosabb, hogy az NVIDIA és a Foxconn együtt építi meg ezeket a gyárakat. Segíteni fogjuk az egész iparágat abban, hogy sokkal gyorsabban lépjen át az új AI-korszakba” – fűzte hozzá a szintén színpadra lépő Young Liu, a Foxconn elnök-vezérigazgatója. A cég rendezvényén elhangzott: a vállalat az NVIDIA kínálatát az autonóm autóflották, a robotrendszerek és az intelligens városok fejlesztéséhez fogja használni.

Az NVIDIA kedvező együttműködési lehetőségnek nevezte a megállapodást, amit éppen jókor, nem sokkal azután jelentettek be, hogy a vállalat részvényeinek árfolyama csökkenő tendenciába lépett. Ennek oka az volt, hogy az Egyesült Államok kormánya korlátozás alá vonta a Kínába szállítható AI-chipeket, mert nem szeretné, ha az ázsiai diktatúra amerikai technológiákkal, például az NVIDIA fejlett félvezetőivel jutna előnyhöz a fegyverkezési versenyben.

A legutóbbi rendelet szállítási szünetet rendel el az NVIDIA Kínába szánt A800-as és H800-as chipjei tekintetében, pedig a Huang vezette vállalat ezeket kifejezetten arra a piacra gyártotta.

A két nagy technológiai szereplő az év elején jelentette be, hogy partnerséget köt autonóm járművek platformjainak fejlesztésére. A számítástechnikai forradalom új korszakában ez azt jelenti, hogy a Foxconn autóiban NVIDIA félvezetőkön futó generatív AI-eszközök fognak duruzsolni. Egy másik sajtóközleményben a vállalat azt is bejelentette, hogy a Foxconn az NVIDIA DRIVE megoldások - köztük az NVIDIA DRIVE Orin és a DRIVE Thor - egész sorát fogja használni EV-víziójának megvalósításához. A Foxconn egyelőre kis számban gyárt elektromos autókat, de hatalmas tervei vannak: 2025-re 5 százalékos részesedést szeretne elérni az EV-k világpiacán.

Gábor János

Főoldali kép: Jensen Huang (balra) és Young Liu, a Foxconn tajpeji rendezvényén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-17 12:10:00
Egyre elterjedtebb utazásszervezési forma az utazási irodáktól független utazási tanácsadás. A hagyományosan ismert, utazási irodák által szervezett utazások és a független utazási tanácsadók tevékenysége között jelentős különbségek vannak, különösen az utazásért való felelősség tekintetében, ezért a Pest Vármegyei Főügyészség vizsgálatot tartott e területen.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS