Közös AI gyárakban fejleszt robotokat és önvezetést az NVIDIA és a Foxconn

Közös AI gyárakban fejleszt robotokat és önvezetést az NVIDIA és a Foxconn
2023. 10. 20., 14:20

Góliátok fogtak össze olyan mesterséges intelligencia üzemek létesítésére, amelyekben önvezető autózást támogató alkalmazásokat, még generatívabb AI-eszközöket és újgenerációs robotrendszereket fognak fejleszteni.

Összefog az iPhone-ok legnagyobb gyártójaként aposztrofált Foxconn és a világ legnagyobb AI-chipgyártója, az NVIDIA. Az együttműködést közös sajtóközleményben hozták nyilvánosságra. Mint írják, a cél olyan AI-gyáraknak nevezett adatközpontok és alkalmazások széles körének létrehozása és működtetése, amelyek a nyelvi alapú generatív AI-szolgáltatásokon kívül gyártási és ellenőrzési munkafolyamatok digitalizálását, illetve AI-alapú elektromos jármű- és robotikai platformok fejlesztését támogatják.

„Kialakult a gyártás új típusa: az intelligencia gyártása. Az ezt előállító adatközpontok pedig az AI-gyárak. A Foxconn, a világ legnagyobb gyártója rendelkezik kellő szakértelemmel és a méretekkel ahhoz, hogy globálisan építsen AI-gyárakat. Örömmel bővítjük ki velük évtizedes partnerségünket, hogy felgyorsítsuk az AI ipari forradalmát” – vezette le Jensen Huang, az NVIDIA alapító-vezérigazgatója szerdán, a Foxconn éves technológiai bemutatóján, Tajpejben.

Az eseményen kiderült: az AI-gyárak az NVIDIA gyorsított számítási platformjára, valamint a legújabb GPU-kínálatára, köztük a GH200 Grace Hopper Superchipre és az NVIDIA AI Enterprise szoftverre épülnek majd.

„A legfontosabb, hogy az NVIDIA és a Foxconn együtt építi meg ezeket a gyárakat. Segíteni fogjuk az egész iparágat abban, hogy sokkal gyorsabban lépjen át az új AI-korszakba” – fűzte hozzá a szintén színpadra lépő Young Liu, a Foxconn elnök-vezérigazgatója. A cég rendezvényén elhangzott: a vállalat az NVIDIA kínálatát az autonóm autóflották, a robotrendszerek és az intelligens városok fejlesztéséhez fogja használni.

Az NVIDIA kedvező együttműködési lehetőségnek nevezte a megállapodást, amit éppen jókor, nem sokkal azután jelentettek be, hogy a vállalat részvényeinek árfolyama csökkenő tendenciába lépett. Ennek oka az volt, hogy az Egyesült Államok kormánya korlátozás alá vonta a Kínába szállítható AI-chipeket, mert nem szeretné, ha az ázsiai diktatúra amerikai technológiákkal, például az NVIDIA fejlett félvezetőivel jutna előnyhöz a fegyverkezési versenyben.

A legutóbbi rendelet szállítási szünetet rendel el az NVIDIA Kínába szánt A800-as és H800-as chipjei tekintetében, pedig a Huang vezette vállalat ezeket kifejezetten arra a piacra gyártotta.

A két nagy technológiai szereplő az év elején jelentette be, hogy partnerséget köt autonóm járművek platformjainak fejlesztésére. A számítástechnikai forradalom új korszakában ez azt jelenti, hogy a Foxconn autóiban NVIDIA félvezetőkön futó generatív AI-eszközök fognak duruzsolni. Egy másik sajtóközleményben a vállalat azt is bejelentette, hogy a Foxconn az NVIDIA DRIVE megoldások - köztük az NVIDIA DRIVE Orin és a DRIVE Thor - egész sorát fogja használni EV-víziójának megvalósításához. A Foxconn egyelőre kis számban gyárt elektromos autókat, de hatalmas tervei vannak: 2025-re 5 százalékos részesedést szeretne elérni az EV-k világpiacán.

Gábor János

Főoldali kép: Jensen Huang (balra) és Young Liu, a Foxconn tajpeji rendezvényén.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS