Kész a digitális iker a kecskeméti Mercedes gyárhoz

Kész a digitális iker a kecskeméti Mercedes gyárhoz
2023. 09. 22., 16:22

A digitális ikrek segítségével gyártást optimalizáló és konfiguráló Nvidia Omniverse rendszer a Mercedes-Benz németországi, kínai és magyar üzemeiben egyaránt bevezetésre kerül.

A Mercedes-Benz az Nvidia Omniverse rendszerének segítségével digitális ikreket használ a gyártás előkészítéséhez és felhangolásához. Ez egy olyan platform, ami a gyártási és összeszerelési létesítmények tervezéséhez, együttműködéséhez és működtetéséhez szükséges univerzális helyszínleíró (OpenUSD) alkalmazások fejlesztésére szolgál - sorolja az Nvidia közleménye.

Hozzáteszik: a Mercedes-Benz új gyártási technikái a németországi Rastattban, a magyarországi Kecskeméten és a kínai Pekingben működő üzemekben teszik lehetővé a következő generációs járműportfólió gyártásának beindítását. „A 'Digital First' megközelítés fokozza a hatékonyságot, elkerülhetővé teszi a hibákat és időt takarít meg, így a Mercedes-Benz MO360 gyártási rendszer rugalmasságában és intelligenciájában is komoly előrelépést jelent.”

Az autógyártó MO360 gyártási rendszere lehetővé teszi elektromos, hibrid és gázüzemű modellek ugyanazon a gyártósoron történő előállítását, és fel is skálázza az EV-k gyártását. Ennek a megoldásnak a segítségével a Mercedes autói a járműszoftverek legújabb verzióival gördülhetnek majd le a szerelőszalagról.

A gyártást ún. digitális ikrek segítségével teszik minél optimálisabbá. Az Omniverse rendszerben a Mercedes-Benz összeszerelő gyártósorai tűpontos digitális szimulációkkal tehetők próbára, illetve állíthatók vagy konfigurálhatók át. A rendszer további előnye, hogy a gyártó közvetlenül kapcsolatba léphet vele a beszállítókkal, így a koordinációs folyamatok időtartamát akár 50 százalékkal is csökkenteni tudja. A Mercedes úgy véli, a digitális iker használata megduplázza az összeszerelőcsarnok kialakításának sebességét, miközben javítja a folyamatok minőségét is.

„Az NVIDIA Omniverse és a mesterséges intelligencia segítségével a Mercedes-Benz egy összekapcsolt, digitális alapú megközelítést épít ki a gyártási folyamatok optimalizálására, ami végső soron csökkenti az építési időt és a gyártási költségeket – magyarázta Rev Lebaredian, az Nvidia szimulációs technológiai alelnöke a közleményt megelőző, szerdai virtuális tájékoztatóban.

„A Mercedes-Benz a mesterséges intelligencia, az MB.OS és az NVIDIA Omniverse alapú digitális ikertestvér MO360 ökoszisztémába történő integrációjának köszönhetően az autógyártás új korszakát indítja el” – méltatta a partnerség eredményeit Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának termelésért, minőségért és ellátási láncért felelős tagja.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának bevezetése az energia- és költségmegtakarítás új távlatait is megnyitja. A gyártó rastatti üzemben úttörő szerepet kap a digitális gyártás, például a festéküzemben. A Mercedes itt a kísérleti tesztelés során, a releváns részfolyamatok felügyeletére használta az AI-t, és végül 20 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérnie vele. A szoftveresen definiált járművek fejlesztése terén egyébként szintén együttműködik az Nvidiával, ami a DRIVE Orin rendszerchipet és a DRIVE szoftvert bocsátja rendelkezésére. Az intelligens vezetési képességeket ráadásul megint csak az Omniverse-re épülő NVIDIA DRIVE Sim platformon tesztelik és hitelesítik.

A kecskeméti az első digitális iker

A kecskeméti gyár összeszerelő sorai már az újonnan bevezetett Mercedes Modular Architecture-re épülő járművek gyártását is lehetővé teszik. Ezt a folyamatot az Nvidia beszámolója szerint eleve virtuálisan, az Omniverse digitális ikrei által fejlesztették ki, és a kecskeméti az első olyan Mercedes gyár, ami teljes digitális ikertestvérrel rendelkezik. Ez egyrészt azt teszi lehetővé, hogy a fejlesztés az összeszerelés szívében is megvalósítható legyen, másrészt pedig azt, hogy az üzem beszállítói és tervezői interaktív módon lépjenek kapcsolatba egymással, egy virtuális környezetben, így a termelési lehetőségek és az automatizálás szintjén történő változtatások valós időben beépíthetők és validálhatók. Ezzel az új gyártósorok gyorsabban elérik a maximális kapacitást, és csökkentik az utómunkák vagy kényszerleállások kockázatát.

Gábor János

Főoldali kép: Nvidia

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS