Kész a digitális iker a kecskeméti Mercedes gyárhoz

Kész a digitális iker a kecskeméti Mercedes gyárhoz
2023. 09. 22., 16:22

A digitális ikrek segítségével gyártást optimalizáló és konfiguráló Nvidia Omniverse rendszer a Mercedes-Benz németországi, kínai és magyar üzemeiben egyaránt bevezetésre kerül.

A Mercedes-Benz az Nvidia Omniverse rendszerének segítségével digitális ikreket használ a gyártás előkészítéséhez és felhangolásához. Ez egy olyan platform, ami a gyártási és összeszerelési létesítmények tervezéséhez, együttműködéséhez és működtetéséhez szükséges univerzális helyszínleíró (OpenUSD) alkalmazások fejlesztésére szolgál - sorolja az Nvidia közleménye.

Hozzáteszik: a Mercedes-Benz új gyártási technikái a németországi Rastattban, a magyarországi Kecskeméten és a kínai Pekingben működő üzemekben teszik lehetővé a következő generációs járműportfólió gyártásának beindítását. „A 'Digital First' megközelítés fokozza a hatékonyságot, elkerülhetővé teszi a hibákat és időt takarít meg, így a Mercedes-Benz MO360 gyártási rendszer rugalmasságában és intelligenciájában is komoly előrelépést jelent.”

Az autógyártó MO360 gyártási rendszere lehetővé teszi elektromos, hibrid és gázüzemű modellek ugyanazon a gyártósoron történő előállítását, és fel is skálázza az EV-k gyártását. Ennek a megoldásnak a segítségével a Mercedes autói a járműszoftverek legújabb verzióival gördülhetnek majd le a szerelőszalagról.

A gyártást ún. digitális ikrek segítségével teszik minél optimálisabbá. Az Omniverse rendszerben a Mercedes-Benz összeszerelő gyártósorai tűpontos digitális szimulációkkal tehetők próbára, illetve állíthatók vagy konfigurálhatók át. A rendszer további előnye, hogy a gyártó közvetlenül kapcsolatba léphet vele a beszállítókkal, így a koordinációs folyamatok időtartamát akár 50 százalékkal is csökkenteni tudja. A Mercedes úgy véli, a digitális iker használata megduplázza az összeszerelőcsarnok kialakításának sebességét, miközben javítja a folyamatok minőségét is.

„Az NVIDIA Omniverse és a mesterséges intelligencia segítségével a Mercedes-Benz egy összekapcsolt, digitális alapú megközelítést épít ki a gyártási folyamatok optimalizálására, ami végső soron csökkenti az építési időt és a gyártási költségeket – magyarázta Rev Lebaredian, az Nvidia szimulációs technológiai alelnöke a közleményt megelőző, szerdai virtuális tájékoztatóban.

„A Mercedes-Benz a mesterséges intelligencia, az MB.OS és az NVIDIA Omniverse alapú digitális ikertestvér MO360 ökoszisztémába történő integrációjának köszönhetően az autógyártás új korszakát indítja el” – méltatta a partnerség eredményeit Jörg Burzer, a Mercedes-Benz Group AG igazgatótanácsának termelésért, minőségért és ellátási láncért felelős tagja.

A mesterséges intelligencia alkalmazásának bevezetése az energia- és költségmegtakarítás új távlatait is megnyitja. A gyártó rastatti üzemben úttörő szerepet kap a digitális gyártás, például a festéküzemben. A Mercedes itt a kísérleti tesztelés során, a releváns részfolyamatok felügyeletére használta az AI-t, és végül 20 százalékos energiamegtakarítást sikerült elérnie vele. A szoftveresen definiált járművek fejlesztése terén egyébként szintén együttműködik az Nvidiával, ami a DRIVE Orin rendszerchipet és a DRIVE szoftvert bocsátja rendelkezésére. Az intelligens vezetési képességeket ráadásul megint csak az Omniverse-re épülő NVIDIA DRIVE Sim platformon tesztelik és hitelesítik.

A kecskeméti az első digitális iker

A kecskeméti gyár összeszerelő sorai már az újonnan bevezetett Mercedes Modular Architecture-re épülő járművek gyártását is lehetővé teszik. Ezt a folyamatot az Nvidia beszámolója szerint eleve virtuálisan, az Omniverse digitális ikrei által fejlesztették ki, és a kecskeméti az első olyan Mercedes gyár, ami teljes digitális ikertestvérrel rendelkezik. Ez egyrészt azt teszi lehetővé, hogy a fejlesztés az összeszerelés szívében is megvalósítható legyen, másrészt pedig azt, hogy az üzem beszállítói és tervezői interaktív módon lépjenek kapcsolatba egymással, egy virtuális környezetben, így a termelési lehetőségek és az automatizálás szintjén történő változtatások valós időben beépíthetők és validálhatók. Ezzel az új gyártósorok gyorsabban elérik a maximális kapacitást, és csökkentik az utómunkák vagy kényszerleállások kockázatát.

Gábor János

Főoldali kép: Nvidia

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-27 18:10:16
A menedzserszövetség Év Menedzsere Díj 2023. évi kitüntetettje Jelasity Radován, az Erste Bank elnök-vezérigazgatója lett. A szövetség 29. alkalommal rendezte meg az Év Menedzsere Díjátadót.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Izgalmas fejlesztések a Budapesti Gazdasági Egyetem Kereskedelmi, Vendéglátóipari és Idegenforgalmi Karán: elektronikus szem, elektronikus orr és többféle szemkamera is helyet kapott az újonnan kialakított laboratóriumban.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS