Ez az új elektromos Mercedes leelőzi a Teslát - hatótávban biztosan

Ez az új elektromos Mercedes leelőzi a Teslát - hatótávban biztosan
2023. 09. 05., 16:09

Az újgenerációs CLA osztály elektromos autóiban várhatóan olyan akkumulátorcsomag lesz, ami 15 perces töltéssel közel 400 kilométerre repíti a járművet. De ez nem a teljes feltöltéssel elérhető futásteljesítmény. Azzal sokkal messzebbre lehet jutni – ígérte a gyártó az IAA Mobility Motor Show-n.

A héten zajló müncheni vásáron sok gyártó terveibe lehet bepillantást nyerni, de az első nagy meglepetés mindenképpen a Mercedes Benzé. A gyártó a tisztán elektromos járműveinek jövőjét demonstrálta, a Concept CLA osztály bemutatásával. Ez az EV a fent írt villámtöltéssel elérhető 400 kilométernél jóval nagyobb hatótávot tud, teljes feltöltéssel. A csordultig telt akkumulátor a Mercedes közleménye szerint 750 kilométerre is elég. Ha ez igaz – és a prémium autókat gyártó cég nem a humorérzékéről híres –, akkor az új CLA-k ebből a szempontból már jócskán lekörözik majd a konkurens Tesla Model 3-at.

Nem véletlen, hogy a német vállalat éppen most áll ellő egy ehhez hasonló EV-vel. Otthon a BMW és az Audi szorongatja, külföldön a Tesla, valamint egy sor ázsiai cég, amelyek őrült tempóban állnak elő újabb és újabb elektromos modellekkel. A cég szerint a Concept CLA osztály is remek termékcsaládot tud majd felmutatni a belépőszintű járművek új, tisztán elektromos hajtású szegmensében. Az osztály kínálatban négy új modell, egy négyajtós kupé, egy kombi és két SUV fog szerepelni.

Az új EV-kkel az autógyártó tovább szeretné erősíteni elkötelezettségét amellett, hogy legkésőbb 2039-re az új járműparkjának teljes értéklánca karbonsemleges legyen.

A Concept CLA osztály a Mercedes-Benz új moduláris architektúrájára (MMA) épül. Ez az elektromos hajtású platform már tartalmazza a Vision EQXX koncepcióban látott technológiát, ami nagyobb hatékonyságot ígér. A jármű lelke egy 175 kW teljesítményű szinkronmotor, aminek a tömege kevesebb, mint 110 kilogramm. A hajtáslánc pedig nagy, akár 93 százalékos energiahatékonysággal rendelkezik. A súlytakarékos megoldás és az újgenerációs hajtáslánc alkalmazásával elérték a 12 kWh/100 km-es fogyasztást, illetve a 750 kilométeres hatótávot.

A vevők amúgy kétféle akkumulátor közül tudnak majd választani. A felső kategóriás változatok a kiváló energiasűrűség jegyében szilícium-oxid tartalmú anód kialakítású csomagot kapnak, míg a belépő szintű változatokba lítium-vas-foszfát energiacellákat építenek. A modellek a nagyobb hatékonyság érdekében a 800 V-os feszültséget is támogatni fogják – ezzel lesz elérhető a bevezetőben írt 400 kilométerre elegendő feltöltés, mindössze 15 perc alatt.

A cég „maximalizálta a hatékonyságot a 800 V-os elektromos meghajtás veszteségeinek csökkentésével. Emellett innovatív akkumulátorcella-kémiával és magas szintű integrációval rendelkezik, ami lehetővé teszi a kiváló energiasűrűséget” – írják a közleményben, hozzátéve: önmagában az új MMA platform az értéklánc CO₂-értékének több mint 40 százalékos csökkentését fogja elősegíteni.

Gábor János

Fotó: Mercedes Benz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-21 22:10:07
A „Befektetés Sanghajban, osszuk meg a jövőt!” eseményt, amelynek a házigazdája a Sanghaji Kereskedelmi Bizottság volt, a Magyar Tudományos Akadémián rendezték meg június 18-án. Az eseményen jelentős számban képviseltették magukat magyar vállalkozások.
2024-06-21 21:10:27
Az elmúlt napokra jellemző kánikula miatt továbbra is fennáll az erdőtüzek kockázata, ezért a hatóságok Bács-Kiskun és Csongrád-Csanád mellett június 22-től Baranya, Békés, Hajdú-Bihar és Jász-Nagykun-Szolnok vármegyében is tűzgyújtási tilalmat rendelnek el.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS