Ez az új elektromos Mercedes leelőzi a Teslát - hatótávban biztosan

Ez az új elektromos Mercedes leelőzi a Teslát - hatótávban biztosan
2023. 09. 05., 16:09

Az újgenerációs CLA osztály elektromos autóiban várhatóan olyan akkumulátorcsomag lesz, ami 15 perces töltéssel közel 400 kilométerre repíti a járművet. De ez nem a teljes feltöltéssel elérhető futásteljesítmény. Azzal sokkal messzebbre lehet jutni – ígérte a gyártó az IAA Mobility Motor Show-n.

A héten zajló müncheni vásáron sok gyártó terveibe lehet bepillantást nyerni, de az első nagy meglepetés mindenképpen a Mercedes Benzé. A gyártó a tisztán elektromos járműveinek jövőjét demonstrálta, a Concept CLA osztály bemutatásával. Ez az EV a fent írt villámtöltéssel elérhető 400 kilométernél jóval nagyobb hatótávot tud, teljes feltöltéssel. A csordultig telt akkumulátor a Mercedes közleménye szerint 750 kilométerre is elég. Ha ez igaz – és a prémium autókat gyártó cég nem a humorérzékéről híres –, akkor az új CLA-k ebből a szempontból már jócskán lekörözik majd a konkurens Tesla Model 3-at.

Nem véletlen, hogy a német vállalat éppen most áll ellő egy ehhez hasonló EV-vel. Otthon a BMW és az Audi szorongatja, külföldön a Tesla, valamint egy sor ázsiai cég, amelyek őrült tempóban állnak elő újabb és újabb elektromos modellekkel. A cég szerint a Concept CLA osztály is remek termékcsaládot tud majd felmutatni a belépőszintű járművek új, tisztán elektromos hajtású szegmensében. Az osztály kínálatban négy új modell, egy négyajtós kupé, egy kombi és két SUV fog szerepelni.

Az új EV-kkel az autógyártó tovább szeretné erősíteni elkötelezettségét amellett, hogy legkésőbb 2039-re az új járműparkjának teljes értéklánca karbonsemleges legyen.

A Concept CLA osztály a Mercedes-Benz új moduláris architektúrájára (MMA) épül. Ez az elektromos hajtású platform már tartalmazza a Vision EQXX koncepcióban látott technológiát, ami nagyobb hatékonyságot ígér. A jármű lelke egy 175 kW teljesítményű szinkronmotor, aminek a tömege kevesebb, mint 110 kilogramm. A hajtáslánc pedig nagy, akár 93 százalékos energiahatékonysággal rendelkezik. A súlytakarékos megoldás és az újgenerációs hajtáslánc alkalmazásával elérték a 12 kWh/100 km-es fogyasztást, illetve a 750 kilométeres hatótávot.

A vevők amúgy kétféle akkumulátor közül tudnak majd választani. A felső kategóriás változatok a kiváló energiasűrűség jegyében szilícium-oxid tartalmú anód kialakítású csomagot kapnak, míg a belépő szintű változatokba lítium-vas-foszfát energiacellákat építenek. A modellek a nagyobb hatékonyság érdekében a 800 V-os feszültséget is támogatni fogják – ezzel lesz elérhető a bevezetőben írt 400 kilométerre elegendő feltöltés, mindössze 15 perc alatt.

A cég „maximalizálta a hatékonyságot a 800 V-os elektromos meghajtás veszteségeinek csökkentésével. Emellett innovatív akkumulátorcella-kémiával és magas szintű integrációval rendelkezik, ami lehetővé teszi a kiváló energiasűrűséget” – írják a közleményben, hozzátéve: önmagában az új MMA platform az értéklánc CO₂-értékének több mint 40 százalékos csökkentését fogja elősegíteni.

Gábor János

Fotó: Mercedes Benz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-09-29 20:10:00
A korábbi éveket jelentősen meghaladó számú jelölés érkezett az idei Prima Primissima díjra. A tudomány, művészet, sport, oktatás és ismeretterjesztés terén kiemelkedő munkássággal bíró jelölteknek odaítélt elismerést december elején adják át a Művészetek Palotájában.
2023-09-29 16:50:00
A rossz egyéni döntéseket jobb elkerülni, ennek pedig a legjobb módja, ha a felnövekvő generáció már az iskolában elsajátítja a pénz használatának alapjait, a pénzügyi rendszer lényegét, a takarékosságot és a saját erőforrásainkkal való gazdálkodást – mondta Varga Mihály a Pénzügyi Tudatosság Fejlesztéséért Díj átadóünnepségén.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egy igazán kreatív szakács, Szatmári Ferenc, alias Főzelékes Feri elárulja, hogyan építi forradalmi megoldásokkal a vállalkozását. A hartai gasztroblogger és influenszer több szakácskönyvvel a háta mögött, unokatestvérével közösen hívta életre a HIPPEACE főzelékbárt, amelynek alapjait a vásárlók is segítenek lerakni, közösségi finanszírozással. Ez az a helyzet, amikor a kedves vendég a receptet is hazaviheti az étteremből, de bőven van még újítás, amivel a franchise-ban szintén gondolkodó szakács előállt. Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
2023. 09. 04., 12:00
epizód: 2023 / 13   |   hossz: 27:16
Az epizódban cégvezető- és szervezetfejlesztésről, a munkahelyi kommunikáció gyógyításáról és csapatok összehangolásáról beszélgetünk Szopkó Beatrixszal. Az [eureka] consulting üzletágvezetője 20 év szakmai tapasztalattal rendezi vállalatok működési struktúráját és konfliktushelyzeteit, vagy hozza helyre a döntések lehetséges negatív következményeit.
2023. 08. 06., 10:25
epizód: 2023 / 12   |   hossz: 28:19
Vajon hogyan vizsgázunk napjainkban stresszkezelésből és időmenedzsmentből – pont akkor, amikor a karrierünkre gazdasági nehézségek lehetnek hatással? Hogyan segíthet ezen az irányított játék, az ún. gamifikált fejlesztési folyamat, és hogyan gyógyít vele munkahelyi közösségeket, döntéshozó stratégiákat, karrier és magánélet egyensúlyában keletkezett zavarokat a „Mit játsszunk?” vlog egyik vezetője, Győri-Nádai Réka? A kreatív szakembert a vállalati soft skill tréningek és a játszva megoldható céges folyamatok sajátosságairól is faggattuk.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS