Ez az új elektromos Mercedes leelőzi a Teslát - hatótávban biztosan

Ez az új elektromos Mercedes leelőzi a Teslát - hatótávban biztosan
2023. 09. 05., 16:09

Az újgenerációs CLA osztály elektromos autóiban várhatóan olyan akkumulátorcsomag lesz, ami 15 perces töltéssel közel 400 kilométerre repíti a járművet. De ez nem a teljes feltöltéssel elérhető futásteljesítmény. Azzal sokkal messzebbre lehet jutni – ígérte a gyártó az IAA Mobility Motor Show-n.

A héten zajló müncheni vásáron sok gyártó terveibe lehet bepillantást nyerni, de az első nagy meglepetés mindenképpen a Mercedes Benzé. A gyártó a tisztán elektromos járműveinek jövőjét demonstrálta, a Concept CLA osztály bemutatásával. Ez az EV a fent írt villámtöltéssel elérhető 400 kilométernél jóval nagyobb hatótávot tud, teljes feltöltéssel. A csordultig telt akkumulátor a Mercedes közleménye szerint 750 kilométerre is elég. Ha ez igaz – és a prémium autókat gyártó cég nem a humorérzékéről híres –, akkor az új CLA-k ebből a szempontból már jócskán lekörözik majd a konkurens Tesla Model 3-at.

Nem véletlen, hogy a német vállalat éppen most áll ellő egy ehhez hasonló EV-vel. Otthon a BMW és az Audi szorongatja, külföldön a Tesla, valamint egy sor ázsiai cég, amelyek őrült tempóban állnak elő újabb és újabb elektromos modellekkel. A cég szerint a Concept CLA osztály is remek termékcsaládot tud majd felmutatni a belépőszintű járművek új, tisztán elektromos hajtású szegmensében. Az osztály kínálatban négy új modell, egy négyajtós kupé, egy kombi és két SUV fog szerepelni.

Az új EV-kkel az autógyártó tovább szeretné erősíteni elkötelezettségét amellett, hogy legkésőbb 2039-re az új járműparkjának teljes értéklánca karbonsemleges legyen.

A Concept CLA osztály a Mercedes-Benz új moduláris architektúrájára (MMA) épül. Ez az elektromos hajtású platform már tartalmazza a Vision EQXX koncepcióban látott technológiát, ami nagyobb hatékonyságot ígér. A jármű lelke egy 175 kW teljesítményű szinkronmotor, aminek a tömege kevesebb, mint 110 kilogramm. A hajtáslánc pedig nagy, akár 93 százalékos energiahatékonysággal rendelkezik. A súlytakarékos megoldás és az újgenerációs hajtáslánc alkalmazásával elérték a 12 kWh/100 km-es fogyasztást, illetve a 750 kilométeres hatótávot.

A vevők amúgy kétféle akkumulátor közül tudnak majd választani. A felső kategóriás változatok a kiváló energiasűrűség jegyében szilícium-oxid tartalmú anód kialakítású csomagot kapnak, míg a belépő szintű változatokba lítium-vas-foszfát energiacellákat építenek. A modellek a nagyobb hatékonyság érdekében a 800 V-os feszültséget is támogatni fogják – ezzel lesz elérhető a bevezetőben írt 400 kilométerre elegendő feltöltés, mindössze 15 perc alatt.

A cég „maximalizálta a hatékonyságot a 800 V-os elektromos meghajtás veszteségeinek csökkentésével. Emellett innovatív akkumulátorcella-kémiával és magas szintű integrációval rendelkezik, ami lehetővé teszi a kiváló energiasűrűséget” – írják a közleményben, hozzátéve: önmagában az új MMA platform az értéklánc CO₂-értékének több mint 40 százalékos csökkentését fogja elősegíteni.

Gábor János

Fotó: Mercedes Benz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS