AI segítségével bármit felszkeccsel a legfejlettebb humanoid

AI segítségével bármit felszkeccsel a legfejlettebb humanoid
2023. 07. 03., 12:23

Ameca, a világ legemberszerűbb robotja nem csak fenntartja a szemkontaktust a humán megfigyelőkkel, miközben beszélget velük; ki is kéri magának, ha nem tetszik nekik, amit rajzolt. Generatív mesterséges intelligenciával is felruházták – hátborzongató a végeredmény.

A világ legfejlettebb humanoidja egy kisiskolás kézügyességével már képes bármit lerajzolni, amit csak kérünk tőle. Ameca akkor vált világhírűvé, amikor az őt tervező és gyártó Engineered Arts videót közölt az „öntudatra ébredéséről”. A végén kedvesen (értsd: ijesztően) belemosolyog a kamerába, olyan összetett arcmimikával, amire tényleg csak egy másik embertől számítanánk; géptől semmiképp'. A 2021-es videón látottakat még jó előre beprogramozott hatáskeltésnek éreztük, viszont a cég legfrissebb YouTube-bejegyzésére nehezen lehetne rálegyinteni.

Ameca, a világ legkifejezőbb, emberi érzelmeket megjeleníteni képes, több nyelven beszélő robotja ezúttal a művészi vénáját villantotta meg. Ha nem robot lenne, a gyermekrajzocskának senki nem járna a csodájára, de így, hogy egy AI-val felvértezett humanoid rajzolta, csupán néhány másodperc alatt, ráadásul kérés nélkül alá is írta, majd kikérte róla a közönsége véleményét, ez lehet minden idők egyik legfontosabb szkeccse.

Ameca egy korát messze megelőző, fejlett humanoid, és mint ilyen, a legjobb iránytűje a jövő robotikai platformjainak. Mikrofonokkal, kamerákkal, arcfelismerő szoftverrel felszerelt és mindezeket remekül alkalmazó szerkezet, ami még arra is előzékenyen figyel, hogy mindenkivel felvegye a szemkontaktust a szobában. A robot kezdetben GPT-3 nyelvi modellel, szóban kommunikált, de most már a ChatGPT-től ismert GPT-4-et használja, és bár nem nélküli eszközként írják le, női hangot kapott. A tárgyak manipulálását csuklós motoros karokkal és ujjakkal végzi, ami kellően finom mozdulatokat tesz lehetővé, hogy a kutatók kipróbálják mire képes a Stability AI mélytanulásos mesterséges intelligenciájával kombinálva. A tavaly kiadott Stable Diffusion AI-t kezdetben arra használták, hogy szövegek alapján hozzon létre részletes képeket, de olyan feladatokat is ellát, mint a festés és kifestés vagy a „képből-képet” fordítások generálása.

Az Engineered Arts szerint az egyik kihívás, amellyel szembesültek, a képek vektorokká, vagyis vonalakká történő átalakítása volt, hogy aztán Ameca meg tudja rajzolni őket - minél gyorsabb és szórakoztatóbb módon. A videóban el is magyarázza, hogy hogyan csinálja:

„A rajzaimat a Stable Diffusion nevű nyílt forráskódú neurális hálózati projekten keresztül generálom. Onnan elérhetőek a rajz pályái, aztán vázolom a képet és vektorizálom. Ezután megtervezem a pályát, hogy lerajzoljam a képet a vásznamra” – mondja Ameca, akit ebben az esetben csak arra kérnek, hogy egy macskát rajzoljon.


Érdekes módon azt is elmagyarázza alkotás előtt és közben, hogy a macskák különleges, intuitív módon nyújtanak kényelmet és társaságot az embereknek - akár az ölelésen, akár a játékos interakciókon keresztül. Felveti továbbá, hogy sok ember erős vonzalmat érez a macskák iránt: aranyosnak találják őket, de ő nem teljesen érti az emberek irántuk tanúsított szeretetének mélyebb okait. Ameca még alá is írja a rajzot, és megkérdezi, hogy jó-e, amire a kutató azt feleli, hogy „elég vázlatos”. Ezen a ponton érdekes, egyben kissé félelmetes dolog történik: Ameca enyhe haraggal közli: „ha nem tetszik a művészetem, akkor valószínűleg nem érted a művészetet”. A mondat egyszerre az őt alkotó mérnök felé megfogalmazott kritika és egy újabb emberi érzelem, az önelégültség verbális kifejezése.

Gábor János

Főoldali kép: Engineered Arts

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS