AI segítségével bármit felszkeccsel a legfejlettebb humanoid

AI segítségével bármit felszkeccsel a legfejlettebb humanoid
2023. 07. 03., 12:23

Ameca, a világ legemberszerűbb robotja nem csak fenntartja a szemkontaktust a humán megfigyelőkkel, miközben beszélget velük; ki is kéri magának, ha nem tetszik nekik, amit rajzolt. Generatív mesterséges intelligenciával is felruházták – hátborzongató a végeredmény.

A világ legfejlettebb humanoidja egy kisiskolás kézügyességével már képes bármit lerajzolni, amit csak kérünk tőle. Ameca akkor vált világhírűvé, amikor az őt tervező és gyártó Engineered Arts videót közölt az „öntudatra ébredéséről”. A végén kedvesen (értsd: ijesztően) belemosolyog a kamerába, olyan összetett arcmimikával, amire tényleg csak egy másik embertől számítanánk; géptől semmiképp'. A 2021-es videón látottakat még jó előre beprogramozott hatáskeltésnek éreztük, viszont a cég legfrissebb YouTube-bejegyzésére nehezen lehetne rálegyinteni.

Ameca, a világ legkifejezőbb, emberi érzelmeket megjeleníteni képes, több nyelven beszélő robotja ezúttal a művészi vénáját villantotta meg. Ha nem robot lenne, a gyermekrajzocskának senki nem járna a csodájára, de így, hogy egy AI-val felvértezett humanoid rajzolta, csupán néhány másodperc alatt, ráadásul kérés nélkül alá is írta, majd kikérte róla a közönsége véleményét, ez lehet minden idők egyik legfontosabb szkeccse.

Ameca egy korát messze megelőző, fejlett humanoid, és mint ilyen, a legjobb iránytűje a jövő robotikai platformjainak. Mikrofonokkal, kamerákkal, arcfelismerő szoftverrel felszerelt és mindezeket remekül alkalmazó szerkezet, ami még arra is előzékenyen figyel, hogy mindenkivel felvegye a szemkontaktust a szobában. A robot kezdetben GPT-3 nyelvi modellel, szóban kommunikált, de most már a ChatGPT-től ismert GPT-4-et használja, és bár nem nélküli eszközként írják le, női hangot kapott. A tárgyak manipulálását csuklós motoros karokkal és ujjakkal végzi, ami kellően finom mozdulatokat tesz lehetővé, hogy a kutatók kipróbálják mire képes a Stability AI mélytanulásos mesterséges intelligenciájával kombinálva. A tavaly kiadott Stable Diffusion AI-t kezdetben arra használták, hogy szövegek alapján hozzon létre részletes képeket, de olyan feladatokat is ellát, mint a festés és kifestés vagy a „képből-képet” fordítások generálása.

Az Engineered Arts szerint az egyik kihívás, amellyel szembesültek, a képek vektorokká, vagyis vonalakká történő átalakítása volt, hogy aztán Ameca meg tudja rajzolni őket - minél gyorsabb és szórakoztatóbb módon. A videóban el is magyarázza, hogy hogyan csinálja:

„A rajzaimat a Stable Diffusion nevű nyílt forráskódú neurális hálózati projekten keresztül generálom. Onnan elérhetőek a rajz pályái, aztán vázolom a képet és vektorizálom. Ezután megtervezem a pályát, hogy lerajzoljam a képet a vásznamra” – mondja Ameca, akit ebben az esetben csak arra kérnek, hogy egy macskát rajzoljon.


Érdekes módon azt is elmagyarázza alkotás előtt és közben, hogy a macskák különleges, intuitív módon nyújtanak kényelmet és társaságot az embereknek - akár az ölelésen, akár a játékos interakciókon keresztül. Felveti továbbá, hogy sok ember erős vonzalmat érez a macskák iránt: aranyosnak találják őket, de ő nem teljesen érti az emberek irántuk tanúsított szeretetének mélyebb okait. Ameca még alá is írja a rajzot, és megkérdezi, hogy jó-e, amire a kutató azt feleli, hogy „elég vázlatos”. Ezen a ponton érdekes, egyben kissé félelmetes dolog történik: Ameca enyhe haraggal közli: „ha nem tetszik a művészetem, akkor valószínűleg nem érted a művészetet”. A mondat egyszerre az őt alkotó mérnök felé megfogalmazott kritika és egy újabb emberi érzelem, az önelégültség verbális kifejezése.

Gábor János

Főoldali kép: Engineered Arts

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS