Idén nyit a világ első kereskedelmi humanoid gyára

Idén nyit a világ első kereskedelmi humanoid gyára
2023. 09. 21., 16:51

Az üzem elindításával tömeggyártásba kerül a humanoid, amivel a gyártó nem csak ipari célokat szeretne kiszolgálni. Digit az Agility Robotics terméke, és évente rögtön 10 ezer darab készül majd belőle.

Az amerikai vállalat a kínai Fourier Intelligence-szel áll versenyben. Idén mindkettő vállalat bejelentette, hogy a világon elsőként küld tömeggyártásba üzleti célú humanoid robotot. Az Agility mintha közelebb járna a kitűzött célhoz, és konkrétan közölte is, hogy mindjárt évi 10 ezer darabos gyártásra szeretne beállni. A Digit nevű terméküknek az ázsiai ellenfél DR-1-esével szemben kell helyet találni a piacon.

Az Agility Robotics az oregoni Salemben nyitja meg a gyárat, még az év vége előtt - áll a cég közleményében. Az üzem a RoboFab nevet kapja és 500 munkahelyet teremt, mintegy 6500 négyzetméteren. Az új gyártóüzem megnyitásával az Agility Partner Programban részt vevő ügyfelek (itt lehet jelentkezni) 2024-ben számíthatnak az első Digit robotok kézbesítésére, míg az általános piaci elérhetőség 2025-re várható.

A Digitet a kezdetektől úgy tervezték, hogy az emberek nyomában járva hasznos munkát végezzen, olyan terekben is biztonságosan mozogva, amilyeneket eredetileg embereknek alakítottak ki. Mivel sok feladatot máig (és még jó darabig) emberi munkafolyamatok köré terveznek, a humanoid kialakítás többcélú hasznosítást tesz lehetővé. A kezdeti alkalmazások közé tartozik a raktárakban és elosztóközpontokban történő anyagmozgatás.

„Gyárunk megnyitása kulcsfontosságú pillanatot jelent a robotika történetében: a kereskedelmi forgalomban kapható humanoid robotok tömeggyártásának kezdetét - mondta Damion Shelton, az Agility Robotics társalapító-vezérigazgatója. Azért építettük a Digitet, hogy megoldjuk a mai munkaerő olyan nehéz problémáit, mint a sérülések, a kiégés, a magas fluktuáció és a betölthetetlen munkaerőhiány, azzal a végső elképzeléssel, hogy lehetővé tegyük az embereknek, hogy emberibbek legyenek. Amikor új technológiát építünk a társadalom jobbá tételére, a legfontosabb mérföldkő az, amikor képesek vagyunk a technológia tömeggyártására olyan méretben, hogy az valódi, széleskörű hatást gyakorolhasson.”

A korábban a Fordnál és az Apple-nél is edződött Aindrea Campbell ügyvezető igazgató kész tényként jelentette ki, hogy a mérnöki központjuktól kevesebb mint 50 kilométerre lévő létesítmény a világ első olyan üzeme lesz, ahol humanoid robotok sorozatgyártása indul el. „Azzal, hogy a RoboFabot egy korszerű gyártási központként hozzuk létre az oregoni Salemben, nemcsak a fejlett robotrendszerek fejlesztését és alkalmazását gyorsítjuk fel, hanem az innovációt is ápoljuk, és magasan képzett munkahelyeket teremtünk.”

Ezt tudja a humanoid

Az Agility Robotics az oregoni Corvallis és a pennsylvaniai Pittsburgh mellett Kaliforniában is vannak irodái. Egyre kiterjedtebb hálózata egyetlen közös célt szolgál: az emberi munkavégzés korlátainak kiterjesztését szolgáló robotikai megoldás kifejlesztését. A vállalat szerint a Digit humanoiddal megfelelnek a mottónak: „engedjük az embereknek, hogy még emberibbek legyenek”.

A fizikai feladatok ellátásra tervezett és épített Digit 175 centiméter magas és 65 kilogrammot nyom. Teherbírása 16 kilogramm és képes 16-24 órás folyamatos munkavégzésre, úgy, hogy önállóan csatlakoztatja magát a dokkolójára, ha feltöltésre van szüksége.

A telepítése nem tartalmaz rejtett költségeket és nem tart egy örökkévalóságig. Sétálni előre-hátra tud, ahogy képes oldalazásra, helyben megfordulásra, guggolva haladásra, emelkedőn mászásra és ereszkedésre is, sőt, nem hozza zavarba az egyenetlen talaj, tehát stabilan mozog gyepen, köves-kavicsos felületen, valamint járdaszegélyeken és lépcsőfokokon. A robotokat jelenleg is használják raktári feladatokra, például ládák mozgatására, rakterek kiürítésére és utolsó mérföldes kézbesítésekre.

Gábor János

Főoldali kép: Agility Robotics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS