Idén nyit a világ első kereskedelmi humanoid gyára

Idén nyit a világ első kereskedelmi humanoid gyára
2023. 09. 21., 16:51

Az üzem elindításával tömeggyártásba kerül a humanoid, amivel a gyártó nem csak ipari célokat szeretne kiszolgálni. Digit az Agility Robotics terméke, és évente rögtön 10 ezer darab készül majd belőle.

Az amerikai vállalat a kínai Fourier Intelligence-szel áll versenyben. Idén mindkettő vállalat bejelentette, hogy a világon elsőként küld tömeggyártásba üzleti célú humanoid robotot. Az Agility mintha közelebb járna a kitűzött célhoz, és konkrétan közölte is, hogy mindjárt évi 10 ezer darabos gyártásra szeretne beállni. A Digit nevű terméküknek az ázsiai ellenfél DR-1-esével szemben kell helyet találni a piacon.

Az Agility Robotics az oregoni Salemben nyitja meg a gyárat, még az év vége előtt - áll a cég közleményében. Az üzem a RoboFab nevet kapja és 500 munkahelyet teremt, mintegy 6500 négyzetméteren. Az új gyártóüzem megnyitásával az Agility Partner Programban részt vevő ügyfelek (itt lehet jelentkezni) 2024-ben számíthatnak az első Digit robotok kézbesítésére, míg az általános piaci elérhetőség 2025-re várható.

A Digitet a kezdetektől úgy tervezték, hogy az emberek nyomában járva hasznos munkát végezzen, olyan terekben is biztonságosan mozogva, amilyeneket eredetileg embereknek alakítottak ki. Mivel sok feladatot máig (és még jó darabig) emberi munkafolyamatok köré terveznek, a humanoid kialakítás többcélú hasznosítást tesz lehetővé. A kezdeti alkalmazások közé tartozik a raktárakban és elosztóközpontokban történő anyagmozgatás.

„Gyárunk megnyitása kulcsfontosságú pillanatot jelent a robotika történetében: a kereskedelmi forgalomban kapható humanoid robotok tömeggyártásának kezdetét - mondta Damion Shelton, az Agility Robotics társalapító-vezérigazgatója. Azért építettük a Digitet, hogy megoldjuk a mai munkaerő olyan nehéz problémáit, mint a sérülések, a kiégés, a magas fluktuáció és a betölthetetlen munkaerőhiány, azzal a végső elképzeléssel, hogy lehetővé tegyük az embereknek, hogy emberibbek legyenek. Amikor új technológiát építünk a társadalom jobbá tételére, a legfontosabb mérföldkő az, amikor képesek vagyunk a technológia tömeggyártására olyan méretben, hogy az valódi, széleskörű hatást gyakorolhasson.”

A korábban a Fordnál és az Apple-nél is edződött Aindrea Campbell ügyvezető igazgató kész tényként jelentette ki, hogy a mérnöki központjuktól kevesebb mint 50 kilométerre lévő létesítmény a világ első olyan üzeme lesz, ahol humanoid robotok sorozatgyártása indul el. „Azzal, hogy a RoboFabot egy korszerű gyártási központként hozzuk létre az oregoni Salemben, nemcsak a fejlett robotrendszerek fejlesztését és alkalmazását gyorsítjuk fel, hanem az innovációt is ápoljuk, és magasan képzett munkahelyeket teremtünk.”

Ezt tudja a humanoid

Az Agility Robotics az oregoni Corvallis és a pennsylvaniai Pittsburgh mellett Kaliforniában is vannak irodái. Egyre kiterjedtebb hálózata egyetlen közös célt szolgál: az emberi munkavégzés korlátainak kiterjesztését szolgáló robotikai megoldás kifejlesztését. A vállalat szerint a Digit humanoiddal megfelelnek a mottónak: „engedjük az embereknek, hogy még emberibbek legyenek”.

A fizikai feladatok ellátásra tervezett és épített Digit 175 centiméter magas és 65 kilogrammot nyom. Teherbírása 16 kilogramm és képes 16-24 órás folyamatos munkavégzésre, úgy, hogy önállóan csatlakoztatja magát a dokkolójára, ha feltöltésre van szüksége.

A telepítése nem tartalmaz rejtett költségeket és nem tart egy örökkévalóságig. Sétálni előre-hátra tud, ahogy képes oldalazásra, helyben megfordulásra, guggolva haladásra, emelkedőn mászásra és ereszkedésre is, sőt, nem hozza zavarba az egyenetlen talaj, tehát stabilan mozog gyepen, köves-kavicsos felületen, valamint járdaszegélyeken és lépcsőfokokon. A robotokat jelenleg is használják raktári feladatokra, például ládák mozgatására, rakterek kiürítésére és utolsó mérföldes kézbesítésekre.

Gábor János

Főoldali kép: Agility Robotics

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS