Ez lehet a világ első tömeggyártásba kerülő humanoidja

Ez lehet a világ első tömeggyártásba kerülő humanoidja
2023. 07. 19., 10:13

A nyolc éve fejlesztés alatt álló, a tervek szerint vegyes felhasználásra alkalmas humanoid kevésbé a kommunikációra, és sokkal inkább a kooperatív feladatokra koncentrál. Az eszköz GR-1 néven kezdheti meg világhódító útját, akár már ettől az évtől.

A GR-1 névre keresztelt, egyelőre arc nélküli humanoid egy kínai kutató-fejlesztő vállalat, a Fourier Intelligence munkája, és 2015 óta dolgoznak rajta. A robot koncepciója, majd gyakorlati megvalósítása érdekes módon nem úgy zajlott, hogy a cég eleve egy sokoldalú humanoid építését célozta meg, hanem a szokásos feladatuk, az embereket segítő exoskeletonok fejlesztésének eredményeiből, pontosabban azok újfajta felhasználásából született az új ötlet. A gép tökéletesítése mára annyira előrehaladott állapotban van, hogy fizikai valójában is bemutatták közönség előtt, az idei Mesterséges Intelligencia Világkonferencián, Sanghajban.

A Fourier Intelligence eredetileg rehabilitációs robotikára és mesterséges intelligenciára szakosodott globális technológiai vállalat, ami fejlett viselhető robotjai és exoskeletonjai mellett most bejelentett egy első generációs humanoid robotot is, ami ráadásul már ebben az évben tömeggyártásba kerülhet.

A kínai vállalat tehát kifejezetten technológia-központú szervezet, ami a 2015-ös indulása óta egyre több kreativitást visz az embereket (elsősorban mozgáskorlátozott betegeket) támogató, viselhető külső robotvázak, ún. exoskeleton és más rehabilitációs célú robotika eszközök fejlesztésébe. Ehhez egyszerre dolgoznak tudományos szereplőkkel, egyetemi kutatókkal, gyakorló terapeutákkal és fogyatékkal élő személyekkel. A honalapjukon is közzétett ars poeticájuk szerint csak ilyen összetett munkával képesek kiemelkedő teljesítményt nyújtani a rehabilitációs robotikai megoldások piacán.

A cél az, hogy újradefiniált, összekapcsolható, intelligens robotikai technológiával jelentkezzenek, és a felhasználói élményt intuitív, könnyen kezelhető rendszerré fejlesszék, majd ezzel egyszerre tegyék könnyebbé mozgáskorlátozott páciensek, kezelőorvosok és terapeuták életét. A Fourier Intelligence a fiatal mérnökökből, terapeutákból, kutatókból és klinikusokból álló sokszínű csapatban hisz – náluk ők jelentik az új ötletek és innovációk legfőbb motorját. Álláspontjuk szerint „együtt, szenvedélyesen hajtja” őket az olyan intelligens rehabilitációs megoldások létrehozása, amelyek előnyösek a betegek gyógyulása, valamint a klinikusok hatékonysága szempontjából.

„Elkötelezettek vagyunk a rehabilitációs technológiában azáltal, hogy csak a legjobb megoldásokat szállítjuk, és hajlandóak vagyunk a betegek, klinikusok, kutatók és ügyfeleink érdekében a lehető legtöbbet tenni” – osztotta meg közleményben a Fourier Intelligence.

A vállalat szerint a GR-1, „mint forradalmi általános célú humanoid robot, a robotika jövője”. A fejlesztés „újradefiniálja mindazt, ami lehetséges a robotikában”, és szó, mi szó, az első, csaknem teljes prototípust elnézve igazuk lehet.

A Fourier Intelligence GR-1-ese 165 centiméter magas és 55 kilogrammot nyom. Eddig összesen 40 szabadságfokkal (40 aktuátorral, vagyis mozgató alkatrésszel) rendelkezik az egész testén. A csípőre szerelt ízületi modul által generált 300 NM csúcsnyomatékkal a robot 5 kilométer/órás sebességgel képes járni és 50 kilogramm terhet tud cipelni. A vállalat szerint a GR-1 tömeggyártása ez év vége felé kezdődik.

Gábor János

Főoldali kép: Fourier Intelligence

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS