Ez lehet a világ első tömeggyártásba kerülő humanoidja

Ez lehet a világ első tömeggyártásba kerülő humanoidja
2023. 07. 19., 10:13

A nyolc éve fejlesztés alatt álló, a tervek szerint vegyes felhasználásra alkalmas humanoid kevésbé a kommunikációra, és sokkal inkább a kooperatív feladatokra koncentrál. Az eszköz GR-1 néven kezdheti meg világhódító útját, akár már ettől az évtől.

A GR-1 névre keresztelt, egyelőre arc nélküli humanoid egy kínai kutató-fejlesztő vállalat, a Fourier Intelligence munkája, és 2015 óta dolgoznak rajta. A robot koncepciója, majd gyakorlati megvalósítása érdekes módon nem úgy zajlott, hogy a cég eleve egy sokoldalú humanoid építését célozta meg, hanem a szokásos feladatuk, az embereket segítő exoskeletonok fejlesztésének eredményeiből, pontosabban azok újfajta felhasználásából született az új ötlet. A gép tökéletesítése mára annyira előrehaladott állapotban van, hogy fizikai valójában is bemutatták közönség előtt, az idei Mesterséges Intelligencia Világkonferencián, Sanghajban.

A Fourier Intelligence eredetileg rehabilitációs robotikára és mesterséges intelligenciára szakosodott globális technológiai vállalat, ami fejlett viselhető robotjai és exoskeletonjai mellett most bejelentett egy első generációs humanoid robotot is, ami ráadásul már ebben az évben tömeggyártásba kerülhet.

A kínai vállalat tehát kifejezetten technológia-központú szervezet, ami a 2015-ös indulása óta egyre több kreativitást visz az embereket (elsősorban mozgáskorlátozott betegeket) támogató, viselhető külső robotvázak, ún. exoskeleton és más rehabilitációs célú robotika eszközök fejlesztésébe. Ehhez egyszerre dolgoznak tudományos szereplőkkel, egyetemi kutatókkal, gyakorló terapeutákkal és fogyatékkal élő személyekkel. A honalapjukon is közzétett ars poeticájuk szerint csak ilyen összetett munkával képesek kiemelkedő teljesítményt nyújtani a rehabilitációs robotikai megoldások piacán.

A cél az, hogy újradefiniált, összekapcsolható, intelligens robotikai technológiával jelentkezzenek, és a felhasználói élményt intuitív, könnyen kezelhető rendszerré fejlesszék, majd ezzel egyszerre tegyék könnyebbé mozgáskorlátozott páciensek, kezelőorvosok és terapeuták életét. A Fourier Intelligence a fiatal mérnökökből, terapeutákból, kutatókból és klinikusokból álló sokszínű csapatban hisz – náluk ők jelentik az új ötletek és innovációk legfőbb motorját. Álláspontjuk szerint „együtt, szenvedélyesen hajtja” őket az olyan intelligens rehabilitációs megoldások létrehozása, amelyek előnyösek a betegek gyógyulása, valamint a klinikusok hatékonysága szempontjából.

„Elkötelezettek vagyunk a rehabilitációs technológiában azáltal, hogy csak a legjobb megoldásokat szállítjuk, és hajlandóak vagyunk a betegek, klinikusok, kutatók és ügyfeleink érdekében a lehető legtöbbet tenni” – osztotta meg közleményben a Fourier Intelligence.

A vállalat szerint a GR-1, „mint forradalmi általános célú humanoid robot, a robotika jövője”. A fejlesztés „újradefiniálja mindazt, ami lehetséges a robotikában”, és szó, mi szó, az első, csaknem teljes prototípust elnézve igazuk lehet.

A Fourier Intelligence GR-1-ese 165 centiméter magas és 55 kilogrammot nyom. Eddig összesen 40 szabadságfokkal (40 aktuátorral, vagyis mozgató alkatrésszel) rendelkezik az egész testén. A csípőre szerelt ízületi modul által generált 300 NM csúcsnyomatékkal a robot 5 kilométer/órás sebességgel képes járni és 50 kilogramm terhet tud cipelni. A vállalat szerint a GR-1 tömeggyártása ez év vége felé kezdődik.

Gábor János

Főoldali kép: Fourier Intelligence

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-29 19:10:00
A 2024-es adótörvény módosításai egy egyszeri amnesztiát biztosítanak társaságok számára, lehetővé téve a korábban be nem jelentett részesedések utólagos bejelentését és az ezzel járó társasági adófizetési kötelezettség alóli mentesülést 2024. május 31-ig. A rendelkezés részleteit dr. Szarvák Jenő, a HÍD Consulting adó üzletágának vezetője foglalja össze.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS