Kevesebb mint 10 év kell, és kész az általános háztartási robot

Kevesebb mint 10 év kell, és kész az általános háztartási robot
2023. 09. 04., 13:39

Nincs szükség egy teljes évtizedre ahhoz, hogy megvalósuljon az eddig csak sci-fikben vagy mesékben látott háztartás, amiben egy humanoid robot mos, takarít és rendet rak. A Sanctuary AI lehet az első cég ilyen termékkel.

Készen áll az utolsó néhány kritikus év fejlesztési munkáira a Sanctuary AI, hogy elkészüljön az első, teljeskörű otthoni szolgáltatásokat nyújtó háztartási robot piacra lépésre kész verziójával. A vállalat vezérigazgatója, Geordie Rose-t a BBC riportjában árult el részleteket a koncepcióról. A szakértő szerint már látni a célt, és az egy évtizednél rövidebb időn belül elérhető. „Tíz év a technológia jelenlegi fejlődési ütemében egy örökkévalóságnak tűnik. Minden hónapban új fejlesztések történnek a mesterséges intelligencia világában, amelyek alapvető változást jelentenek” – fejtegette a cégvezető.

A Sanctuary AI májusban állt a nyilvánosság elé a humanoidja prototípusával (képünkön), amit Phoenixnek hívnak, 174 centiméter magas és 70 kilogrammot nyom.

A robot célja az, hogy elvégezzen minden házimunkát és otthoni feladatot, amit az emberek általában megterhelőnek és túlságosan időigényesnek találnak. Ugyanez persze nem csak a háztartásokban fontos – a kiskereskedelemben ugyanúgy hasznát lehet majd venni. Erre egy 2023 márciusában végzett kísérlet világított rá. A projekt keretében a Phoenix egy vancouveri üzletben dolgozott, és egymaga ellátott 110 különböző, jellemzően kiskereskedelemben jelentkező mindennapi feladatot. Képes volt áruk rendezésére és csomagolására, címkézésre, hajtogatásra, a vásárlótér takarítására vagy ruhák bezacskózására. A szatyorba helyezés különösen érdekes feladat, egyben nagyon nagy szó egy robottól, hiszen annak kiemelkedő fejlettségére utal.

„A zacskók gyűrődnek, átlátszóak és csak egy adott helyen nyílnak, ami sok összetett problémamegoldást igényel egy mesterséges intelligencia vezérelt robotikai rendszertől. Például: miután manuálisan kinyitod a táskát, el kell engedned az egyik kezeddel, amivel beteszel valamit a táskába” – szemléltette Rose.

A Sanctuary AI most azt tervezi, hogy filmek segítségével képzi tovább a humanoidját, hogy még mozgékonyabbá és hatékonyabbá tegye. A szükséges feladatokat filmre vették és digitalizálták, majd megtanították a robotnak, hogy a rekonstruálni tudja a szükséges mozdulatokat. Ehhez először a Phoenix számítógépén futó mesterséges intelligenciának kell begyakorolni a teendőket, de nincs szükség rá, hogy a valóságban tegye. A rutint virtuális környezetben sajátítja el, és ha kellően gyakorlott mindabban, amit rábíztak, elkezdheti a feladatokat végezni maga a fizikai robot is.

A robot már eddig is hosszú utat tett meg

A Phoenix megalkotásának talán legnehezebb megpróbáltatása az, hogy felruházzák a tapintás képességével.  Mivel a tárgyak érintéses érzékelés „körülbelül egymilliárd éves evolúciós örökségünk”, nyilván nagyon nehéz betanítani rá egy gépet – magyarázta Rose, hozzátéve: ennek tökéletesítésen folyamatosan dolgoznak.

A Phoenix már most is sokkolóan hatékonynak tűnik abban, hogy segítsen az embereknek egyes szakmai, vagy háztartási feladatokban. Bár nehéz elhessegetni az általános kérdést, hogy a bevezetése vajon mennyi humán munkahelyet veszélyeztet, a Sanctuary AI vezetője szerint törvényszerű, hogy a humanoidjukhoz hasonló alkalmazások idővel mindennapossá válnak, és egy teljesen új, népszerű piacot hoznak létre.

Gábor János

Főoldali kép: Sanctuary AI

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2023. 12. 05., 23:30
epizód: 2023 / 19   |   hossz: 20:00
Ebben az epizódban azt a nagy horderejű és rendkívül összetett munkát mutatjuk be, amit Magyarország legmagasabb irodaháza, a MOL Campus építése során végeztek a kivitelezők. A csúcsidőszakban 1800 dolgozó munkáját összefogó Wolf András meg is kapta érte az Év Projektmenedzsere díjat, amit a Projektmenedzsment Kiválóság Tábla tagjaiból álló zsűri ítélt meg számára. A Market Építő Zrt. műszaki vezérigazgató-helyettese szerint amellett, hogy nagy elismerés kollégáktól kapni egy ekkora díjat, meg is erősítette abban a tudatban, hogy érdemes példamutatóan, kitartóan dolgozni a sikerért. A szakember persze a MOL Campus innovatív kivitelezését és fenntartható megoldásait is örömmel bemutatta a BizniszPlusznak adott interjúban.
Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS