Kevesebb mint 10 év kell, és kész az általános háztartási robot

Kevesebb mint 10 év kell, és kész az általános háztartási robot
2023. 09. 04., 13:39

Nincs szükség egy teljes évtizedre ahhoz, hogy megvalósuljon az eddig csak sci-fikben vagy mesékben látott háztartás, amiben egy humanoid robot mos, takarít és rendet rak. A Sanctuary AI lehet az első cég ilyen termékkel.

Készen áll az utolsó néhány kritikus év fejlesztési munkáira a Sanctuary AI, hogy elkészüljön az első, teljeskörű otthoni szolgáltatásokat nyújtó háztartási robot piacra lépésre kész verziójával. A vállalat vezérigazgatója, Geordie Rose-t a BBC riportjában árult el részleteket a koncepcióról. A szakértő szerint már látni a célt, és az egy évtizednél rövidebb időn belül elérhető. „Tíz év a technológia jelenlegi fejlődési ütemében egy örökkévalóságnak tűnik. Minden hónapban új fejlesztések történnek a mesterséges intelligencia világában, amelyek alapvető változást jelentenek” – fejtegette a cégvezető.

A Sanctuary AI májusban állt a nyilvánosság elé a humanoidja prototípusával (képünkön), amit Phoenixnek hívnak, 174 centiméter magas és 70 kilogrammot nyom.

A robot célja az, hogy elvégezzen minden házimunkát és otthoni feladatot, amit az emberek általában megterhelőnek és túlságosan időigényesnek találnak. Ugyanez persze nem csak a háztartásokban fontos – a kiskereskedelemben ugyanúgy hasznát lehet majd venni. Erre egy 2023 márciusában végzett kísérlet világított rá. A projekt keretében a Phoenix egy vancouveri üzletben dolgozott, és egymaga ellátott 110 különböző, jellemzően kiskereskedelemben jelentkező mindennapi feladatot. Képes volt áruk rendezésére és csomagolására, címkézésre, hajtogatásra, a vásárlótér takarítására vagy ruhák bezacskózására. A szatyorba helyezés különösen érdekes feladat, egyben nagyon nagy szó egy robottól, hiszen annak kiemelkedő fejlettségére utal.

„A zacskók gyűrődnek, átlátszóak és csak egy adott helyen nyílnak, ami sok összetett problémamegoldást igényel egy mesterséges intelligencia vezérelt robotikai rendszertől. Például: miután manuálisan kinyitod a táskát, el kell engedned az egyik kezeddel, amivel beteszel valamit a táskába” – szemléltette Rose.

A Sanctuary AI most azt tervezi, hogy filmek segítségével képzi tovább a humanoidját, hogy még mozgékonyabbá és hatékonyabbá tegye. A szükséges feladatokat filmre vették és digitalizálták, majd megtanították a robotnak, hogy a rekonstruálni tudja a szükséges mozdulatokat. Ehhez először a Phoenix számítógépén futó mesterséges intelligenciának kell begyakorolni a teendőket, de nincs szükség rá, hogy a valóságban tegye. A rutint virtuális környezetben sajátítja el, és ha kellően gyakorlott mindabban, amit rábíztak, elkezdheti a feladatokat végezni maga a fizikai robot is.

A robot már eddig is hosszú utat tett meg

A Phoenix megalkotásának talán legnehezebb megpróbáltatása az, hogy felruházzák a tapintás képességével.  Mivel a tárgyak érintéses érzékelés „körülbelül egymilliárd éves evolúciós örökségünk”, nyilván nagyon nehéz betanítani rá egy gépet – magyarázta Rose, hozzátéve: ennek tökéletesítésen folyamatosan dolgoznak.

A Phoenix már most is sokkolóan hatékonynak tűnik abban, hogy segítsen az embereknek egyes szakmai, vagy háztartási feladatokban. Bár nehéz elhessegetni az általános kérdést, hogy a bevezetése vajon mennyi humán munkahelyet veszélyeztet, a Sanctuary AI vezetője szerint törvényszerű, hogy a humanoidjukhoz hasonló alkalmazások idővel mindennapossá válnak, és egy teljesen új, népszerű piacot hoznak létre.

Gábor János

Főoldali kép: Sanctuary AI

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Ahhoz, hogy a Föld még az unokáinknak is élhető maradjon, elengedhetetlen a biológiai sokszínűség, aminek ma, május 22-én van a világnapja: a biodiverzitást fenyegető veszélyeket nem vehetjük félvállról!

  Rovathírek: ATOMBUSINESS