Ez az új eszköz csökkentheti a szívelégtelenséggel kapcsolatos kórházi kezeléseket

Ez az új eszköz csökkentheti a szívelégtelenséggel kapcsolatos kórházi kezeléseket
Gábor János  |  2024. 05. 14., 13:10

Kimutatták egy már létező, nem invazív gyógyászati eszközről, hogy a hozzá kifejlesztett új monitorozási technológia alaposan visszafoghatja a mindenhol túlterhelt egészségügyi rendszerre nehezedő nyomást.

Az Analog Devices új monitorozási technológiájának köszönhetően sikeresen le lehetne csökkenteni az egészségügyi intézmények leterheltségét – legalábbis azokban az esetekben, amikor a betegek szívelégtelenség miatt kerülnek kórházba. A Glasgow-i Egyetem European Journal of Heart Failure című szakfolyóiratban megjelent tanulmánya alapján az ún. Sensinel Cardiopulmonary Management System – ami egy nem invazív eszköz – a beteg mellkasára helyezve nagyon hatásos diagnosztikát képes lefuttatni. A Sensinel több érzékelő segítségével mér, számos fiziológiai paramétert, hogy megállapítsa például a szívben felgyülemlett folyadék szintjét. Ez kulcsfontosságú adat annak megítéléséhez, hogy a szívelégtelenségben szenvedő betegeknek szükségük van-e orvosi beavatkozásra.

Napjainkban a szívelégtelenségben szenvedő betegeket gyakran többször is kórházba kell szállítani, hogy a folyadéktorlódás enyhítése érdekében intravénás vízhajtókkal kezeljék őket. A pangás kimutatásának jelenlegi módszerei drága, invazív megfigyelésre épülnek, melynek során speciálisan kialakított pacemakereket, vagy közvetlenül a tüdőbe ültetett érzékelőket használnak.

A glasgow-i tudósok megállapították, hogy a Sensinel képes kimutatni a folyadékszint változását azoknál a szívelégtelenségben szenvedő betegeknél, akiket kórházi kezelésre vettek fel, folyadékeltávolítás céljából. A betegeknek elég csupán naponta kétszer néhány percig viselni az eszközt, majd az adatokat Bluetooth-on keresztül egy alkalmazásba másolni, hogy később az egészségügyi szakemberek akár távolról is kiértékelhessék. A glasgow-i csapat szerint a tanulmány azt mutatja, hogy az eszköz képes csökkenteni a kórházi felvételeket.

„Ez az innovatív rendszer számos létfontosságú mérést rögzít, szorosan illeszkedve azokhoz a mérőszámokhoz, amelyekre a klinikai gyakorlatban támaszkodunk a folyadéktúlterhelés azonosítása érdekében – magyarázta Pardeep Jhund, a Glasgow-i Egyetem kardiológiai és epidemiológiai professzora, egyben a vonatkozó tanulmány vezető szerzője. Mivel az eszközt úgy tervezték, hogy otthon is használható legyen, reméljük, hogy a jövőben betegeknek is odaadhatjuk az eszközt, ezzel korán észlelhetjük a folyadékfelhalmozódást, módosíthatjuk a gyógyszerezésüket, és megelőzhetjük a költséges kórházi felvételüket. Mivel az eszközt naponta kétszer csak kevesebb mint öt percig kell viselni, ez valódi alternatívája lehet a drága, beültetett vagy a folyamatosan viselendő monitoroknak.”

A tanulmányhoz szükséges kutatásba vizsgálatba 66 beteget vontak be, köztük olyanokat, akiket a glasgow-i Queen Elizabeth Egyetemi Kórház és a Skót Nemzeti Fejlett Szívelégtelenségi Állomás vett fel. Bár a jövőben valóban hasznos eszköznek tűnik, és az egészségügyi rendszerek számára mind a leterheltség, mind pedig a magas költségek csökkentése miatt megérné betegeknek kiadni a Sensinelt, fontos leszögezni, hogy a kutatást maga a gyártó Analog Devices finanszírozta. Ez persze még nem értékteleníti el a tanulságot, mely szerint léteznek a szívelégtelenség vizsgálatára olcsó, megbízható, nem invazív technológiák, amelyek nagy terhet vennének le mind az egészségügyi dolgozók, mind pedig a betegek válláról, hiszen egy ilyen berendezés otthoni használatával tényleg csak indokolt esetben, nem pedig az első gyanúra kerülnének kórházba a páciensek.

Főoldali kép: Drazen Zigic - Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS