Az AI rengeteg energiát spórol a beltéri növénytermesztésben

Az AI rengeteg energiát spórol a beltéri növénytermesztésben
Gábor János  |  2024. 09. 10., 16:10

Új kapukat nyithat meg a mesterséges intelligencia a jövő mezőgazdaságában, amelynek egyre nagyobb része zajlik majd beltérben – a klímaváltozás és a termőföldek kizsákmányolása miatt.

A Cornell Egyetem mérnökei új megoldást találtak a beltéri mezőgazdaság energiaigényének csökkentésére. Rájöttek, hogy a mesterséges intelligencia segítségével a jelenlegi környezeti szabályozó rendszerek energiafelhasználása akár a negyedével csökkenthető, ami óriási lökést adnak a korszerű növénytermesztési módszereknek. A kutatás eredményeit a Nature Food szaklapban publikálták. Az írás azzal érvel, hogy a globálisan csökkenő termőterületek miatt létfontosságú minél hatékonyabb beltéri növénytermesztési gyakorlatok bevezetése. Ezek a módszerek rengeteg energiát emésztenek fel, de az AI a segítségünkre lehet.

Az ENSZ becslései szerint 2050-re a világ népessége elérheti a 9,7 milliárd főt. Ezzel párhuzamosan a klímaváltozás és az urbanizáció komoly kihívásokat támaszt a jelenlegi élelmiszertermelési rendszerekkel szemben. A beltéri mezőgazdaság (például mesterséges világítást használó növénygyár, vertikális gazdaság) kevésbé érzékeny a klímaváltozásra, azonban rendkívül energiaigényes, és gondos erőforrás-kezelést igényel a fenntarthatóság érdekében.

„A jelenlegi környezeti szabályozó rendszerek nem elég okosak” – mondta Fengqi You energia-rendszermérnöki professzor, hozzátéve: az AI technikák, mint a mély megerősítéses tanulás és a számítógépes optimalizálás, hatékony megoldásokat kínálhatnak ezen a területen. A kutatók a mesterséges intelligencia alkalmazását vizsgálták az Egyesült Államok nyolc különböző helyszínén – többek között Los Angelesben, Chicagóban, Miamiban és Seattle-ben – működő beltéri mezőgazdasági létesítményekben, ahol salátát termesztettek. Ezenkívül Izlandon, Reykjavíkban és Dubajban is elemezték az AI hatását.

Rengeteg energiát spórol az AI

A mesterséges intelligencia optimalizálta a növénygyárakban lévő világítási és klímaszabályozási rendszereket, így az energiafelhasználás 9,5 kilowattóráról 6,42 kilowattórára csökkent – kilogrammonkénti friss tömeg vonatkozásában. Melegebb éghajlatú területeken, mint amilyen Dubaj vagy az Egyesült Államok néhány déli állama, az energiafelhasználás 10,5 kilowattóráról 7,26 kilowattórára mérséklődött kilogrammonként. A világos időszakok (16 óra mesterséges napfény) alacsony szellőztetése, valamint a sötét időszakok (8 óra mesterséges éjszaka) magas szellőztetése optimális megoldást kínált a beltéri szén-dioxid-szint fenntartására, ami szükséges a fotoszintézishez és a növekedéshez.

„Ez nagyon hasonlít az okos otthonok működéséhez. Otthon kényelmesen akarunk élni, miközben csökkentjük az energiafelhasználást. Ugyanezt akarják a növények is – magyarázta You. – Ezzel a rendszerrel az élelmiszertermelés optimálisabb, fenntarthatóbb és kisebb szénlábnyommal jár. Az AI remekül képes segíteni ebben. Jelentős megtakarításokat érhetünk el, ha az intelligens rendszerek segítségével optimalizáljuk a világítást és az egyéb energiafelhasználást.”

Ez az áttörés kulcsfontosságú lépés lehet a jövő élelmiszertermelésében, különösen a globális népességnövekedés és a klímaváltozás ismeretében.

Főoldali kép: Eden Green

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 12. 06., 14:00
Magyarország első kkv-fókuszú neobankjánál a számlanyitás és a számlavezetés ingyenes, a kimenő utalások díja pedig összegtől függetlenül 199 forint. A BinX felhasználók egymás közötti utalásai ingyenesek, csakúgy, mint a számlavezetés és – egyelőre – a prémium üzleti bankkártyák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 12. 04., 12:30
epizód: 2024 / 23   |   hossz: 20:22
A PwC Magyarország által, a Publicis Groupe Hungary megrendelésére készült kutatás szerint a Black Friday a korábbi 1–2 napról mára hosszabb kampányidőszakká nőtte ki magát. A vásárlók jelentős részét ennek ellenére nem befolyásolja az akciókkal teli esemény, az emberek egyre jobban hajlanak a tervezett vásárlásra, ahelyett, hogy hirtelen ingerek hatására költenének. Horváth Rita, a Publicis Groupe Hungary Chief Media Officere részletesen bemutatja, hogy mennyire elégedettek a vásárlók a promóciókkal, mennyire népszerűek a körükben a külföldi webshopok vagy éppen maga az online vásárlás, és hogy milyen körülmények miatt maradhatnak távol az év végi akcióktól.
A nyugdíjpénztárak vagyona nem várt mértékben gyarapodott az idén – jelezte az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetsége (ÖPOSZ), amely szerint az öngondoskodók korábban egyetlen esztendő harmadik negyedében sem tettek félre olyan magas összeget egészségügyi és nyugdíjcélra, mint 2024-ben. Dr. Kravalik Gábor, az ÖPOSZ főtitkára ebben az epizódban vezeti le a kedvező tendencia okait, azt, hogy milyen motivációs tényezők vezettek a remek eredményhez, valamint azt is, hogy milyen módon és melyik korosztály pénzügyi tudatosságát lehetne még növelni.
2024. 11. 06., 09:35
epizód: 2024 / 21   |   hossz: 28:39
Az I. Nyílt Magyar Sommelier Bajnokság „Best Young Sommelier” kategóriájának idei győztese, Novák Dávid örömmel kampányol a borfogyasztás mint kulináris élmény mellett, hiszen egy jól kiválasztott ital új dimenzióval gazdagítja az étkezést. Az ízek és aromák összjátékának ismeretéhez hatalmas elméleti tudás kell, de az igazi kihívás az, hogy ráérezzen a vendég személyes preferenciáira. A VIRTU Restaurant sommelier-je cukrász múltjából és külföldi tapasztalataiból merítve vált profivá, pedig még csak a húszas éveit tapossa. Ebben az epizódban e különleges szakma szépségeiről és a borfogyasztás szertartásáról is mesél.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS