Mit mutat a brüsszeli üveggömb Magyarországnak?

Mit mutat a brüsszeli üveggömb Magyarországnak?
2024. 05. 16., 18:55

Az Európai Unió GDP-je 2024-ben 1,0, 2025-ben 1,6 százalékkal nőhet, Magyarországé pedig 2,4, illetve 3,5 százalékkal – az Európai Bizottság tavaszi gazdasági prognózisa szerint.

A friss prognózis Magyarországra vonatkozó fejezete szerint 2024-ben 2,4, 2025-ben 3,5 százalékkal nőhet éves összevetésben. A költségvetési hiány 2024-ben az Európai Bizottság szerint a GDP 5,4 százalékára rúg majd. Ez nagyobb ugyan, mint amekkorát a Pénzügyminisztérium vár, de jó hír, hogy a deficit négy év után 6 százalék alá csökkenhet. (A költségvetési hiány Magyarországon 2020-ban, 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban is meghaladta a GDP 6 százalékát; ilyen teljesítménnyel csak Olaszország és Románia „dicsekedhet”.) Az éves átlagos infláció a brüsszeli üveggömb szerint 2024-ben 4,1, 2025-ben 3,7 százalékos lesz.

Az Európai Bizottság tavaszi előrejelzése szerint az uniós GDP növekedési üteme 2024-ben 1,0 százalék lesz, majd 2025-ben 1,6 százalékra gyorsul. Az uniós infláció a 2023. évi 6,4 százalékról 2024-ben várhatóan 2,7 százalékra, 2025-ben pedig 2,2 százalékra esik.

„Az EU gazdasági teljesítménye jelentősen javult az első negyedévben, ami jelzi, hogy az igen nehéz 2023-as év után fordulóponthoz érkeztünk. Idén és jövőre a növekedés fokozatos gyorsulására számítunk, mivel az infláció csökkenése, a vásárlóerő helyreállása és a foglalkoztatás tartós javulása elősegíti a magánfogyasztást. Az energiatámogatási intézkedések szinte teljes körű kivezetésével várhatóan mérséklődni fognak a költségvetési hiányok, ugyanakkor az előrejelzés szerint az államháztartási adósságok szintje jövőre némileg emelkedni fog, ami miatt költségvetési konszolidációra lesz szükség, de a beruházások szintjének megőrzése mellett. Előrejelzésünket továbbra is sok bizonytalanság övezi, és – a közelünkben dúló két háború miatt – felerősödtek a lefelé mutató kockázatok” – mondta el Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS