5,9 százalékra csökkent a munkanélküliség az EU-ban novemberben

2024. 01. 09., 15:40

2023 novemberében havi összevetésben az euróövezetben és az Európai Unióban is csökkent a munkanélküliségi ráta az elemzők által várt stagnálás helyett.

Az Európai Unió statisztikai hivatala (eurostat) honlapjára felkerült adatok szerint az euróövezetben novemberben 6,4 százalékra csökkent a munkanélküliség az októberi 6,5 százalékról és a 2022 novemberi 6,7 százalékról.

Az EU 27 tagállamában a ráta 5,9 százalékra süllyedt tavaly novemberben az októberi 6 százalékról és az egy évvel korábbi 6,1 százalékról.

Novemberben 12 millió 954 ezer munkanélküli volt az Európai Unióban, ebből az euróövezetben 10 millió 970 ezer. Havi összevetésben a munkanélküliek száma az EU-ban 144 ezerrel, az euróövezetben 99 ezerrel csökkent. 2022 novemberével összevetve a munkanélküliek száma az EU-ban 283 ezerrel, az euróövezetben 282 ezerrel esett.

A legnagyobb euróövezeti gazdaságok közül a legalacsonyabb munkanélküliségi rátát Németországban regisztrálták (3,1 százalék), míg a legmagasabbat Spanyolországban (11,9 százalék), Olaszországban (7,5 százalék) és Franciaországban (7,3 százalék).

Az összes uniós tagország közül Csehországban volt a legalacsonyabb a munkanélküliségi ráta, 2,4 százalékos, továbbá Máltán 2,5 százalékos és Lengyelországban 2,8 százalékos.

Magyarországon a munkanélküliek száma 2023 novemberében 207 ezer fő, a munkanélküliségi ráta 4,2 százalék volt a Központi Statisztikai Hivatal jelentése szerint.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-25 16:44:25
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  Rovathírek: GUSTO

13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS