2024. január 30. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 30., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

NAV: az elévülési idő végéig meg kell őrizni az igazolásokat

Február közepéig mindenki megkapja a tavalyi jövedelme és az önkéntes pénztári, nyugdíj-előtakarékossági vagy nyugdíjbiztosítási befizetései után a munkáltatói, kifizetői és pénztári igazolásokat.

Idén a villamosenergia-tárolás is társasági adókedvezményt ér

A kedvezmény a beruházás évében vagy a következő adóévben, illetve az azt követő 5 éven keresztül érvényesíthető.

Közel 20 százalékkal nőtt 2023-ban a fizikai átlagórabér

A növekedést a minimálbér-emelés előrehozatalának egyszeri hatása erősítette.

A fővárosi átlagbérrel 12 millióval több lakáshitel vehető fel, mint a szabolcsival

Most 7 százalék körüli THM-mel igényelhet lakáshitelt a nettó 450 ezret és a 250 ezret kereső is.

Duna House: már hat fővárosi kerületben 1 millió forint felett jár az átlagos négyzetméterár

A fővárosi ingatlanvásárlók a XII. kerületben találkozhatnak a legmagasabb átlagos egységárral, míg a legolcsóbb négyzetméterárú otthonokat Pesterzsébet kínálta tavaly a Duna House adatai szerint.

Óriási hiánnyal zárta a tavalyi évet a nyugdíjkassza

Az infláció lényegesen magasabb lett a vártnál, ezért a nyugdíjak értékének megőrzéséhez az államnak a tervezettnél nagyobb összeget kellett nyugdíjakra költenie.

Ez a kétlábú robot igazi, biológiai izmokkal mozog

A forradalmi biohibridhez készült csontváz teljesen mesterséges, de biológiai izmok tapadnak hozzá, hogy hatékonyan leutánozza a kétlábú mozgásokat, amelyekre máris képes, ráadásul a korábbi próbálkozásoknál sokkal kifinomultabb módon.

Kevésbé tartanak a mesterséges intelligenciától azok, akik ismerik

Egyre többen ismerik a technológiákat, a felhasználók száma emelkedik, azonban több fontosabb kérdésnél is jelen van a tanácstalanság a hazai kitöltők körében.

EUIPO: 4466 munkahely szűnt meg Magyarországon a hamis termékek forgalmazása miatt

A ruhaipar, a kozmetikai cikkek és a játékok területén vizsgálja a hamisítás hatásait az Európai Unió Szellemi Tulajdon Hivatala (EUIPO) legfrissebb tanulmánya: az elemzés szerint Magyarországon 189 millió eurónyi bevételkiesést okozott a vállalkozásoknak a hamisítványok forgalmazása és 4466 fő munkája szűnt meg emiatt.

Újabb javítások az eGN rendszerében

Január 26-án élesedett az eGN rendszer új verziója. A program újonnan közzétett változata több hibát is korrigál.

A Pest vármegye bérletet is elfogadja a BKK márciustól

A megállapodás technikai részleteit a minisztérium és az önkormányzat a közlekedési vállalatok bevonásával dolgozza ki.

Használt a „versenyjogi terápia” a gyógyszeriparnak az Európai Bizottság szerint

Az antitröszt- és fúziós szabályok végrehajtása továbbra is fontos szerepet játszik abban, hogy az európai betegek számára a megfizethető és innovatív gyógyszerek szélesebb választéka álljon rendelkezésre – olvasható az Európai Bizottság jelentésében.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS