Ez a kétlábú robot igazi, biológiai izmokkal mozog

Ez a kétlábú robot igazi, biológiai izmokkal mozog
2024. 01. 29., 14:10

A forradalmi biohibridhez készült csontváz teljesen mesterséges, de biológiai izmok tapadnak hozzá, hogy hatékonyan leutánozza a kétlábú mozgásokat, amelyekre máris képes, ráadásul a korábbi próbálkozásoknál sokkal kifinomultabb módon.

Japán kutatóknak sikerült a bravúr: mesterséges csontvázat kombináltak biológiai izmokkal, hogy létrejöjjön egy kétlábú, járni és fordulatokat végrehajtani képes biohibrid robot. A hozzá hasonló, korábban készült gépek csak egyenes vonalban tudtak haladni, és kizárólag nagy – ebből fakadóan pontatlan – fordulásokkal mozogtak. A kisebb helyen, finomabb mozgásokat végrehajtó, új robot az első olyan technológia a műfajban, ami alkalmas akadályokkal teli terepen történő használatra.

A Tokiói Egyetemen kifejlesztett biohibrid képes egy lábon, vagyis kis körön belül megfordulni. A Matter szaklapban megjelent tanulmány szerint jelenleg csak víz alatt működik, de nem a terhelés könnyítése miatt, hanem azért, mert a laboratóriumi körülmények között növesztett izom levegővel érintkezve kiszáradna. A kutatók szerint a jövőben persze szárazföldön járni képes iterációkat lehet belőle készíteni, ha vastagabb, saját tápanyagellátással rendelkező izmokat használnak hozzá és például bevonják mesterséges bőrrel.

„Azáltal, hogy élő szöveteket építünk be egy robot testébe, kihasználhatjuk az élő szervezetek kiváló funkcióit. Legújabb kutatásunk során laboratóriumban növesztett vázizomszövetet kombináltunk rugalmas műlábakkal és 3D-nyomtatott lábakkal. Az izomszövet segítségével egy kisméretű, hatékony, csendes mozgással és puha tapintással rendelkező robotot hoztunk létre” – számolt be Shoji Takeuchi professzor.

A kutatók azzal kezdték a munkát, hogy csontvázizmot növesztettek az erre a célra kialakított öntőformákban. A csontváz maga lebegő sztirollemezből, a test rugalmas szilikonalapú anyagból, a két láb akrilgyantából és sárgarézhuzalból készült. A testről két csík izomszövetet erősítettek a robot végtagjaira, mintegy utánozva ezzel a lábak biológiai felépítését és képességeit. Mindegyik lábat arany elektródákon keresztül stimulálták, hogy a töltéssel az izomszövet összehúzódását, kvázi a robot „járását” idézzék elő. A robot egyelőre más biohibridekéhez hasonló, kis sebességgel (5,4 mm/perc), de sikeresen halad, ami igazolja, hogy a biológiai izom felhasználása a robotikában jó irány, hiszen kifinomultabb mozgásokat lehet vele előidézni.

„A biohibrid robotunknak sikerült kétlábú járással előre haladó és elforduló mozgásokat végeznie, négy kulcsfontosságú erő: az izomösszehúzó erő, a rugalmas testet visszahúzó erő, a súlyra ható gravitáció és az úszó felhajtóerő hatékony kiegyensúlyozásával” – állapította meg Takeuchi. A csapat most azt vizsgálja, hogyan lehetne egy simábban mozgó, szárazföldön járni képes robotot létrehozni – az izmok távoli stimulálására szolgáló módszerek továbbfejlesztésével. „Olyan robotokat tervezünk, amelyek ízületekkel és további izomszövetekkel rendelkeznek, hiszen ezek kifinomultabb járási képességeket tennének lehetővé. Eredményeink hozzájárulhatnak a biológiai mozgásmechanizmusok mélyebb megértéséhez, ami még inkább lehetővé teszi, hogy a robotokkal sikeres utánozzuk le az emberi járás bonyolultságát.”

Gábor János

Főoldali kép: Tokiói Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-26 20:10:49
A Veszprém Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara megtartotta hagyományos Gazdasági Évnyitó rendezvényét, amelyen dr. Pogátsa Zoltán közgazdász és Krisán László, a KAVOSZ Zrt. vezérigazgatója tartott előadást, továbbá a VOSZ Veszprém Vármegyei Szervezete és a VKIK együttműködési megállapodását is aláírták.
2024-02-26 19:10:00
A 2023-as év minimális cégszámcsökkenéssel zárult az építőiparban. Az alapítások száma mélypontra, ötezer alá csökkent, míg a megszűnések száma ötezer fölé emelkedett. Az építőipari szektorban tevékenykedő egyéni vállalkozások többsége kivárt, minden hatodik vállalkozó ideiglenesen felfüggesztette tevékenységét.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS