Ez a kétlábú robot igazi, biológiai izmokkal mozog

Ez a kétlábú robot igazi, biológiai izmokkal mozog
2024. 01. 29., 14:10

A forradalmi biohibridhez készült csontváz teljesen mesterséges, de biológiai izmok tapadnak hozzá, hogy hatékonyan leutánozza a kétlábú mozgásokat, amelyekre máris képes, ráadásul a korábbi próbálkozásoknál sokkal kifinomultabb módon.

Japán kutatóknak sikerült a bravúr: mesterséges csontvázat kombináltak biológiai izmokkal, hogy létrejöjjön egy kétlábú, járni és fordulatokat végrehajtani képes biohibrid robot. A hozzá hasonló, korábban készült gépek csak egyenes vonalban tudtak haladni, és kizárólag nagy – ebből fakadóan pontatlan – fordulásokkal mozogtak. A kisebb helyen, finomabb mozgásokat végrehajtó, új robot az első olyan technológia a műfajban, ami alkalmas akadályokkal teli terepen történő használatra.

A Tokiói Egyetemen kifejlesztett biohibrid képes egy lábon, vagyis kis körön belül megfordulni. A Matter szaklapban megjelent tanulmány szerint jelenleg csak víz alatt működik, de nem a terhelés könnyítése miatt, hanem azért, mert a laboratóriumi körülmények között növesztett izom levegővel érintkezve kiszáradna. A kutatók szerint a jövőben persze szárazföldön járni képes iterációkat lehet belőle készíteni, ha vastagabb, saját tápanyagellátással rendelkező izmokat használnak hozzá és például bevonják mesterséges bőrrel.

„Azáltal, hogy élő szöveteket építünk be egy robot testébe, kihasználhatjuk az élő szervezetek kiváló funkcióit. Legújabb kutatásunk során laboratóriumban növesztett vázizomszövetet kombináltunk rugalmas műlábakkal és 3D-nyomtatott lábakkal. Az izomszövet segítségével egy kisméretű, hatékony, csendes mozgással és puha tapintással rendelkező robotot hoztunk létre” – számolt be Shoji Takeuchi professzor.

A kutatók azzal kezdték a munkát, hogy csontvázizmot növesztettek az erre a célra kialakított öntőformákban. A csontváz maga lebegő sztirollemezből, a test rugalmas szilikonalapú anyagból, a két láb akrilgyantából és sárgarézhuzalból készült. A testről két csík izomszövetet erősítettek a robot végtagjaira, mintegy utánozva ezzel a lábak biológiai felépítését és képességeit. Mindegyik lábat arany elektródákon keresztül stimulálták, hogy a töltéssel az izomszövet összehúzódását, kvázi a robot „járását” idézzék elő. A robot egyelőre más biohibridekéhez hasonló, kis sebességgel (5,4 mm/perc), de sikeresen halad, ami igazolja, hogy a biológiai izom felhasználása a robotikában jó irány, hiszen kifinomultabb mozgásokat lehet vele előidézni.

„A biohibrid robotunknak sikerült kétlábú járással előre haladó és elforduló mozgásokat végeznie, négy kulcsfontosságú erő: az izomösszehúzó erő, a rugalmas testet visszahúzó erő, a súlyra ható gravitáció és az úszó felhajtóerő hatékony kiegyensúlyozásával” – állapította meg Takeuchi. A csapat most azt vizsgálja, hogyan lehetne egy simábban mozgó, szárazföldön járni képes robotot létrehozni – az izmok távoli stimulálására szolgáló módszerek továbbfejlesztésével. „Olyan robotokat tervezünk, amelyek ízületekkel és további izomszövetekkel rendelkeznek, hiszen ezek kifinomultabb járási képességeket tennének lehetővé. Eredményeink hozzájárulhatnak a biológiai mozgásmechanizmusok mélyebb megértéséhez, ami még inkább lehetővé teszi, hogy a robotokkal sikeres utánozzuk le az emberi járás bonyolultságát.”

Gábor János

Főoldali kép: Tokiói Egyetem

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 07. 16., 15:40
Az inflációérzékelés továbbra is jelen van hazai vállalkozásoknál, miközben a munkaerőpiaci hangulat tartósnak látszik. Talán a beruházások volumene is visszaáll az egy évvel ezelőtti szintre – hangzott el a Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) üzleti hangulat-indexének második negyedéves felmérésének eredményeit bemutató beszélgetésen.
2024-07-20 11:10:09
A kötelező biztosítások számához képest csökkent a károk gyakorisága, amiben a legtöbbet futó trolik, kamionok és csuklós buszok az éllovasok.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A szeptemberben induló qvik elektronikus fizetési alternatíva szolgáltatási díjtól és tranzakciós illetéktől mentesen, egyfajta átutalási formaként nyújthat kedvezőbb feltételeket a vevőknek, míg a boltok, webáruházak is jobban járnak vele – állítja ebben az epizódban Luspay Miklós. A Magyar Nemzeti Bank Pénzügyi infrastruktúrák és pénzforgalom igazgatóságának vezetője egyértelművé tette: az új rendszernek fontos célja a banki verseny élénkítése, amit kiválóan szolgálhat a bankkártyától független, számlák közötti, azonnali, biztonságos és olcsó fizetési megoldást kínáló qvik infrastruktúra. Hogyan teheti ez könnyebbé mindenki életét?
2024. 07. 03., 08:25
epizód: 2024 / 13   |   hossz: 20:51
Az OFA Nonprofit Kft. „Az év felelős foglalkoztatója” pályázat keretében évről évre összegyűjti és díjazza azokat a hazai munkáltatókat, akik kiemelkedő tevékenységet folytatnak a foglalkoztatás területén. A cég közzé is teszi azokat a jó gyakorlatokat, amelyek hozzájárulnak a terület fejlődéséhez. A díjakat, amelyekre 2024-ben július 19-ig lehet pályázni, öt kategóriában osztják ki: kisvállalkozások, középvállalkozások, nagyvállalatok I-II., illetve egyéb gazdálkodó szervezetek. Kiosztanak különdíjakat is, amelyek különösen érdekesek, hiszen gyakran olyan innovatív ötleteket takarnak, amelyeket nem feltétlenül a pénz motivált – mondta el Endrész Alexandra programvezető.
2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS