Ezerforintos okos diagnosztikai tapaszt fejlesztettek ki

Ezerforintos okos diagnosztikai tapaszt fejlesztettek ki
2023. 06. 29., 09:22

Elég a megfelelő testrészre helyezni, és rögtön ellenőrizni kezd egy sor élettani adatot, a légzésszámtól az izommozgáson át a szívritmusig – ezzel lehetővé teszi az orvosoknak, hogy gyorsabban diagnosztizáljanak egészségügyi problémákat.

A sebtapasz méretű, érzékeny szenzorokkal rendelkező eszköz a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói által kifejlesztett „intelligens textil”, ami könnyen rögzíthető a beteg bőrén. De miben különbözik a ma ismert fitneszkarkötők és okosórák egészségügyi funkcióitól? Az, hogy az utóbbiak által nyújtott információk nem elégségesek egy teljes diagnózis felállításához, majd a kezelés megtervezéséhez.

Az Apple Smartwatch (a Series 4-től felfelé) például csak két elektródaérzékelővel rendelkezik. Ezek a szív elektromos aktivitását mérik, de egy orvosi minőségű, 12 elvezetéses EKG rendszerben már 10 elektróda található.

„Egy ilyen EKG 12 különböző nézőpontból, vagyis 12 különböző irányból mutatja meg, hogy mi történik elektromosan a szívben, míg az Apple Watch ugyanezt az elektromos aktivitást mutatja, de valójában csak egy irányból” – magyarázta Dr. Gregory Marcus professzor a CNET-nek.

A ma ismert orvosi minőségű eszközök rendkívül nagyok, hatalmas akkumulátorokat igényelnek, de az UCLA által javasolt intelligens tapasz nem nagyobb két postai bélyegnél. Apró mérete ellenére képes lehet rá, hogy kiváltsa a méretes eszközöket, illetve egyszerűbbé, elérhetőbbé és alapvetően megfizethetővé tegye az orvosi diagnózis felállítását.

A textil egy olyan ezüstbevonatú fonalból épül fel, amit nanomágnesekkel töltött gumifoltra varrtak. A textil annyira érzékeny a testmozgásokra, hogy a benne lévő mágneses mező igazodását már a mechanikai erő legkisebb ingadozása is megváltoztatja. A működési mechanizmus két fogalmon alapul: a magnetoelasztikus hatáson (amikor a mágneses feszültség megváltoztatja az anyag mágneses tulajdonságait) és az elektromágneses indukción (amikor a mágneses mező változása elektromos áramot vált ki).

Tegyük fel, hogy egy férfi, például kerékpározás közben kisebb balesetet szenved: megsérülnek a lábizmai. A sérülésből eredő mechanikai erő deformálja a mágneses mezőt a lábán lévő tapaszban. Ez a változás elektromos jeleket generál, ami máris információt hordoz a test sérüléséről. Az adatok pedig egy mobilalkalmazáson keresztül gyorsan elérhetővé válnak a sérültet ellátó orvos számára.

„Az eszköz az izomműködést számszerűsíthető, nagy pontosságú elektromos jelekké alakítja, majd vezeték nélkül továbbítja az alkalmazás felé. Ez megmutatja a személyre szabott fizikoterápiák és az izomsérülések rehabilitációjának lehetőségeit” – mutatott rá közleményében Jun Chen biomérnöki adjunktus, a tanulmány fő szerzője.

A tapasz segítségével az orvosok megtudhatják, hogy a sérült személy mennyire tudja biztonságosan behajlítani a lábát, de azt is kideríthetik az adatokból, hogy a sérült végtag mekkora erőt bír el a felépülés egyes fázisaiban.

A kutatók különböző testrészeken tesztelték a tapaszt. Megmérték a pulzusértékeket, az izommozgást, a szív- és érrendszeri aktivitást, valamint más egészségügyi paramétereket, miközben az alanyok olyan hétköznapi tevékenységeket végeztek, mint a séta, a torna, vagy akár csak a vízivás. Az eszköz végig pontos és érzékeny volt; olyannyira, hogy a kutatók az érintett izomcsoportot (az adott testrészen szorosan elhelyezkedő izmok összességét) szintén azonosítani tudták a különböző testmozgások során.

A tapasz átlagon felül tartós, hiszen a kísérletek szerint százezer működési ciklus után is jól teljesített, különböző körülmények között - beleértve a heves esőt, a test izzadását, a nagy mechanikai igénybevételt és az eredeti hosszának 3,5-szeresére nyújtását. Ami pedig az energiaellátását illeti, gyakorlatilag önellátó, hiszen a test mozgása során fellépő biomechanikus erőt alakítja elektromossággá. Az önmagában generátorként is működő eszközhöz tehát nincs szükség beépített akkumulátorokra, mint az okosórák esetében.

Mindezek a tulajdonságok az elektrokardiogramok és más nehéz orvosi diagnosztikai eszközök ideális helyettesítőjévé teszik a tapaszt, minden elképesztő tulajdonsága ellenére szuper megfizethető terméknek ígérkezik. A tudósok azt állítják, hogy egyetlen általuk készített okostextilből készült tapasz kevesebb mint 3 dollárba, vagyis kb. 1000 forintba fog kerülni. Persze még további optimalizálásra szorul: az UCLA kutatói jelenleg azon dolgoznak, hogy könnyebbé, jobbá és emberi használatra alkalmasabbá tegyék.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció: az UCLA korábbi találmánya, egy inzulinadagoló tapasz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023-12-01 18:40:00
Az MNB összesen 15 millió forint bírságot szabott ki a K&H Biztosító Zrt.-re, többek között a kötelező gépjármű-felelősségbiztosítási szerződések állománykezelésével összefüggő, egyes élet- és nem-életbiztosítási termékek biztosítási feltételeihez kapcsolódó informatikai biztonsági, illetve a vállalatirányítási területet érintő hiányosságok miatt.
2023-12-01 17:55:00
„Az AI rendszerek kiváló eszközök lehetnek az auditori munka során, mivel segíthetnek a hatékonyabb kommunikációban, információgyűjtésben és problémamegoldásban – a szakértő könnyvizsgálót azonban nem tudják helyettesíteni.”

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Egyetlen vállalkozás sem építi fel önmagát, és a legfőbb erőforrása a vezető, aki – pláne egy új üzlet megalapozása közben – sajátos támogatást igényel. A többféle vállalkozás- és vezetőfejlesztő tréninget szervező SEED Alapítvány az ügyvezető igazgató szerint még frissebb módszerekkel, gyakorló vállalkozókkal mentorálja a kezdőket. Lakatosné Lukács Zsuzsanna ebben az epizódban világít rá, hányféle teendő van egy üzleti ötlettel, mire az működő vállalkozássá alakul. Ezen az úton tereli végig az újdonsült cégeket a RajtUp programjuk is.
Ebben az epizódban Pataki Tamás, a Canon Business Development Managere segítségével mutatjuk be, hogy milyen eszközök és mesterséges intelligencia megoldások lehetnek az orvosok segítségére – már nem is a jövőben, hanem akár napjainkban. Az elöregedő társadalmakban egyre több pácienst kell ellátnia az egészségügynek, így olyan technológiák nélkül, amiket például a Canon Medical Solutions képalkotó rendszerei nyújtanak, egyre nehezebb megfelelő számú és pontosságú diagnózist felállítani. De mi köze mindennek a ReCaptcha internet-felhasználó azonosításhoz és az önvezető autókhoz? Ez is kiderül a beszélgetésből.
2023. 10. 25., 09:33
epizód: 2023 / 16   |   hossz: 24:08
Az országos munkaerőhiány nagyon jól leszűkíthető adott gazdasági szegmensekre, és nem feltétlenül az elvándorlás okozza - mondta a BizniszPlusz podcastnak Somodi Bettina. A Beck and Partners nemzetközi HR tanácsadó cég üzletágvezetője szerint egy jó szabályozással a külföldi munkavállalók is szépen belesimulhatnának a rendszerbe, és kellenek, mert a nehéz fizikai munkahelyeket a magyarok már évek óta nem töltik be. A szakemberrel azt is megfejtettük, miért és milyen szempontok fontosak a ma már jóval bátrabban váltó munkaerőnek, különösen a fiataloknak.

  Rovathírek: GUSTO

A gamay a jelek szerint 129-szer izgalmasabb fajta a portugizinél, még akkor is, ha anno Merész Fülöp, Burgundia hercege hitvány fajtának titulálta és irtotta, mintha gyomnövény volna.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS