Ezerforintos okos diagnosztikai tapaszt fejlesztettek ki

Ezerforintos okos diagnosztikai tapaszt fejlesztettek ki
2023. 06. 29., 09:22

Elég a megfelelő testrészre helyezni, és rögtön ellenőrizni kezd egy sor élettani adatot, a légzésszámtól az izommozgáson át a szívritmusig – ezzel lehetővé teszi az orvosoknak, hogy gyorsabban diagnosztizáljanak egészségügyi problémákat.

A sebtapasz méretű, érzékeny szenzorokkal rendelkező eszköz a Kaliforniai Egyetem (UCLA) kutatói által kifejlesztett „intelligens textil”, ami könnyen rögzíthető a beteg bőrén. De miben különbözik a ma ismert fitneszkarkötők és okosórák egészségügyi funkcióitól? Az, hogy az utóbbiak által nyújtott információk nem elégségesek egy teljes diagnózis felállításához, majd a kezelés megtervezéséhez.

Az Apple Smartwatch (a Series 4-től felfelé) például csak két elektródaérzékelővel rendelkezik. Ezek a szív elektromos aktivitását mérik, de egy orvosi minőségű, 12 elvezetéses EKG rendszerben már 10 elektróda található.

„Egy ilyen EKG 12 különböző nézőpontból, vagyis 12 különböző irányból mutatja meg, hogy mi történik elektromosan a szívben, míg az Apple Watch ugyanezt az elektromos aktivitást mutatja, de valójában csak egy irányból” – magyarázta Dr. Gregory Marcus professzor a CNET-nek.

A ma ismert orvosi minőségű eszközök rendkívül nagyok, hatalmas akkumulátorokat igényelnek, de az UCLA által javasolt intelligens tapasz nem nagyobb két postai bélyegnél. Apró mérete ellenére képes lehet rá, hogy kiváltsa a méretes eszközöket, illetve egyszerűbbé, elérhetőbbé és alapvetően megfizethetővé tegye az orvosi diagnózis felállítását.

A textil egy olyan ezüstbevonatú fonalból épül fel, amit nanomágnesekkel töltött gumifoltra varrtak. A textil annyira érzékeny a testmozgásokra, hogy a benne lévő mágneses mező igazodását már a mechanikai erő legkisebb ingadozása is megváltoztatja. A működési mechanizmus két fogalmon alapul: a magnetoelasztikus hatáson (amikor a mágneses feszültség megváltoztatja az anyag mágneses tulajdonságait) és az elektromágneses indukción (amikor a mágneses mező változása elektromos áramot vált ki).

Tegyük fel, hogy egy férfi, például kerékpározás közben kisebb balesetet szenved: megsérülnek a lábizmai. A sérülésből eredő mechanikai erő deformálja a mágneses mezőt a lábán lévő tapaszban. Ez a változás elektromos jeleket generál, ami máris információt hordoz a test sérüléséről. Az adatok pedig egy mobilalkalmazáson keresztül gyorsan elérhetővé válnak a sérültet ellátó orvos számára.

„Az eszköz az izomműködést számszerűsíthető, nagy pontosságú elektromos jelekké alakítja, majd vezeték nélkül továbbítja az alkalmazás felé. Ez megmutatja a személyre szabott fizikoterápiák és az izomsérülések rehabilitációjának lehetőségeit” – mutatott rá közleményében Jun Chen biomérnöki adjunktus, a tanulmány fő szerzője.

A tapasz segítségével az orvosok megtudhatják, hogy a sérült személy mennyire tudja biztonságosan behajlítani a lábát, de azt is kideríthetik az adatokból, hogy a sérült végtag mekkora erőt bír el a felépülés egyes fázisaiban.

A kutatók különböző testrészeken tesztelték a tapaszt. Megmérték a pulzusértékeket, az izommozgást, a szív- és érrendszeri aktivitást, valamint más egészségügyi paramétereket, miközben az alanyok olyan hétköznapi tevékenységeket végeztek, mint a séta, a torna, vagy akár csak a vízivás. Az eszköz végig pontos és érzékeny volt; olyannyira, hogy a kutatók az érintett izomcsoportot (az adott testrészen szorosan elhelyezkedő izmok összességét) szintén azonosítani tudták a különböző testmozgások során.

A tapasz átlagon felül tartós, hiszen a kísérletek szerint százezer működési ciklus után is jól teljesített, különböző körülmények között - beleértve a heves esőt, a test izzadását, a nagy mechanikai igénybevételt és az eredeti hosszának 3,5-szeresére nyújtását. Ami pedig az energiaellátását illeti, gyakorlatilag önellátó, hiszen a test mozgása során fellépő biomechanikus erőt alakítja elektromossággá. Az önmagában generátorként is működő eszközhöz tehát nincs szükség beépített akkumulátorokra, mint az okosórák esetében.

Mindezek a tulajdonságok az elektrokardiogramok és más nehéz orvosi diagnosztikai eszközök ideális helyettesítőjévé teszik a tapaszt, minden elképesztő tulajdonsága ellenére szuper megfizethető terméknek ígérkezik. A tudósok azt állítják, hogy egyetlen általuk készített okostextilből készült tapasz kevesebb mint 3 dollárba, vagyis kb. 1000 forintba fog kerülni. Persze még további optimalizálásra szorul: az UCLA kutatói jelenleg azon dolgoznak, hogy könnyebbé, jobbá és emberi használatra alkalmasabbá tegyék.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció: az UCLA korábbi találmánya, egy inzulinadagoló tapasz

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.
2024-05-22 10:10:00
Az öröklési szerződés a végintézkedések egyik sajátos, kétoldalú formája. Megkötésére rendszerint azért kerül sor, mert az örökhagyó biztosítani kívánja saját ellátását, gondozását. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.
2024-05-22 09:10:00
Az első negyedévben 4 ezer milliárd forinttal, vagyis családonként átlagosan 1 millió forinttal nőtt a magyarországi háztartások vagyona. A legjobban a vagyonos vállalkozók, cégtulajdonosok járhattak, és sokat kerestek a befektetési alapokba, részvényekbe fektetők is – derül ki a Bank360.hu elemzéséből, amely szerint a lakosság készpénz- és hitelállománya is csúcsot döntött.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS