Valósággá vált az otthoni víztermelés – a levegőből

Valósággá vált az otthoni víztermelés – a levegőből
2024. 01. 09., 16:10

Óriási segítség lehet a várhatóan vízhiányos jövőben a WaterCube, ami egy otthoni víztermelő automata. A napjaink levegőtisztító berendezéseihez hasonló megjelenésű készülék a zárt tér páratartalmát gyűjti össze és alakítja friss, tiszta vízzé. Naponta akár többszáz litert is előállíthat.

A klímaváltozás következtében egyre több régió sivatagosodik el és a nyári, aszályos időszakokban mind több alkalommal fordul elő az vezetékes vízfelhasználás korlátozása. A jövő nem sok jóval kecsegtet: akár tartós vízhiány is kialakulhat lakott területeken, így egyáltalán nem luxus olyan eszközökben gondolkodni, amelyek beviszik az otthonokba és irodákba a víztermelést – a levegőből. Mivel a zárt terekben jelenlévő páratartalomból is jelentős mennyiségű ivóvíz nyerhető ki, kell egy készülék, ami képes azt összegyűjteni és megtisztítani. A világ vízhiányának kezelésén dolgozó Genesis Systems a Las Vegas-i CES-en mutatott be egy ilyen rendszert, a WaterCube-ot, avagy a WC-100-at. Ez a világ első és egyetlen olyan otthoni levegővel működő készülékének tekinthető, ami a levegőből vizet termel – naponta akár több hektólitert.

Ivóvíz előállítása a levegőből

A konstrukció egy automatizált rendszer, ami a levegőben lévő nedvességet kondenzációs módszerrel használja fel arra, hogy ivóvizet állítson elő. A technológia innovációjának középpontjában a fenntarthatóság áll, hiszen csökkenti  a vezetékes víz felhasználását, miközben szennyezésmentes vízforrást biztosít. A cég szerint ez a rendszer különböző helyszíneken használható: otthonokban, hálózaton kívüli helyeken vagy olyan területeken, ahol hordozható vízforrásra van szükség. A napenergiával is megtáplálható WC-100 képes a folyamatos működésre, így a nap 24 órájában folyamatosan szolgáltatja a tiszta vizet, akár igény szerinti mennyiségben. A rendszer lehetőséget biztosít arra, hogy több készülék hálózatba kapcsolva működjön, ezáltal még több vizet állítson elő, ha nagyobb háztartásba, vagy munkahelyre telepítik.

A Genesis Systems azt állítja, hogy már egyetlen WaterCube is lenyűgöző teljesítményre, naponta több mint 450 liter ivóvíz előállítására képes. Ezt az akár egy egész család letusolásához, vagy 10-15 ruhamosáshoz elegendő mennyiséget 26-27 Celsius fokos helyiségben produkálta, 60 százalékos páratartalom mellett. A modellt úgy alkották meg, hogy 40-100 százalék közötti páratartalom mellett és 15 Celsius fok feletti hőmérsékleten működjön.

A gyártó hangsúlyozza: a WC-100 által által előállított víz biztonságos és emberi fogyasztásra alkalmas, mivel megfelel minden szigorú nemzetközi kritériumnak. Ennek eléréséhez 0,01 mikrométeres cserélhető vízszűrővel, UV vízkezeléssel és Merv 13 légszűrővel is felszerelték a szűrőrendszerét. A Genesis Systems úgy gondolja, hogy ez a technológia megoldhatja a vízhiány okozta legsúlyosabb problémákat, sőt „a jövőben akár meg is szüntetheti a városi vízrendszerek szükségességét”. Megjegyezték továbbá, hogy a technológia különösen azoknak kedvez, akiknek szükségük van közműhálózattól független vagy hordozható vízvételezésre. „A levegőből történő víztermelés nem terhel más meglévő vízkészleteket, például víztartalékokat és a víztározókat” – fűzték hozzá. A készülék ára – minden nyilvánvaló előny ellenére – kicsit borsos: 19 995 dollárért, vagyis közel hétmillió forintért rendelhető meg a gyártó weboldalán. Vannak persze olyan régiói a világnak, ahol már most létszükségletnek számít egy ilyen képességekkel rendelkező berendezés.

Gábor János

Főoldali kép: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-04-16 09:10:00
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS