Tartósabb, hatékonyabb és sokkal olcsóbb napelemek jönnek

Tartósabb, hatékonyabb és sokkal olcsóbb napelemek jönnek
2024. 02. 01., 16:10

Az utóbbi napokban két olyan korszakalkotó eredmény is érkezett, ami gyökeresen megváltoztathatja a napelemek piacát. A teljesítmény és a tartósság növelésével nagyot eshetnek a panelek árai a közeljövőben.

Egy héten belül két tudományos műhely is fontos eredményt közölt a napelemek fejlesztése kapcsán. Az egyik csapat jelentősen feljavította a perovszkit kristályos napelemek hatékonyságát, míg a másik elérte, hogy ezek a fenntarthatóbb szerkezetek versenyben maradjanak a tartósságuk miatt jelenleg sokkal elterjedtebb szilícium alapú panelek mellett.

A brit Oxfordi Egyetem spin-off vállalata, az Oxford PV bejelentette, hogy világrekordot jelentő, 25 százalékos hatékonyságú napelemet készített. A technológia egy vékony perovszkitréteget és egy szintetikus napenergia-átalakító anyagot kombinál hagyományos szilícium napelemekkel, és így kb. 20 százalékkal több villamos energiát lehet vele termelni, mint a csak szilícium cellás panelekkel. A legújabb fejlesztésű napelemet a német Fraunhofer Intézettel együttműködve állították elő és optimalizálták, létrehozva egy olyan szilícium-perovszkit tandem napelemet, ami csupán 1,68 m2 alapterületen 421 W teljesítményt képes nyújtani. Ez az Oxford PV állítása szerint elért, 25 százalékos hatásfok a világ „leghatékonyabb ipari formátumú perovszkit-szilícium-tandem napelemévé” teszi az új modult.

A perovszkit-szilícium tandem napelemek elméleti maximális hatásfoka meghaladja a 43 százalékot, szemben a szilícium napelemek maximum 30 százalék körüli hatásfokával. Bár az új rekord mindössze egy százalékos növekedés a ma kereskedelmi forgalomban kapható legjobb, 24 százalékos elemhez képest, a gyorsan bővülő napenergia-iparra vetítve óriási hatása lehet. Főleg, ha a jövőben kombinálják egy új, amerikai eredménnyel.

A Michigani Egyetem szintén nemrég osztott meg paradigmaváltó jelentőségű eredményt. A Cell folyóiratban közölt tanulmányuk alapján arra jöttek rá, hogy a teljesítmény szempontjából ígéretesebb és környezetbarátabb perovszkit kristályos napelemek miképpen maradhatnának versenyben a jóval tartósabb szilícium alapú modulok mellett. Bár a perovszkittól tényleg számottevően hatékonyabb napenergiatermelést lehet remélni, a belőle készült panelek jelenleg a kelleténél hamarabb tönkremennek. Az élettartamuk növelése kritikus kérdés, mind a versenyképességük, mind pedig a jövőbeli áruk szempontjából, így az amerikaik felfedezése komoly jelentőséggel bír.

A michigani tudósok arra jutottak, hogy a kristályokhoz adott bizonyos molekulák akár jelentősen megnövelik a perovszkit bevonatok stabilitását, és kiküszöbölik a magas hőmérsékletből eredő meghibásodást. A modulokban sikerült jobb kölcsönhatásokat előidézni, így az új megoldás „egyidejűleg javítja a szemcseméretet és a hibapassziválást, ezáltal a perovszkitok általános optoelektronikai tulajdonságait és termikus stabilitását” – írták a kutatók, akik úgy számolnak, hogy a jelentős élettartam-növekedés önmagában 25–75 százalékos áresést idézhet elő az újgenerációs perovszkit napelemek piacán.

Gábor János

Főoldali kép: Fraunhofer Intézet

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 02. 14., 13:10
Ha esetleg megtorpanunk egy-egy projekt kapcsán, általában humorral próbálunk felülemelkedni a problémákon, a jó hangulat mindig átlendít a nehézségeken – mondta az Üzletemnek Rázga-Ilyés Noémi, a CheckINN innovációs programigazgatója.
2024-02-23 15:10:00
A Credipass és a Duna House szakértői górcső alá vették a fővárosi ingatlan- és albérlet árakat és kiszámolták, hogy mikor éri meg saját ingatlant vásárolni a jelenlegi támogatási rendszerben.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A globális kutatás eredményeinek év eleji kihirdetése után a PwC nemrég bemutatta a hazai Vezérigazgatói Felmérés adatait is. A számok alapján a magyar cégvezetők optimistábbak a gazdasági kilátásokat illetően, mint külföldi kollégáik, ám árnyalja a képet, hogy saját cégük árbevételére már nem feltétlenül jósolnak növekedést 2024-re. Az olyan kitettségek kapcsán, mint az infláció, a szakképzett munkaerő hiánya vagy akár a klímaváltozás, szintén derűlátóbbnak tűnnek a hazai cégvezetők, igaz, vannak aggodalmak, de izgalmas jóslatok is, például az új technológiai vívmányok bevezetése kapcsán, amelyek mellett nem lehet szó nélkül elmenni. Nem is tesszük: a BizniszPluszban a PwC Hungary szakértőjével, Mezei Szabolccsal elemezzük a legtanulságosabb számokat.
2024. 02. 03., 21:30
epizód: 2024 / 3   |   hossz: 19:22
A Magyar Munkaerő-kölcsönzők Országos Szövetségének elnökével azt elemezzük a BizniszPlusz aktuális epizódjában, hogy hogyan alakíthatja át a toborzási folyamatokat és általában a HR munka világát a mesterséges intelligencia. A szakemberrel megnéztük azt is, milyen szakmai készségek ívelnek fel az AI korszakban, és ennek milyen lenyomatai lesznek érzékelhetők a következő években, sőt, már 2024-ben is. A magyar gazdaságban megjelent külföldi munkavállalók által elindított munkaerőpiaci trendek, valamint a változó minimálbér és bérminimum hatásai szintén szóba kerültek a beszélgetésben. Utóbbiakról kiderült mekkora terhet rónak a magyar vállalkozásokra, és ennek milyen mögöttes okai vannak, a munkaerő termelékenységének alakulásától a tapasztalt kollégák megtartásáért indult küzdelemig.
Soha még ilyen magas összeggel – egy kártyára vetítve több, mint 130 ezer forinttal – nem tartoztak a hazai hitelkártya-tulajdonosok, mint 2023-ban. Úgyhogy erről beszélni kell – pláne az elmúlt 10 év tapasztalataival összehasonlítva. A BiztosDöntés.hu alapítója szerint a tartozások átlagos összege túl magas, ami leginkább annak tudható be, hogy nem egészséges irányba tolódtak el az adósságaink. Mire jó valójában egy hitelkártya, és milyen kisebb szemléletváltással kerülhető el, hogy túl magas tartozásokat halmozzunk fel? Tudd meg a válaszokat a tudatosabb gazdálkodáshoz Gergely Péter pénzügyi szakértőtől!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS