Az EU sereghajtói között a 2023. decemberi magyar ipari adat

2024. 02. 14., 12:10

Novemberhez képest 2,6 százalékkal nőtt, az egy évvel korábbit pedig 1,2 százalékkal haladta meg az ipari termelés volumene az Európai Unióban 2023 decemberében.

Az Eurostat tájékoztatása szerint uniós szinten a gépek és berendezések gyártása 8,6 százalékkal nőtt éves összevetésben, ugyanakkor a tartós fogyasztási cikkek termelése 6,4 százalékkal, a további feldolgozásra készült termékeké 4,0 százalékkal, a nem tartós fogyasztási cikkeké 1,7 százalékkal, az energiatermelés pedig 1,3 százalékkal elmaradt a 2022. decemberi szinttől.

Az ipari termelés éves szinten Írországban nőtt a legnagyobb, 44,7 százalékos mértékben, Dániában 6,7, Máltán 5,0 százalékkal haladta meg a volumen a 2022. decemberi szintet. A legnagyobb éves visszaeséseket Szlovéniában (mínusz 10,2 százalék), Magyarországon (mínusz 8,7 százalék) és Bulgáriában (mínusz 6,9 százalék) regisztrálták.

Az unió statisztikai hivatala visszamenőleg jelentősen módosította a 2023. novemberre vonatkozó ipari adatokat. Míg a korábbi jelentés szerint az EU-ban az előző hónaphoz képest 0,2 százalékkal, éves összevetésben 5,8 százalékkal csökkent a termelés volumene, a revízió eredményeként hó/hó alapon már 0,5 százalékos növekedés szerepel a statisztikában, az éves adat pedig már „csak” mínusz 4,6 százalék.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS