Egyre több országban engedélyezik a kriptokereskedelmet

2023. 08. 17., 21:22

A kriptovalutákat és a világ legnagyobb kriptovaluta-tőzsdéjét, a Binance-t egyre szélesebb körben fogadják el. Japán és Dubai mellett a Binance már El Salvadorban is nyújthat a Bitcoinhoz és más digitális pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó, személyre szabott termékeket és szolgáltatásokat.

Jelentősen megnőtt a tőkebeáramlás a digitális pénzügyi eszközök piacára júniusban, miután a világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, a BlackRock azonnali Bitcoin ETF (tőzsdei befektetési alap) létesítésére nyújtott be kérelmet az Egyesült Államokban. Ezt látva sok más intézményi befektető is hasonló lépésre szánta el magát, ami óriási lökést adott a Bitcoin, és részben az Ethereum kereskedésének. A két legjelentősebb kriptovaluta árfolyama az egekbe emelkedett.

A bizakodó piaci hangulatot tovább erősítheti a hír, hogy a Binance Japánban, Dubaiban és El Salvadorban is megvetette a lábát. A Binance a SAKURA Exchange BitCoin, Inc. (SEBC) tavaly novemberi felvásárlásával hozta létre a Binance Japan platformot, ahol mostantól 34 tokenhez férhetnek hozzá a japán felhasználók. Ennél többet jelenleg egy kriptovaluta-tőzsde sem kínál az országban.

Az elérhető tokenek között van a BNB is, amely ezzel debütált Japánban. A Binance értékelése szerint a technológiai innovációt támogató kultúra és a blokklánctechnológiák iránt megnyilvánuló fokozódó érdeklődés megfelelő alapot teremtenek egy virágzó Web3-ökoszisztéma kialakulásához a távol-keleti szigetországban.

A kriptoszektorban mérföldkő jelentőségűnek tekinthető fejlemény az is, hogy a kriptotőzsdék közül elsőként a Binance kapott működési engedélyt (Operational Minimum Viable Product License) Dubaiban. Ez azt jelenti, hogy a dubai felhasználók és befektetők a Dubai Virtuális Vagyoneszköz Szabályozási Hatóság (VARA) befektető- és piacvédelmi szabványai által védve vehetnek igénybe a virtuális pénzügyi eszközökhöz kapcsolódó legális szolgáltatásokat. A Binance számára azért is fontos a VARA engedélye, mert kézzelfoghatóvá teszi elkötelezettségét a törvényeknek való megfelelés és hatóságokkal történő együttműködés iránt.

A VARA kétféle tevékenységet engedélyezett a Binance számára: virtuális eszközök tőzsdei kereskedelmét, valamint virtuális eszközökhöz kapcsolódó brókerszolgáltatások nyújtását intézményi és minősített lakossági befektetők számára Dubaiban. Ez utóbbi azt is jelenti, hogy a virtuális eszközöket a tulajdonosaik biztonságosan átválthatják fiat valutára.

El Salvadorban a Binance olyan működési engedélyt kapott, amely az összes, kriptovalutákhoz kapcsolódó szolgáltatásra kiterjed: Bitcoin Services Provider-ként, és állandó (non-provisional) Digital Assets Services Provider-ként jogában áll nemcsupán a Bitcoin-hoz kötődő brókerszolgáltatásokat nyújtani, hanem akár személyre szabott szolgáltatásokat termékeket is kínálhat a kriptovaluták iránt érdeklődőknek.

El Salvador a világon elsőként ismerte el a Bitcoint legális, hivatalos fizetőeszközként 2021-ben, egyben törvényben szabályozta a digitális pénzügyi eszközöknek az állam vagy más piaci szereplők általi létrehozását. A Binance az engedélyek kiadása kapcsán azt hangsúlyozta, hogy ez lehetőséget kínál számára az állami szereplőkkel történő együttműködés elmélyítésére. A Binance belépése a japán, dubai és az El Salvador-i piacra a teljes kriptoiparág számára jelzésértékű. Azt igazolja, hogy a kriptopiac szabályozása hozzájárul a digitális pénzügyi eszközök még szélesebb körű elterjedéséhez, és nem gátja, hanem sokkal inkább ösztönzője az innovációnak.

A kriptovaluta-tőzsdék közül jelenleg a Binance rendelkezik a legtöbb engedéllyel: 18 országban van jelen, többek között Franciaországban, Olaszországban, Spanyolországban és Svédországban is.

A magyarországi Binance-felhasználók úgy vélik, hogy a kriptovaluták elengedhetetlenek a világgazdaság fejlődéséhez – derült ki a Binance nemrégiben készült felméréséből. A megkérdezettek közel fele (43,9 százalék) meg van győződve arról, hogy tíz éven belül a kriptovaluták meghatározó szereplői lesznek a globális pénzügyi rendszernek, sőt, idővel helyettesíthetik majd a hagyományos bankbetéteket is. A hazai Binance-felhasználók 40 százaléka tekint „egyéb” bevételi forrásként a kriprovalutákra.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS