Gyévai Zoltán: Ritkán látjuk előre a jövőt

Szerdahelyi Csaba  |  2019. 05. 23., 09:30

A „tűzvonalból” tudósíthattam az európai integráció elmúlt 22 évéről – mondja az Üzletemnek Gyévai Zoltán. A BruxInfo társalapító főszerkesztője azt vallja, hogy objektivitás és hitelesség nélkül nem beszélhetünk újságírásról.

Gyévai Zoltánnal régóta ismerjük egymást, a hangsúlyozottan nem mai, hanem nagyon sok évvel ezelőtti Magyar Hírlap külpolitikai rovatában együtt dolgoztunk. Aztán egy napon összecsomagolt és átruccant Brüsszelbe, azóta is ott dolgozik a BruxInfónál. Remélem, megérti az Olvasó, hogy álságos lenne, ha Zolival önöznénk egymást a beszélgetésben. Így itt a történelmi pillanat: az Üzletem 12 kérdés – 12 válasz sorozatának 76. interjúja természetesen tegeződve készült.

Mit tartasz karriered eddigi csúcsának?

– Azt, hogy a „tűzvonalból” tudósíthattam az európai integráció elmúlt 22 évéről + elemzőként hozzájárulhattam az EU és az európai folyamatok jobb magyarországi megértéséhez.

Milyen távra tervezel?

– Nem tervezek, de az eddigi tapasztalataim azt sugallják, hogy ebben a munkában még benne van néhány év 

Mi szerepel a szakmai bakancslistádon?

– Brüsszelen kívül már nem nagyon tervezek. Ami pedig Brüsszelt és a várható nagy témákat illeti, nos, ehhez kristálygömbbel kellene rendelkeznem. Márpedig ezt a szakmát és munkát éppen az teszi érdekfeszítővé és változatossá, hogy ritkán látjuk előre a jövőt.

Kitől tanultad eddig a legtöbbet?

– Sok embertől tanultam sokat. Általános iskolában és gimnáziumban a történelemtanáraimtól és nagyanyámtól, aki szintén pedagógus volt. Az újságíró szakma legelején két nagy tudású külpolitikai újságírótól: Réti Ervintől és Harmat Endrétől. De már „befutott” újságíróként a mindennapi élettől tanultam a legtöbbet.

A szakmában hol látsz nagyobb fejlődési lehetőséget: Magyarországon vagy külföldön?

– Ha az újságírásról beszélünk, akkor nagyobb szükséget a fejlődésre Magyarországon, nagyobb fejlődési lehetőséget pedig (sajnos) külföldön. Ami pedig engem illet, külföldön, ami nem is az, hiszen „az EU mi vagyunk”.

Melyik szakmában próbálnád ki magadat szívesen? 

– Tanárként, előadóként – és néha íróként.

Milyen módszerekkel fejleszted az üzleti kapcsolataidat?

– Objektivitásra és hitelességre törekvő szakmai munkával, az emberek iránti nyitottsággal és sok kommunikációval.

Mire sajnálod az időd?

– Ha lenne időm, biztosan sajnálnám. De talán nincsenek is üresjárataim.

Mire nem sajnálod a pénzt?

– Érdekes történelmi könyvekre és utazásra + gasztronómiára.

Mivel lehet felbosszantani?

– Több dologgal is, de leginkább a humorérzék hiányával és arroganciával.

Milyen területen vállalnál önkéntes munkát?

– El tudnám képzelni magamat egy afrikai állatmenhelyen, mondjuk, Daktari Joe állatklinikáján. 

Mi tud a legjobban kikapcsolni?

– Foci és futás – ebben a sorrendben. Olvasás. Filmnézés. Egy pohár minőségi bor mellett jóízű beszélgetések.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2023. 05. 23., 15:23
Nagy Ferenc Gábor, az NFG Badboys Kft. tulajdonosa reméli, hogy a VOSZ-on belül is sok céghez eljuthatnak, egyre többen ismerik majd meg programjukat és filozófiájukat. A VOSZ Sportvállalkozási Szekciójának új tagjával eddigi eredményeiről és terveiről is beszélgettünk.
2023. 05. 25., 16:55
Hosszú ideje a vállalkozás világában élők is sokat tanulhattak a VOSZ Páholy első három rendezvényén, ahol a résztvevőknek lehetősége van a tanulás mellett egymás és a másik vállalkozás tevékenységének megismerésére. Nagyon készülünk az év további rendezvényeire is – mondta Micski Marianna, a VOSZ Heves vármegyei elnöke a vosz.hu-nak.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Dr. Baracsi Katalin internetjogászt az általa cégek kollektívái számára tartott online jogi tréningek kapcsán a legfontosabb, az embereket leginkább aggasztó problémákról kérdeztük. A szakértő maga is meglepőnek tartja, hogy hányszor találkozik olyan emberrel, aki még mindig nincs tisztában az interneten elkövethető bűncselekmények súlyával. Sőt, azzal sem, hogy online egyáltalán lehet bűnt elkövetni. Ha mindez nem lenne elég, azt is viszonylag kevesen tudják, hogy mit tehet meg a céges IT-eszközökkel és a rajta felhalmozódott adatokkal a dolgozó, illetve maga a vállalat. Utóbbi egyébként nem árt, ha jó előre leszögezi, hogy mire lehet használni a céges számítógépet és mire nem.
Ebben az epizódban bebizonyítjuk, hogy szemléletváltással sokkal olajozottabb és jóval jövedelmezőbb szervezetté válhat bármely vállalkozás. A gyengeség szemléletet felváltó erősség szemlélet megváltást jelenthet a cégeknek, akik olyan erőforrástömegre bukkannak meglévő kollektívájukban, amire jó eséllyel nem is számítottak. Arról, hogy vezetőképzéssel, csapatépítéssel és mindezek tudományosan megalapozott stratégiáival hogyan lehet sikerre ítélni egy üzletet, az [eureka] Consulting and Games fehérgalléros ügyfélkörrel dolgozó üzleti tanácsadó cég társalapítójával, Bódi Gabriellával beszélgettünk.
2023. 04. 18., 19:10
epizód: 2023 / 5   |   hossz: 19:07
Kőkút községben egy EU-s projekt mintegy 60, szegregált településrészre szorult lakó életét változtatta meg. Alulképzett szülők nehéz körülmények közé született gyermekinek sorsát helyezték új alapokra egy építőipari cég és az önkormányzat összefogásával, hiszen egyszerre változtak meg a lakhatás és a továbbtanulás lehetőségei. Hogyan valósította meg a nehézségek ellenére is sikeresen zárult projektet a kivitelező vállalkozás, amely nem is keresett a programon, és milyen szociális hatást vár az egésztől az önkormányzat? Horváth Lászlót, a kivitelező Melio-Start Kft. ügyvezetőjét, a baranyai VOSZ elnökét, illetve Dr. Barka Tamás kőkúti jegyzőt kérdeztük.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS