2024-ben is módosultak a kötelező jótállás szabályai

2024. 07. 16., 12:40

2024 tavaszán és nyár elején ismét változások történtek a kötelező jótállás szabályaiban. Módosultak a jótállási idők és a kötelező jótállás egyéb szabályai is. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szabó Gergely ügyvéd foglalta össze.

Változott a kötelező jótállás ideje

Az egyik legfontosabb változás a kötelező jótállás szabályaiban a jótállási idők változása. Korábban három kategória létezett a termék vételárától függően. 2024. májusától megszűnt az 1 éves kötelező jótállási időt előíró kategória, amely a 10 000 forintot elérő, de 100 000 forintot meg nem haladó termékekre vonatkozott. Ez a változás a fogyasztóknak kedvező.

Ezentúl a legrövidebb kötelező jótállási idő 2 év. Ez a 10 000 forintot elérő, de 250 000 forintot meg nem haladó eladási árú termékekre vonatkozik. A 250 000 forintnál drágább termékeknél megmaradt a 3 éves kötelező jótállási idő.

A kötelező jótállás termékkörének pontosítása

A jogszabályváltozás következtében módosításra került azoknak a termékeknek a köre, amelyekre a kereskedők kötelesek jótállást biztosítani a fogyasztóknak. A módosítást követően külön kormányrendelet sorolja fel azokat a termékcsoportokat, termékeket, amelyekre legalább 10 000 forint eladási ár esetén kötelező jótállás vonatkozik.  

A módosítás egyrészt a már eddig is kötelező jótállás alá eső termékcsoportokat érintette. Több termékcsoport esetén a kötelező garancia alá eső termékek példálózó felsorolásába bekerültek olyan termékek is, amelyek eddig nevesítve nem szerepeltek. Például a villamos energiával működtetett konyhai kisgépek felsorolásában korábban nem szerepelt nevesítve a kávédaráló, a turmixgép, a tejhabosító. Az egészségmegőrző és gyógyászati termékek között korábban nem szerepelt nevesítve az elektromos fogkefe. Ezek, és még további termékek kifejezetten felsorolásra kerültek a kötelező jótállással érintett termékek között.

Újabb termékeknél kötelező a garancia, míg van, aminél már nem

Volt olyan változás is, amely bővítette a kötelező jótállásos termékek körét.
– Új termékkategóriaként jelent meg a kedvtelésből tartott állatok villamos energiával működtetett felszerelése. Különösen például az etető, itató, szőrnyírógép, nyakörv, ajtó, nyomkövető, alomtálca.
– A módosítást követően kiterjed a kötelező jótállás minden villamos energiával működtetett 10 000 forintnál drágább játékra, míg korábban csak a játék hoverboard, a játék elektromos roller, és a játék drón tartozott kötelező jótállás alá.
– Megszűnt a jogszabályon alapuló jótállási kötelezettség a nemes és félnemes szőrmésbőrből készült szőrmeruházati termékek esetén.

A jótállási jegyet érintő változások

A jogszabálymódosítás pontosította a jótállási jegy átadására vonatkozó szabályokat. A jótállási jegyet a módosítás alapján fogyasztási cikkel együtt vagy - távollévők között kötött szerződés esetén - legkésőbb a fogyasztási cikk átadását vagy üzembe helyezését követő napon kell a fogyasztó rendelkezésére bocsátani.

A korábbi szabályok a jótállási jegy elektronikus formában való átadását minden esetben lehetővé tették. Az új szabályok alapján a módosítást követően a vállalkozásnak csak távollévők közötti szerződés esetén van lehetősége arra, hogy elektronikus úton küldje meg a jótállási jegyet. Például internetes vásárlás, telefonos megrendelés esetén elektronikusan is küldhető a jótállási jegy.

Ha az elektronikus jótállási jegyet a vállalkozás nem közvetlen megküldéssel (pl. e-mailhez csatoltan) adja át a fogyasztónak, hanem annak letöltését teszi lehetővé, akkor biztosítania kell, hogy a jótállási jegy a jótállási idő végéig bármikor letölthető legyen.

Az elektronikus formában átadott jótállási jegyen már nem kell szerepelnie a kiállító elektronikus aláírásának. Ez egyszerűsíti a vállalkozások számára a jótállási jegyek elektronikus küldését.

Újabb javítás helyett csere vagy pénzvisszatérítés

Továbbra is érvényes az a szabály, hogy ha a jótállási időtartam alatt a fogyasztási cikk 3 alkalommal történő kijavítást követően ismét meghibásodik, a vállalkozás köteles a fogyasztási cikket 8 napon belül kicserélni. Ettől csak a fogyasztó kérésére lehet eltérni.

Ha a kicserélésre nincs lehetőség, akkor a vételárat 8 napon belül vissza kell téríteni a fogyasztónak. A vételár visszatérítésénél elsődlegesen a jótállási jegyen kötelezően feltüntetendő vételár összegét kell figyelembe venni. Ennek hiányában pedig a fogyasztó által bemutatott, a termék ellenértékének megfizetését igazoló bizonylaton feltüntetett árat kell visszatéríteni.

dr. Szabó Gergely
ügyvéd, irodavezető partner
Kocsis és Szabó Ügyvédi Iroda

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 09. 06., 15:06
Az előző hónaphoz képest a 95-ös benzin átlagára 7 forinttal, 605 forintra, a gázolajé 10 forinttal, 611 forintra csökkent augusztusban a statisztikai hivatal jelentése szerint; a benzin átlagára 7 forinttal a szomszédos országok átlagára alatt maradt, a gázolajé megegyezett a szomszédos országokéval.
2024. 09. 05., 19:05
Nyár végéig a Balatoni Hajózási Zrt. kompjai 1 millió 229 ezer, a személyhajók pedig 791 ezer utast szállítottak, a társaság így tavalyhoz képest már 2 hónappal korábban, augusztus végére elérte a 2 milliós utasszámot.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

A legtöbb munkavállaló nem díjazná, ha a home office határait szűkebbre szabná a munkahelyük, de a felük csak emiatt azért nem mondana fel – legalábbis rögtön. A cégek nem kapkodnak a keretek módosításával, amit valószínűleg jól tesznek, pedig az alkalmazottakat aligha érné váratlanul. Milyen arányban morzsolódnának le a dolgozók a távmunka elvételével? Milyen előnyeit és hátrányait érzik a pandémiából örökölt gyakorlatnak napjainkban? A Profession.hu felmérte, Dencső Blanka piackutatási és üzletfejlesztési szakértő pedig összefoglalta, mire érdemes számítani home office fronton a közeljövőben.
2024. 08. 16., 22:15
epizód: 2024 / 16   |   hossz: 22:09
Az Edinburgh-i Egyetem magyar docense nem csak azt mesélte el, hogyan vezetett az útja egy hazai egyetemről a tengerentúli Caltech-re, majd Skóciába, hanem azt is, hogy jelenlegi kutatási területe ígéretes jövőképet fest a szív- és érrendszeri betegek hatékonyabb gyógyítása számára. A kémiai és biomérnök tudós egy pakisztáni kollégájával együtt fejlesztett 3D nyomtatással készülő véreret, aminek még az alapanyagát is ők állítják elő, olcsó nyersanyagokból. A forradalmi megoldás véglegesítéséhez nemzetközi együttműködésre is nyitott tudósok szerint a találmányuk egy napon humán betegekbe is beültethető lesz, jelentősen csökkentve a fertőzések veszélyét és gyorsítva a felépülést.
Hosszútávon döbbenetesen kevés cég éli túl a generációváltást. A lehetséges megoldásokról kritikusan fontos beszélni ezekben az években, amikor nagyon nagy létszámú hazai vállalatvezető éri el a nyugdíjkorhatárt, és nem biztos, hogy van koncepciója a gyeplő átadására. Laczkó Péter, a Lawrence & Bennet tulajdonos-vezérigazgatója bemutatja, milyen alapvető stratégiákat kell alkalmazni, hogy megmeneküljenek az évtizedek alatt felépített családi vállalkozások és az élethosszig végzett munkával összeszedett örökségek. A szakembernek arra is van válasza, hogy milyen módon folytassa a munkát egy cég, ha a leköszönő vezetőt már biztosan nem követi családtag.

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS