Így finanszírozna sokkhatások idején a professzor

2019. 05. 23., 08:00

Az amerikai fiskális unió hasznos elemeit ötvöző, de az egységes valutaunió politikai korlátait figyelembe vevő „Euró Kincstár” létrehozását javasolja egy neves közgazdász professzor.

A New-York-i Skidmore College-ben oktató német közgazdász professzor szerint egy Euró Kincstár létrehozásával lehetne kiküszöbölni több olyan problémát is, ami az egységes valutaövezet Achilles-sarkának számít – írja a BruxInfo.

Jörg Bibow úgy látja, hogy az eurózóna számára a tényleges kihívást nem az aszimmetrikus sokkhatások, hanem a közös sokkhatások jelentik. Ami az előbbieket illeti, azok esetében a pénzügyi piacok integrációja és a bankunió a stabilizáció fő eszköze, a közös sokkhatások kezeléséhez azonban az Egyesült Államokéhoz hasonló fiskális unióra lenne szükség

Utóbbi föderális szintre viszi fel az államadósságot, és rendelkezik azokkal az intézményekkel, amelyek végső hitelezőként képesek pénzügyileg stabilizálni a rendszert.

Az eurózóna GDP 3 százalékát kitevő „Euró Kincstár” jó szolgálatot tehetne és számos előnyt tartogatna, anélkül, hogy transzferuniót lehetne emlegetni. 

A professzor szerint Európa ugyanis nem fektet be eleget a saját jövőjébe. 

Az uniós tagállamok a GDP-jük arányában közös tőkén alapuló büdzsét hoznának létre, és ez a kincstár közös értékpapírokat, kötvényeket (adósságot) bocsátana ki, aminek a bevételeiből fedeznék a jövőbeli beruházásokat.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2022. 11. 24., 16:35
További intézkedésekre is szükség lesz a turisztikai és vendéglátó szektor kilátástalannak tűnő helyzetének enyhítésére – mondja Duska Sándor, a VOSZ Idegenforgalmi, Szálláshely-szolgáltatók és Vendéglátó-ipari szekciójának vezetője.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2022. 11. 29., 23:30
epizód: 2022 / 12   |   hossz: 24:09
Étvágygerjesztő sikertörténetet tálalunk fel a vendéglátóiparból. Az encsi Anyukám mondta titkát elsősorban nem az olaszos hangulatban, hanem a hazai alapanyagokban, a család- és vendégszeretetben kereshetjük. Dudás Szabolcs, az étterem egyik vezetője arról is beszél, hogy miként lett a főzés szeretetéből, átgondolt stratégiával, üzleti vállalkozás. A sztori 1995-ben egy olaszországi pizzakóstolós utazással kezdődött, és ma már a kiváló helyeknek járó Bib Gourmand-díjnál tart.
A bérrendezés akkor észszerű, ha a vállalkozások megmaradnak és meg tudják tartani a munkahelyeket is – mondja Perlusz László. A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetségének főtitkára szerint a vállalkozások „jövőállóságát” nagyszabású állami programokkal lehetne biztosítani.
2022. 10. 11., 06:36
epizód: 2022 / 10   |   hossz: 21:36
A válság mélyülésével egyre nagyobb szükség lehet a KAVOSZ Zrt. által kínált Széchenyi Hitel MAX-ra, amely a mikro-, kis- és középvállalkozások számára, de még a kezdők előtt is nyitott opció – hangsúlyozta Krisán László. A KAVOSZ vezérigazgatójával tovább elemeztük a válságból kivezető európai, illetve magyarországi utakat.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS