2024. január 16. – Információk, hírek vállalkozóknak

2024. 01. 16., 08:10

Az Üzletem.hu összefoglalója.

Innovatív építkezéssel egész városokat le lehet hűteni

Olyan új stratégiákat mutattak be a hőség leküzdésére, amelyek 4,5 fokkal enyhítik akár egy szubtrópusi város hőmérsékletét is. Ez több mint harmadával csökkentené a hűtés energiafogyasztását.

Fölöttébb gyenge a novemberi építőipari adat

2023 novemberében az építőipari termelés volumene a nyers adatok szerint 12,8 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól – tájékoztatott a statisztikai hivatal.

Napenergia Plusz Program: nem az előregisztráció szerinti sorrendben bírálják el a kérelmeket

Már 4 ezer előregisztrációs kérelem beérkezett.

ESG-törvény: aki időben lép, versenyelőnyhöz jut

A 2024. január 1-től hatályos hazai ESG-törvény nagy hatással lesz a hazai vállalkozások életére. Aki időben lép, előnyhöz juthat, aki elkésik, hatalmas hátrányba kerül.

Fémkereskedelem, hulladékgazdálkodás: fontos szabályokra hívja fel a figyelmet a NAV

2024 elején többen is lebuktak a NAV pénzügyőrei által végzett közúti ellenőrzéseken; az adóhivatal újra felhívja a figyelmet a fémkereskedelmi és hulladékgazdálkodási szabályok betartására.

445 milliárd forint érkezett tavaly a SZÉP-kártyákra

Közel 5 ezer új munkáltató lépett be a SZÉP-kártya rendszerébe.

CSOK Plusz: háromszoros előny az első lakást vásárlóknál

A megújult otthonteremtési támogatás szűkebb körnek ugyan, de jelentős segítséget nyújt a gyermeket tervező párok ingatlanvásárlásához, az első lakást vásárlók így az idei ingatlanpiac egyik legjelentősebb mozgatói lehetnek – vélik a Duna House szakértői.

Netrisk: Több százezren cserélhetik le a lakásbiztosításukat

Könnyen lehet, hogy az ajánlatokat összehasonlítva kedvezőbb konstrukcióra lehet váltani. Erre alkalmat ad majd a márciusi lakásbiztosítási kampány.

Két héttel meghosszabbították az e-GN feltöltésének határidejét

Eddig 3,1 millió hektárra vonatkozóan töltöttek fel a gazdálkodók sikeresen 2023-as adatokat.

Megújult szolgáltatások az Agrárkamaránál

A kamara négy vármegyében tesztjelleggel elindította az eGN adatszolgáltatásra irányuló szolgáltatását.

Folytatódik Magyarország legnagyobb belterületi fásítási programja

A Településfásítási Program eddigi három ütemében 46 ezer sorfát ültettek el csaknem 1500 településen

140 millió eurót folyósított az Európai Bizottság Magyarországnak

Kifizetési kérelmen alapuló kifizetésre Magyarország esetében nem kerülhet sor mindaddig, amíg a 27 „szupermérföldkő” végrehajtása nem valósult meg kielégítően.

Ipari termelés: nem fordult meg a trend 2023 novemberében

Tovább csökkent novemberben az ipari termelés volumene az Európai Unióban 2023. novemberben: az előző hónaphoz képest 0,2 százalékos, éves összevetésben 5,8 százalékos volt a visszaesés.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 16., 14:10
Az Európai Unió Bírósága által 2024. május 16-án meghozott döntés (C-746/22) szerint ellentétes az Unió jogával az a magyar szabály, amely nem engedi meg a külföldi adózóknak az áfa-visszatérítési eljárásokban, hogy irataikat akár a másodfokú (fellebbezési) eljárásban is beadhassák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

Van egy apró kis bolt a Liliom utcában, ahol a gasztronómia szerelmesei garantáltan elérzékenyülnek. Fekete Antonio szakácskönyvboltja majd’ kétszáz kiadó legjobbját kínálja azoknak, akik nem elégszenek meg a középszerrel.

  Rovathírek: ATOMBUSINESS