Megújult szolgáltatások az Agrárkamaránál

2024. 01. 15., 12:10

A laborszolgáltatások, a mezőgazdasági biztosítás, valamint a különböző képzések terén is számos szolgáltatással segítette tagságát tavaly a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara.

Az elmúlt évben is számos szolgáltatással segítette tagságát a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK). 2023-ban több változás is érintette a NAK Nonprofit Kft. egyik alaptevékenységének számító laborszolgáltatást. Megújultak a szerződések és a folyamatok a partner laboratóriumokkal, illetve a szolgáltatás támogatására új ügyviteli rendszert vezettek be. Az új szoftver rugalmas keretek között képes lekövetni az újabb és újabb szolgáltatásokat, így lehetővé válik a gazdálkodói igények gyors lereagálása.

A NAK laborszolgáltatásai továbbra is nagy népszerűségnek örvendenek a tagság körében, ahogyan az eredményekre épülő tápanyag-gazdálkodási tervek készítése is. Az elmúlt évben több, mint 6600 minta érkezett be laborvizsgálatra, míg tervet 3270 parcellára készítettek el a NAK szakemberei.

A 2022 őszén indított permetezőgép műszaki felülvizsgálat továbbra is népszerű, a gépek sikeres vizsgáztatása folyamatosan zajlik az ország egész területén. Ezen szolgáltatás révén nem csupán addig elérhetetlen helyeken sikerült támogatást nyújtani a gazdáknak a jogszabályi megfelelésben, hanem pénzt is takarít meg a gazdáknak.

Az újonnan bevezetett elektronikus gazdálkodási napló (eGN) számos kihívást és bizonytalanságot hozott magával a termelők körében, melynek jogszabályi és szoftveres keretei még a mai napig egyaránt változnak. A NAK ugyanakkor kötelességének érzi, hogy a lehetőségekhez mérten ezen a téren is a gazdák rendelkezésére álljon. A kamara négy vármegyében tesztjelleggel elindította az eGN adatszolgáltatásra irányuló szolgáltatását, mely eredményeire és tapasztalataira építve 2024-től már országos hálózatán keresztül támogathatja a termelőket.

A gazdálkodók a mezőgazdasági biztosítással kapcsolatos ügyekben is számíthatnak a kamarára. A NAK Biztosításközvetítő Kft. több mint 100 megyei kollégával áll megbízási szerződésben. A cél az országos lefedettség, hogy minden vármegyében rendelkezésre álljon biztosításközvetítő, akinél releváns növénybiztosítást köthetnek a termelők. A NAK Biztosításközvetítő Kft. minden, a Magyarországon mezőgazdasági biztosítással foglalkozó biztosító társasággal (4 db) szerződéses kapcsolatban áll. A NAK Biztosításközvetítő Kft.-vel való elégedettséget jelzi a szegmensben való magas részesedés.

Idén az online biztosítási felület fejlesztése kerül középpontba, emellett várhatóan további, mezőgazdaságban található kockázat fedezésére szolgáló biztosítási termékkel – vagyon, állat, mezőgazdasági gép, drón – bővül majd a paletta.

A NAK Nonprofit Kft. szolgáltatásai között 2022-től aktívan szerepel a kislétszámú, nemzetközi tanulmányutak teljeskörű szervezése és lebonyolítása, mely a kamarai tagok részére nyújt betekintést új és modern technológiák megismerésére vagy a meglévők fejlesztésére.  Az elmúlt évben három ilyen utat szervezett a kamara (USA-Texas, USA-Georgia, Egyiptom), melyen különböző ágazatókból érkező gazdálkodók értékes szakmai tudást és kapcsolatokat szerezhettek, növelve ezzel a magyar mezőgazdasági termelés eredményességét. A nagy érdeklődésre tekintettel idén is lehetőséget biztosítunk tagjainknak hasonló utakon való részvételre.

A Kamara felnőttképző intézménye 2023-mal lezárta 2019-ben indult két felnőttképzési pályázatát, de bíznak benne, hogy az idei évben tovább folytathatják az agrárgazdasági képzések megvalósítását.

2023. szeptemberében új névvel, formában és struktúrában jelent meg első alkalommal a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai munkáját havi rendszerességgel bemutató NAK Tájékoztató. A NAK Tájékoztató 16 témakör információit, ágazati összefoglalóit dolgozza fel ABC sorrendben. Az összeállított anyagban külön fejezetet kapnak a vármegyei beszámolók, valamint a vármegyéktől beérkezett szakmai kérdések és válaszok. A pozitív visszajelzések eredményeként októbertől a NAK összes munkavállalóján és tisztségviselőjén felül már a TAB hálózat tagjai és az Országos- és Vármegyei küldöttek is megkapják a tájékoztatót.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.