Netrisk: Több százezren cserélhetik le a lakásbiztosításukat

2024. 01. 15., 10:10

Az inflációt automatikusan követő lakásbiztosítások díja közel 18 százalékkal emelkedhet az idén, ám érdemes résen lennie az érintetteknek és megnézni a meglévő szerződést – közölte a Netrisk.

A legtöbb háztartásban elengedhetetlen a lakásbiztosítás, amit érdemes naprakészen tartani, különösen most, hogy a tavalyi éves átlagos infláció megközelítette a 18 százalékot – hívja fel a figyelmet a Netrisk.

Napirenden az infláció

A lakásbiztosításoknál az évforduló mindig kivételesen fontos mérföldkő, mégpedig az úgynevezett indexálás miatt. A biztosítási díjak számos szerződés szerint az éves átlagos infláció mértékével emelkedhetnek, ez pedig most majdnem 18 százalékos díjemelést jelentene. Vannak olyan szerződések, amelyeknél a biztosítottak döntenek arról, hogy az inflációtól elmaradó vagy azzal megegyező díjat választanak.

„A gyakran több évvel ezelőtt kötött biztosításoknál ez jelentős tétel lehet. Ráadásul sok régebbi biztosításnál vannak ma már kedvezőbb feltételekkel rendelkező konstrukciók, legyen szó akár az adott biztosítás díjáról vagy a kiegészítő szolgáltatásokról. Azért is tanácsos elővenni az évekkel ezelőtt kötött lakásbiztosítást, mert elképzelhető, hogy az ingatlan mostani piaci áránál alacsonyabb értékre szól. Ez problémát jelenthet egy esetleges káresemény után” – mondta Besnyő Márton, a Netrisk ügyvezető igazgatója.

Hozzátette: „Érdemes megnézni a meglévő biztosítást és a piaci kínálatot, sok esetben könnyen lehet, hogy összességében jobb konstrukcióra lehet váltani. Az egyes biztosítók ajánlatai között ugyanis jelentős különbségek lehetnek, ezek könnyen összehasonlíthatóak.”

Százezrek cserélhetnek

Az idei év azért is különleges a lakásbiztosítási piacon, mert az eddig szabályozás megváltozik. Az adott lakásbiztosítási szerződés évfordulója mellett márciusban is fel lehet mondani a meglévő szerződést és minden egyéb kötelezettség nélkül lehet másikat kötni.

„Ez jelentős változásokat hozhat a piacon. A Netrisk várakozásai szerint 400 ezren is válthatnak majd, 50 százalékuk pedig új biztostóval lép kapcsolatba” – tette hozzá Besnyő Márton.

A lakásbiztosítási díjakra is kedvező hatással lehet a márciusi váltási lehetőség. A mostani kilátások szerint 6-10 százalékkal olcsóbban lehet majd lakásbiztosítást kötni, miközben a szolgáltatások tartalma jelentősen bővülni fog. Mindez igen kedvező, különösen a tavalyi majdnem 18 százalékos inflációból eredő esetleges drágulást tekintve.

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024-06-17 19:40:21
A Vállalkozók és Munkáltatók Országos Szövetsége (VOSZ) ismételten kiállítóként vett részt a már harmadik alkalommal megrendezett üzleti eseményen, ahol olyan égető kérdésekre igyekeztek vállalkozások vezetői számára válaszokkal adni, mint a fenntarthatóság, finanszírozás, munkaerő-kölcsönzés és atipikus foglalkoztatási formák.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

2024. 06. 17., 22:50
epizód: 2024 / 12   |   hossz: 24:28
Minden nyári szünetben diákok tízezrei jelennek meg a munkaerőpiacon, hogy pénzt gyűjtsenek és szakmai tapasztalatokat szerezzenek. A 25 év alattiak számára elérhető szja-kedvezmény révén sokan mentesülnek az adófizetés alól, ám a foglalkoztatás jogviszonya eltérő adózási kötelezettségeket róhat rájuk, amiből baj lehet, ha nem figyelnek rá. Horváthné Szabó Beáta, a Moore Hungary adótanácsadó szakértője nemcsak ezeket a szabályokat veszi sorra, de bemutatja az iskolaszövetkezeten keresztüli foglalkoztatás, valamint a külföldön tanuló vagy külföldi diákok hazai munkavégzésének kritériumait is.
A hazai utasbiztosítási piac egyik legalapvetőbb problémáinak egyike az, hogy az ügyfelek még mindig túl sokat akarnak spórolni rajta, holott a nyaralás költségének csak elhanyagolható töredékét teszi ki – hívta fel a figyelmet a PBA Insura Zrt. vezérigazgatója. Dr. Kozma Gábor jelezte: a legolcsóbb és az 1–2 ezer forinttal többért kötött prémium biztosítás szolgáltatásai között óriási különbség tátong, és erre az utolsó pillanatban – mert bizony akkor kötjük – már nem biztos, hogy felfigyelünk.
Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS