Eggyé válhat ember és gép: működik a mesterséges izom

Eggyé válhat ember és gép: működik a mesterséges izom
2023. 07. 12., 17:21

A frissen bejelentett puha robotikai szenzáció önérzékelő képességekkel rendelkező, „valódi bionikus intelligencia”, amit klinikai alkalmazásra szánnak. Az ember és a robot először az egészségügyben egyesülhet.

A lágy és viselhető robotok területén hatalmas előrelépést jelent a londoni Queen Mary Egyetem (QMUL) kutatása. A tudósok olyan új típusú, elektromos, változó merevségű mesterséges izmot fejlesztettek ki, ami önérzékelő képességekkel rendelkezik  állítja az Advanced Intelligent Systemsben megjelent tanulmány.

Az izomösszehúzódási keménység elengedhetetlen egy élő szervezetben az erő fokozásához és a gyors reakciókhoz. A QMUL Műszaki és Anyagtudományi Karának kutatócsoportja épp’ ezért a természetből merített ihletet, hogy olyan mesterséges izmot hozzon létre, ami képes a váltásra lágy és a kemény állapotok között, miközben érzékeli az erőket és a deformációkat.

„A robotok, különösen a rugalmas anyagokból készült robotok önérzékelő képességgel való felruházása kulcsfontosságú lépés a valódi bionikus intelligencia felé” – mutatott rá a tanulmány kapcsán nyilatkozó Dr. Han Zhang egyetemi tanár, a kutatás vezetője.

A kifejlesztett mesterséges izom állítólag a természetes izomhoz hasonló rugalmasságot és nyújthatóságot mutat, így ideális a bonyolult, lágy robotrendszerekbe való integrálásra és a különböző geometriai formákhoz való alkalmazkodásra. A hosszirányban több mint 200 százalékos nyújtást is kibíró, rugalmas, csíkos szerkezetű anyag ráadásul rendkívül tartós.

Különböző feszültség bevezetésével a mesterséges izom gyorsan képes állítani a merevségén, amivel folyamatos modulációt ér el. A QMUL szerint a feszültségvezérelt jelleg a reakciósebesség tekintetében komoly előnyt jelent más típusú mesterséges izmokkal szemben, miközben a technológia az ellenállás változásán keresztül képes nyomon követni a saját deformációját, így kiküszöböli a szenzoros önellenőrzések szükségességét és egyszerűsíti a vezérlési mechanizmusokat is.

Mindez nem csak egyedülállóvá, hanem összehasonlíthatatlanul olcsóvá is teszi ezt a puha robotikai megoldást.

Az önérzékelő mesterséges izom előállításához a szén nanocsöveket ultrahangos diszperziós technológiával keverik össze folyékony szilikonnal, majd egy filmfelhordó segítségével egyenletesen bevonják, létrehozva a felületén a vékony rétegű katódot. Ez egyben a mesterséges izom érzékelő részeként is szolgál, míg az anód puha fémhálós vágással készül, és magát az üzemeltető réteget a katód és az anód közé helyezik, szendvicsszerű elrendezésben. A folyékony anyagok kikeményedése után önérzékelő, változó merevségű mesterséges izom jön létre.

Az eszköz alkalmazhatósága a lágy robotikától az orvosi megoldásokig terjed; olyannyira, hogy az emberi testre vagy testbe építve lehetségessé válhat a fogyatékkal élő személyek állapotának javítása, azáltal, hogy a sérült szerveik helyére lépve segíti alapvető napi feladatok elvégzését. Az önérzékelő mesterséges izom integrálásával a viselhető roboteszközök figyelemmel kísérhetik a páciens tevékenységeit, és a merevségi szintek beállításával ellenállást biztosíthatnak, megkönnyítve ezzel az izomfunkciók helyreállítását, például rehabilitációs tréningek során.

„Bár még vannak megoldandó kihívások, mielőtt ezeket a gyógyászati robotokat klinikai környezetben is bevethetjük, a kutatásunk fontos lépést jelent az ember-gép integráció felé, hiszen irányt mutat lágy és viselhető robotok jövőbeli fejlesztéséhez” – húzta alá Dr. Zhang.

Gábor János

A főoldali kép illusztráció! Fotó: Freepik

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 04. 16., 09:10
Kötelezővé teheti a munkáltató a túlórát? Van beleszólása a munkavállalónak a kötelező túlóra elrendelésébe? Megtagadhatja a munkavállaló a túlórázást vagy minden esetben köteles eleget tenni a munkáltató ilyen irányú utasításának? A kérdésekre dr. Kocsis Gergely ügyvéd válaszol.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...
Az egészségpénztári befizetések ugyan nem a legelsők a fontossági sorrendben, amire félre akarunk tenni, de előkelő helyre kúsztak fel az utóbbi években Magyarországon. Annak ellenére, hogy milyen kedvező – és a közhiedelemmel ellentétben elérhető – megoldásokat nyújtanak a magáncélú megtakarítások, a magyar társadalom iszonyatos összeget fizet ki zsebből a magánegészségügyben. Dr. Kravalik Gábor, az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke az ÖPOSZ legutóbbi közvélemény-kutatási eredményei nyomán vázolja honfitársaink hozzáállását a kérdéshez és egyértelmű választ ad rá, hogy hogyan járhatnánk jobban, ha tudatosabban tennénk félre. Fontos: akár havi párezer forintnak is van értelme, sőt!
A digitális technológiák kapcsán jelenleg két uniós rendelet is fontos: az egyik a digitális szolgáltatásokról, a másik a mesterséges intelligencia felhasználásának korlátozásáról szól. Sokáig azt hittük, az óriási tech vállalatok túl nagyra nőttek ahhoz, hogy meg lehessen regulázni a működésüket, Európában azonban – úgy tűnik – mégis sikerül rendeleti keretek közé szorítani, hogy mit tehet vagy épp' nem tehet meg a Facebook, a Snapchat, a TikTok és például a Google kereső. Dr. Baracsi Katalin internetjogász ebben az epizódban átfogó képed ad mind a digitális piacokat, mind pedig a mesterséges intelligencia felhasználását szabályozó uniós rendeletről.

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS

Az Országos Atomenergia Hivatal elindította Instagram oldalát, amelynek célja az ismeretterjesztés: rövid, szórakoztató posztok formájában mutatja be az atomenergia és annak békés célú alkalmazásához kapcsolódó érdekességeket elsősorban a diákoknak, illetve mindenkinek, aki az atomenergia iránt érdeklődik.