Új uniós szabályok az üvegházhatású gázok kibocsátásának csökkentése érdekében

2024. 01. 16., 19:10

Az Európai Parlament új szabályokat fogadott el a számottevő üvegházhatású gázok kibocsátásának minimalizálása érdekében.

A képviselők 457 igen szavazattal, 92 nemmel és 32 tartózkodással jóváhagyták a Tanáccsal kötött előzetes megállapodást a fluortartalmú üvegházhatású gázok (F-gázok) kibocsátásának további csökkentéséről. A jogszabály 2050-re előirányozza a fluorozott szénhidrogének (HFC-k) teljes kivonását, illetve csökkenő uniós fogyasztási kvótát irányoz elő a 2024 és 2049 közötti időszakra.

A jogszabály szigorú követelményeket vezet be, amelyek megtiltják az F-gázokat tartalmazó termékek uniós piacon való forgalmazását, valamint konkrét kivonási határidőket vezet be a F-gázok használatának fokozatos megszüntetésére azokban az ágazatokban, ahol technológiailag és gazdaságilag megvalósítható az alternatívákra való átállás, például a háztartási hűtés, a légkondicionálás és a hőszivattyúk esetében – olvasható a Parlament közleményében.

Az ózonkárosító anyagok (ODS) kibocsátásának csökkentéséről szóló megállapodást 538 igen szavazattal, 8 nem szavazattal és 13 tartózkodással fogadták el. A jogszabály követelményeket vezet be az ilyen anyagok visszanyerésére és újrahasznosítására az építőanyagokban (különösen a szigetelőhabokban) a felújítások során, ami az EU-ban a fennmaradó ODS-kibocsátás fő forrása. Szigorú mentességeket vezet be továbbá az alapanyagként (más anyagok előállításához, például a gyógyszeriparban vagy a vegyiparban), technológiai anyagként, laboratóriumokban és tűzvédelemben történő felhasználásuk esetére.

F-gázok

A fluortartalmú üvegházhatású gázok, például fluorozott szénhidrogének, perfluorozott szénhidrogének, kén-hexafluorid és nitrogén-trifluorid (amelyeket hűtőszekrényekben, légkondicionálókban, hőszivattyúkban, tűzvédelemben, habokban vagy elektromos kapcsolóberendezésekben használnak) és az ózonkárosító anyagok, mint például a halonok (tűzoltó készülékekben használatosak), a metil-bromid (kártevők elleni védekezés) és a hidroklór-fluor-szénhidrogének (hűtőszekrényekben és légkondicionáló berendezésekben találhatók) az ember által előállított, nagy globális felmelegedési potenciállal rendelkező üvegházhatású gázok (GHG). E gázok kibocsátását tovább kell csökkenteni annak érdekében, hogy hozzájáruljunk az EU éghajlati célkitűzéseihez és megfeleljünk a nemzetközi megállapodásoknak (Montreali Jegyzőkönyv és a Kigali módosítás).

Ha tetszett a cikk, kövesse az ÜZLETEMET
a Facebookon!

Még több friss hír

2024. 05. 24., 11:10
Az Európai Parlament 2024. április 24-én elfogadta a platformalapú munkavégzés munkakörülményeinek javításáról szóló irányelvét. A legfontosabb tudnivalókat dr. Szemán Péter, a Bán, S. Szabó, Rausch & Partners munkajogi csoportjának vezetője foglalta össze.
2024-05-24 16:10:00
Átadták a CallComm Zrt. új irodáját Nyíregyházán, amelyet a vállalat a Nyíregyházi Egyetem épületében alakított ki. A 2,7 millió euró összértékű beruházással a cég 100 új munkahelyet teremtett és 150 munkavállaló részére indította el szakmai és idegen nyelvi képzési programját.
2024-05-24 14:30:47
13 milliárd forint vissza nem térítendő támogatásra pályázhatnak a vendéglátóhelyek, elsőként az egész évben nyitva tartó, vidéki éttermeknek nyílik meg a lehetőség május 27-től.

  BIZNISZPLUSZ PODCAST

Női pék, cukrász, kaviárszakértő is helyet kapott a rendezvény nagyszínpadán, hogy a fő téma, a „női energiák” mentén bemutassák a művészi szintre emelt szakmájukat. Nemes Richárd főszervező elárulja, hogy hogyan lehet még fenntarthatóbban működtetni egy műfajából adódóan sok hulladékkal járó gasztronómiai rendezvényt vagy milyen egyszerű ételekkel tudnak nagyot alkotni a Gourmet Fesztiválon bemutatkozó konyhák mesterei. Ha mindez nem lenne elég, kifejti, hogy a fine dining milyen vonásokkal ruházta fel a magyar vendéglátást az utóbbi pár évben és például hogyan lehet „veganizálni” megszokott fogásokat, amelyek ettől csak még jobbak lesznek! Vigyázat, étvágygerjesztő epizód!
Miközben a világ e-személyautó gyártói egyre élesedő versenyt vívnak a vásárlók kegyeiért, nem szabad elfelejteni, hogy a közlekedés károsanyag-kibocsátásának jelentős részéért a teherfuvarozás felel. Egyre több középtávú áruszállítást és utolsó mérföldes kézbesítést kiszolgáló depó elektrifikálja a járműflottáját és alakít ki hozzá megfelelő infrastruktúrát, ám nagyon nem mindegy, hogy az üzemeltetés mennyire tud hatékony és gazdaságos lenni – mutat rá ebben az epizódban Négyesi Szilárd, a Siemens Zrt. szakértője.
Újabb különleges hazai vállalkozás, az Ország Söre szavazást alapító Beerselection mutatkozik be a csatornán. A budapesti sörszaküzletbe hetente több tucatnyi újdonság érkezik, köztük akár olyan különlegességekkel, amelyekből egyszerre csak pár darab érhető el az egész országban. A sörkultúra hazai terjesztése fontos küldetés a tulajdonosoknak, hiszen akár 800-féle sörstílus létezik, miközben a legtöbb ember egyedül a lágert ismeri fel. A magyar sörrajongók által idén összeállított recept sorsáról, a kissé elhasznált „kézműves” kifejezés mögötti igazságról, illetve arról, hogy miért érdemes szaküzletben venni a sört a nagy áruházak helyett, Bárkai Péter mesél a BeerSelectiontől. Az ügyvezető persze igazságot tesz az örök, csapolt, palackozott, vagy dobozos kérdésben is...

  NÉPSZERŰ HÍREK

  Rovathírek: GUSTO

  Rovathírek: ATOMBUSINESS